Kerncentrale Temelin.

Van een onzer correspondenten.

De Tsjechische regering verklaarde woensdag dat ze van plan is om vier kernreactoren te bouwen in plaats van één, omdat het land onafhankelijker wil worden van fossiele brandstoffen. Premier Petr Fiala zei dat de beslissing om meer reactoren te bouwen de prijs per reactor met 25% kan verlagen. De timing en locaties zijn nog niet bekend. Drie bedrijven, waaronder het Amerikaanse Westinghouse, het Franse EDF en het Koreaanse KHNP, dienden oorspronkelijk een bod in voor de bouw van één reactor in de kerncentrale van Dukovany. Deze zou in 2036 operationeel moeten zijn.

Als onderdeel van hun offertes hadden de bedrijven ook een niet-bindend bod ingediend voor de bouw van nog drie kernreactoren.

Als verrassing kondigde de regering aan dat het bod van Westinghouse niet voldeed aan de voorwaarden van de aanbesteding en dat alleen EDF en KHNP zijn gevraagd om in april een nieuw, uitgebreid bod in te dienen.

Eerder schreef Nucleair Forum:

‘Kernenergie beleeft een renaissance in Europa, en de recente engagementen en contracten van Westinghouse zijn daarvan een levend bewijs. De Amerikaanse leverancier van diensten en services voor de nucleaire sector heeft recent contracten en memorandums getekend met Finland, Zweden en Bulgarije. Drie landen die allemaal hun klimaatdoelen willen halen en daarvoor beroep doen op kernenergie als betrouwbare, betaalbare en koolstofarme energiebron. Het gaat zowel om nieuwe reactoren van het kleine type (de zogenaamde SMR’s) als de klassieke grote kerncentrales.’

Minister van Industrie en Handel Jozef Sikela zei dat de beoordeling van de offertes eind mei moet zijn afgerond. Tsjechië vertrouwt al op zes kernreactoren om meer dan een derde van zijn elektriciteit op te wekken. Naast de vier reactoren in Dukovany exploiteert het staatsbedrijf CEZ twee reactoren van 1000 megawatt in de centrale van Temelin.

In tegenstelling tot zijn westerburen Oostenrijk en Duitsland verdubbelt Tsjechië het gebruik van kernenergie en hernieuwbare energiebronnen na het besluit om kolen voor energieopwekking geleidelijk af te schaffen tegen 2033 om de CO2-uitstoot te verminderen. Fiala zei dat kernenergie ‘de sleutel is om voldoende elektriciteit tegen redelijke prijzen te garanderen’.

Twee andere landen van de Europese Unie in Centraal-Europa, Slowakije en Hongarije, werken ook aan uitbreiding van de kernenergieproductie. Een ander buurland, Polen, heeft Westinghouse geselecteerd om zijn eerste kerncentrale te bouwen als onderdeel van een poging om minder kolen te verbranden en meer energieonafhankelijkheid te krijgen.

***

Bron hier.

***