Foto: Shutterstock.

Redding Europese auto-industrie: tussen  Scylla en Charybdis.

Door Samuel Furfari.

Door te lang passief te blijven tegenover het radicale Duitse milieubewustzijn, zal de industrie een fatale klap krijgen door zichzelf voor de gek te houden met brandstoffen die worden geproduceerd uit elektriciteit.

Op 7 maart stond er in de Raad van de Unie een stemming gepland over de herziening van Verordening 2019/631 om de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s met 100% te verminderen vanaf 1 januari 2035. Dit voorstel van de Commissie dateert van 14 juli 2021 en maakt deel uit van de “Fit 55”-strategie gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot. Afgelopen oktober stemden de milieuministers voor een einde aan het gebruik van voertuigen
aangedreven door fossiele energie en het Europees Parlement deed hetzelfde op 14 februari. Er is nog maar één stemming nodig , die van 7 maart.

In een omkering van de situatie die onwaarschijnlijk leek, is deze stemming niet langer verzekerd, omdat de Italiaanse regering van Giorgia Meloni heeft laten weten dat ze zich met al haar macht zal verzetten tegen wat zij ziet als de vernietiging van de automobielsector, niet alleen in Italië , maar in veel EU-landen; Met name Polen heeft zich verzet.

Opgemerkt moet worden dat het Europees Parlement niet meer zo eensgezind was als vorig jaar over dit zogenaamde extreme voorstel. Daarom werd de tekst aangenomen met 340 stemmen voor, 279 tegen en 21 onthoudingen; de meerderheidspartij in het Europees Parlement stemde tegen. Wat is er gebeurd dat zo’n ommekeer heeft veroorzaakt?

Het is niet vanwege een gebrek aan waarschuwingen

De redenen om zich tegen deze afwijking te verzetten zijn talrijk en algemeen bekend, maar Brussel/Straatsburg bleef daarvoor doof en blind. Hier enkele argumenten:

  • Samen met de farmaceutische sector heeft de Eropeuse auto-industrie een wereldwijde technologische voorsprong. Het verwijderen van voertuigen met een verbrandingsmotor zal geen verschil maken voor de wereldwijde CO2-emissies, aangezien de EU slechts 8% van het totaal voor zijn rekening neemt en de Europese transportsector slechts 1%.
  • Het wordt een sociale slachting, want de bouw van verbrandingsmotoren vergt veel handwerk.
  • We hebben niet genoeg groene stroom om aardolieproducten te vervangen. Olie blijft de meest gebruikte primaire energie in de EU en getolereerde hernieuwbare energie vertegenwoordigt slechts 3%.
  • Elektrische voertuigen zijn te duur en de huidige afzet bestaat alleen dankzij subsidies, zeker voor bedrijven.
  • Om emissievrije voertuigen van elektriciteit te voorzien, zou het elektriciteitsnet van top tot teen moeten worden herbouwd, en tegen een zeer hoge prijs, die zou moeten worden betaald door alle elektriciteitsverbruikers, ook degenen die geen elektrisch voertuig hebben.

Waterstof als energiebron bestaat alleen in de hoofden van de politici van Brussel-Straatsburg (zie mijn boek L’utopia waterstof).

  • Nadat we ons hebben bevrijd van de oliegeopolitiek van de landen in het Midden-Oosten, maken we ons nu afhankelijk van China, zowel voor accu’s als, in toenemende mate, voor de constructie van elektrische voertuigen.
  • De markt voor voertuigen met een verbrandingsmotor zal wereldwijd blijven groeien, aangezien de opkomende landen nog lang niet beschikken over voldoende elektriciteit en een netwerk dat compatibel is met elektrische voertuigen die zelfs wij niet hebben. Europese autofabrikanten zullen niet aanwezig zijn in deze opkomende markten of zullen verhuizen.

Weer een Duitse fout

We hebben de wurggreep van Duitsland op het energiebeleid van de EU al aan de kaak gesteld. Zijn verzet tegen kernenergie heeft de Franse nucleaire industrie op de rand van de afgrond gebracht. Het ontwaken kwam laat, maar het toont de passiviteit van de lidstaten aan tegenover de hegemonische wil van de buur aan de andere kant van de Rijn. De energieschaamte waarin we ons bevinden – terwijl de wereld nog nooit zoveel overvloedige en goedkope energie heeft gehad – werd veroorzaakt door de Energiewende, die Frankrijk en de EU wilden kopiëren door het transitie-energie te noemen.

We hebben dezelfde blindheid gezien in de automobielsector als in de volledig hernieuwbare sector. Net als de Duitse elektriciteitsbedrijven, die wisten dat de Energiewende onmogelijk was, maar politiek correct, vielen de drie Duitse autogiganten stil toen hun landgenoot die de Europese Commissie leidt de aberratie voorstelde om de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotoren tegen 2035 te verbieden – morgen!

Hoewel laat reageerde de Frans-Italiaanse groep Stellantis en had afgelopen juni zelfs de moed om de European Association of Automobile Manufacturers (ACEA) te verlaten omdat deze was gezwicht voor het Duitse standpunt.

De ambassadeurs die de besluiten van de Raad voorbereiden — COREPER — op 7 maart zouden op 1 maart over dit akkoord stemmen, maar er is geen gekwalificeerde meerderheid meer. De Italiaanse regering vindt dat

“kiezen voor elektrisch niet de enige manier moet zijn om in de overgangsfase emissievrij te zijn. Het succes van elektrische auto’s zal grotendeels afhangen van hun toegankelijkheid tegen concurrerende prijzen. Een rationele keuze voor technologische neutraliteit met betrekking tot gedeelde milieudoelstellingen moet de lidstaten in staat stellen alle oplossingen te gebruiken om de vervoerssector koolstofvrij te maken, rekening houdend met de verschillende nationale realiteiten en met een meer progressieve planning van deadlines”.

Minister van Transport Matteo Salvini noemt het voorstel “waanzin”. Het Zweedse roulerende voorzitterschap gaf er de voorkeur aan de stemming uit te stellen tot vrijdag 3 maart.

Compromissen zullen botsen

Om politiek correct te blijven lijken en de indruk te wekken – zoals de Italiaanse tekst zegt – “gemeenschappelijke milieudoelstellingen” (wat betekent “de planeet redden”) na te streven, stellen ze voor om voertuigen met verbrandingsmotor niet volledig te verbieden, maar toe te staan ​​als deze groen zijn. Ze noemen het e-fuel de e betekent elektrisch. Het idee zou zijn om brandstof te produceren – we durven de woorden benzine of diesel niet meer te gebruiken — uit windenergie, waarbij gebruik wordt gemaakt van processen die in een markteconomie waarschijnlijk niet bestaan ​​(denk eraan dat artikel 3 van het Verdrag van Lissabon bepaalt dat de EU gebaseerd is op een markteconomie en niet op subsidies).

Er is niet genoeg ruimte om deze ingewikkelde technologieën in detail te beschrijven, maar het zijn laboratoriumideeën voor de productie van biodiesel, organische chemische alcoholen en zelfs koolwaterstoffen. Niets van dit alles bestaat en zo spannen ze weer het paard achter de wagen, zoals ze deden met waterstof en biobrandstoffen.

De liberale partij van de Duitse coalitie begreep de afwijking, maar moet een goed figuur slaan aangezien ze samen met de Groenen regeert. Daarom biedt het ook e-fuels aan.

Niet vergeten

Nazi-Duitsland kon zijn oorlog voeren dankzij synthetische brandstoffen. Om op de oliecrises te reageren, probeerde de EU tussen 1975 en 1990 dergelijke brandstoffen economisch te produceren (ik had het voorrecht dit programma bij de Europese Commissie te leiden). We gaven het op, omdat het economisch niet logisch was, hoewel het technisch haalbaar was.

In 2009 probeerde de EU het opnieuw met biobrandstoffen. Het was een economisch en ecologisch fiasco, de Europese Commissie werd gedwongen haar richtlijn te herzien, zonder daarover al te veel ruchtbaarheid te geven.

We hebben bijna geen elektriciteit meer. Het is een illusie en onbegrijpelijk om zeldzame en dure elektriciteit te gebruiken om chemicaliën te produceren die buiten de EU goedkoper te vinden zijn.

Samuel Furfari.

Het opleggen van elektrische-, waterstof- of e-fuel-voertuigen zijn allemaal technologische blunders waarvan we de gevolgen zullen moeten betalen. Het geloof dat het redden van de Europese auto-industrie met e-brandstoffen mogelijk is, is volstrekt illusoir.

Ik vrees dat ze, om geen gezichtsverlies te lijden, hun koers niet zullen verleggen en uiteindelijk de hypocrisie van e-brandstoffen accepteren. Wie herinnert zich tenslotte nog Barroso, Sarkozy, Barrot, Piebalgs, de politici die de domheid van biobrandstoffen oplegden. De besluitvormers van vandaag zullen er niet meer zijn in 2035. Zo gaat de EU, van fout naar fout, ons belastinggeld verspillen terwijl ze beweert de wereldleider te zijn.

***

De nieuwste werken van Samuele Furfari zijn “Energie, morgen zal alles veranderen. Het verleden analyseren, de toekomst begrijpen” en “De waterstofutopie”.

***

Bron hier.

***