Tuvalu vliegveld. Foto: Shutterstock.

Het Amerikaans Heartland Institute heeft onlangs een brochure voor leraren en studenten uitgebracht waarin een dertigtal prominente klimaatthema’s worden behandeld.

Climategate.nl zal in de komende tijd aan een aantal hoofdstukken uit deze brochure aandacht schenken.

***

Klimaatactivisten beweren vaak dat tal van eilanden in de Stille Oceaan binnenkort onder water zullen staan als gevolg van de stijgende zeespiegel door klimaatverandering. Maar recente bevolkingspatronen suggereren dat de inwoners van deze eilanden weten dat ze niet worden geconfronteerd met substantiële bedreigingen door zeespiegelstijging. Sommige zogenaamd “bedreigde” eilanden hebben zelfs nieuwe luchthavens of vakantieverblijven gebouwd of plannen gemaakt om deze te bouwen. 1,2

Wat nog belangrijker is, is dat objectief wetenschappelijk bewijs beweringen weerlegt dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat kleine eilanden verdwijnen. Stijgende zeeën voeren zand en sediment aan, die kusten versterken en vaak een hoger dan normaal zeeniveau compenseren.

Een belangrijk voorbeeld is het eiland Tuvalu. Klimaatactivisten beweren vaak dat de eilandstaat Tuvalu aan het zinken is vanwege de stijging van de zeespiegel. Uit een recent peer-reviewed onderzoek bleek echter dat acht van de negen grote koraalatollen van Tuvalu de afgelopen decennia in omvang zijn gegroeid, en dat het oppervlak van 75 procent van de 101 kleinere rifeilanden van Tuvalu ook is toegenomen.3

Verder bewijs is te vinden in de bevolkingsregisters van Tuvalu. Veel klimaatactivisten hebben gewaarschuwd dat de stijgende zeeën golven van klimaatvluchtelingen zouden veroorzaken of binnenkort zullen veroorzaken, die eilanden als Tuvalu zouden willen ontvluchten. De bevolking van Tuvalu is echter, net als de bevolking van veel andere eilandstaten, de afgelopen jaren voortdurend gegroeid, niet verminderd.

Ten tijde van de publicatie van deze brochure was de bevolking van Tuvalu de afgelopen 30 jaar met 20 procent toegenomen, en verdubbeld in vergelijking met de bevolking geregistreerd in 1970.4

Aanvullende peer-reviewed studies hebben bevestigd dat andere eilanden in de Stille Oceaan gelijke tred hielden met het stijgende zeeniveaus.5,6

Hun atollen hebben meer dan genoeg hoogte en massa gewonnen om de bescheiden zeespiegelstijging te compenseren.7

Klimaatactivisten en sommige wetenschappers hebben tientallen jaren vele onjuiste waarschuwingen gegeven over de stijging van de zeespiegel. Zo meldde het internationale persbureau AFP meer dan 30 jaar geleden dat alle 1.196 eilanden van de Malediven de komende decennia volledig onder water zouden komen te staan. 8

Niet alleen zijn alle 1.196 eilanden nog boven water, mensen van over de hele wereld trekken massaal naar de Malediven. Net als Tuvalu profiteren de Malediven van een lucratieve toeristenstroom.

Belangrijkste leerpunten

• De meeste eilanden en atollen in de Stille Oceaan, inclusief Tuvalu, worden groter in plaats van kleiner.
• Naarmate de zee geleidelijk stijgt, voert deze zand en sediment aan, waardoor eilandkusten worden versterkt in een tempo dat de bescheiden zeespiegelstijging compenseert.
• Ondanks vele voorspellingen dat vele ‘klimaatvluchtelingen’ eilandstaten in de Stille Oceaan zouden verlaten, is de bevolking van Tuvalu en andere eilanden gestaag gegroeid, niet afgenomen.

***

Literatuur

1. Anthony Watts, “FAIL: 30 Year-Old Climate Prediction Proves to Be a Load of Bunkum,” WattsUpWithThat, March 10, 2018, https://wattsupwiththat.com/2018/10/03/fail-30-year-old-climate-prediction-proves-to-be-a-load-of-bunkum
2. Eric Worrall, “Kiribati Climate Plan: More Resorts, More Tourists,” WattsUpWithThat, November 21, 2017, https://wattsupwiththat.com/2017/11/21/kirabati-climate-plan-more-resorts-more-tourists
3. “‘Sinking’ Pacific Nation Is Getting Bigger: Study,” Phys.org, February 9, 2018, https://phys.org/news/2018-02-pacific-nation-bigger.html
4. “Tuvalu Population,” worldometer.info, https://www.worldometers.info/worldpopulation/tuvalu-population
5. Megan Tuck et al., “Physical Modelling of the Response of Reef Islands to Sea-Level Rise,” Geology, Volume 47, No. 9, September 1, 2019, https://pubs.geoscienceworld. org/gsa/geology/article-abstract/47/9/803/572047/Physical-modelling-of-the-response-of-reef-islands?redirectedFrom=fulltext
6. Paul S. Kench, Murray R. Ford and Susan D. Owen, “Patterns of Island Change and Persistence Offer Alternate Adaptation Pathways for Atoll Nations,” Nature Communications, February 9, 2018, https://www.nature.com/articles/s41467-01802954-1
7. Willis Eschenbach, “Floating Islands,” WattsUpWithThat, January 27, 2010, https://wattsupwiththat.com/2010/01/27/floating-islands/
8. “Threat to Islands,” AFP, republished by Canberra Times (Australia), September 26, 1988, https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/10207479

***