Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

9 op de 10 energiebedrijven brengen consumenten met zonnepanelen op een of andere manier extra kosten in rekening of bieden hen geen meerjarig contract aan. Dat blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.

Energiebedrijf Vandebron beet vorig jaar zomer het spits af door vaste terugleveringskosten in te voeren voor zonnepaneeleigenaren. De verschillende maatregelen van de energieleverancier leidde ertoe dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgelopen december een onderzoek startte naar de kosten die energiebedrijven maken doordat klanten in het bezit zijn van zonnepanelen. De toezichthouder presenteert haar resultaten later deze maand.

Volgens  Overstappen.nl is de terugleververgoeding in een jaar tijd gemiddeld met ruim 60 procent gedaald.

Uit onderzoek van Overstappen.nl meldt nu dat 90 procent van alle Nederlandse energieleveranciers een vorm van uitsluiting toepast voor de klantgroep die zonnepanelen heeft, wat mede het gevolg is van de keuze van de Eerste Kamer om de afbouw van de salderingsregeling te blokkeren.

Budget Energie, OM, Vrijopnaam en Energie VanOns hanteren inmiddels net als Vandebron vaste terugleveringskosten. ‘Je zou de salderingsregeling wel kunnen benoemen als een van de meest succesvolle subsidies ooit, maar dat heeft als keerzijde wel voor een ontwrichting van de markt gezorgd’, stelt Tom Schlagwein van Overstappen.nl.

Grote schok voor klanten zonnepanelen.

‘Enerzijds is het oneerlijk dat klanten zonder zonnepanelen meebetalen aan de klanten die het zich wel kunnen veroorloven, anderzijds hebben de klanten met zonnepanelen een bepaalde investering gedaan met een terugverdientijd. De regels worden nu opeens tijdens het spel veranderd. Dat kan een grote schok zijn voor klanten die zonnepanelen hebben aangeschaft.

Tot slot meldt Overstappen.nl dat ook de terugleververgoeding fors is gedaald. Een terugleververgoeding is het bedrag dat consumenten per kilowattuur krijgen als ze meer zonne-energie terugleveren aan het stroomnet dan hun verbruik.

Volgens de prijsvergelijker is de terugleververgoeding in een jaar tijd gemiddeld met ruim 60 procent gedaald tot 6,7 eurocent per kilowattuur in februari 2024.

***

Bron hier.

***