Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Siemens Energy beleefde vrijdag met een daling van 36 procent in de openingshandel in Frankfurt zijn scherpste beursduik ooit. De energiespin-off van Siemens stuurde een forse winstalarm uit, waarbij de winstverwachtingen voor dit jaar werden ingetrokken. De problemen situeren zich opnieuw bij de turbinedochter Siemens Gamesa.

De van oorsprong Spaanse turbinemaker, die inmiddels bijna volledig in handen is van Siemens Energy, kampt met kwaliteitsproblemen. De uitvalspercentages bij bepaalde onshore turbines blijken volgens het persbericht hoger dan verwacht. Siemens Energy waarschuwt dat de herstelwerkzaamheden meer dan 1 miljard euro kunnen kosten.

De stijgende kosten van staal en andere belangrijke materialen voor de productie van windturbines drukten op de resultaten.

Nog geen maand geleden had Siemens Energy zijn omzetverwachting voor dit jaar verhoogd, wegens de stijgende vraag naar energieoplossingen en sterke orders rond de energietransitie.

Christian Bruch, Chief Executive van Siemens Energy, zei vrijdag dat de tegenslag van de kwaliteitsproblemen bij de Siemens Gamesa-eenheid van het bedrijf

‘ernstiger was dan ik voor mogelijk had gehouden’.

Bruch zei dat het bedrijf pas een nauwkeurigere schatting van de kosten kon geven als de analyse van de situatie was afgerond, uiterlijk wanneer het zijn financiële resultaten voor het fiscale derde kwartaal op 7 augustus publiceert.

Het inslikken van de winstverwachting door aanhoudende problemen bij Gamesa is de nieuwste wending in een lange reeks met dure problemen bij de turbinedochter. Gamesa werd gedeeltelijk door Siemens Energy ingelijfd in april 2017. De eenheid kampt al jaren met zware verliezen. De stijgende kosten van staal en andere belangrijke materialen voor de productie van windturbines drukten op de resultaten. Daarnaast kwam een reeks technische problemen en kwaliteitsgebreken aan het licht. Dat leidde tot een lange reeks winstwaarschuwingen over de voorbije twee jaar.

Langs ‘Hollandse Kust Zuid’ zijn 140 Siemens-Gamesa turbines geplaatst.

***

Bronnen hier, hier en hier,

***