Bron: Twitter.

Van een onzer correspondenten.

Het was dit weekend weer raak met de gezamenlijke anti-fossielacties van Extinction Rebellion en de wetenschappelijke zusterorganisatie Science Rebellion. Er was een blokkade met fietsen bij de ingang van het vliegveld, er werd een hek opengeknipt en het vliegveld zelf werd bezet door 200 actievoerders.

Het AD:

‘Kort na de officiële start van de manifestatie op Eindhoven Airport om 12.00 uur was de stemming grimmig, toen demonstranten terechtkwamen op het verboden terrein waar vliegtuigen opstijgen en landen. De activisten hadden een gat in een hek geknipt en waren daar doorheen geklommen. “De rebellen blokkeren het privéjet-terrein op Eindhoven Airport. De ingang van de viplounge is bezet en ook de Luchtfietsers zijn op de luchthaven aanwezig. De activisten betreden de landingsbaan niet, zodat andere vluchten van en naar de luchthaven niet worden verstoord”, liet XR begin van de middag weten.’

104 actievoerders werden aangehouden. Dit weekend werden er ook in tien landen toonaangevende standbeelden geblinddoekt in reactie op de doemvoorspellingen van het meest recente IPCC-rapport. In Nederland werd Spinoza het zicht ontnomen, mocht Christiaan Huygens het daglicht niet meer zien en zat Erasmus plotseling als in een donkere kamer. Microbiologe Dr. Marjan Smeulders zei voor de camera ‘wanhopig’ te zijn en reisbranche-onderzoeker Dr. Harald Buitendijk vond het zijn morele plicht meer te doen dan alleen maar wetenschap te bedrijven in deze moeilijke tijd.

Wetenschap alleen is kennelijk niet meer goed genoeg.

Scientist Rebellion roept alle wetenschappers in Nederland op om de voorhoede te vormen en onmiddellijke actie te ondernemen. En de ‘grasroot’ beweging groeit onder de slogan: ‘Er is geen tijd meer te verliezen.’ Men heeft grote namen in de eigen gelederen, zoals duurzaamheidshoogleraar dr. Jan Rotmans van de Erasmusuniversiteit en feministe dr. Heleen Mees. Voor een compleet overzicht van de actievoerende wetenschappelijke aanhangers zie hier.

Nederland gaat, zoals het zich nu laat aanzien, nog veel van deze vitale klimaatbeweging horen. Wetenschap alleen is kennelijk niet meer goed genoeg.

***