Van een onzer correspondenten.
Inwoners van Zeeland mogen meedenken en meepraten over de komst van twee nieuwe kerncentrales en het openhouden van de huidige centrale in Borssele.
De provincie Zeeland doet dat door een zogenoemd consultatietraject. Het gaat er niet om of de Zeeuwen voor of tegen de komst zijn, maar welke voorwaarden ze zouden willen stellen.
In Borssele loopt al een dergelijk traject. Daar mogen honderd inwoners tijdens vijf bijeenkomsten voorwaarden opstellen voor nieuwe grote energieprojecten. Het consultatietraject van de provincie gaat via het internet. Daar verschijnt per 2 oktober een vragenlijst die de Zeeuwen kunnen invullen. Voor mensen die geen internet hebben of daar moeilijk mee om kunnen gaan, komen er nog een paar bijeenkomsten.
Geen ja voor of nee tegen kernenergie.
‘We willen weten hoe de Zeeuwen erover denken de balans te bewaren wanneer er twee nieuwe kerncentrales gebouwd worden’, begint gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA). ‘Onder welke voorwaarden is dat voor de inwoners acceptabel.’ Het gaat er in de vragenlijst niet om of de invullers voor of tegen kernenergie en de nieuwe kerncentrales zijn. ‘Dat is de keuze van het Rijk’, zegt De Bat, ‘Wij willen kijken wat de Zeeuwen daarvoor terug willen, of waar ze grenzen willen stellen aan het geheel.’
Het opnemen van een vraag of de Zeeuwen überhaupt de centrales willen, zou gezien kunnen worden als een peiling voor draagvlak, maar de provincie wil daar niet aan, volgens De Bat: ‘Naast dat het niet aan ons is, verengt het de discussie tot voor en tegen, en dat is niet goed. We willen nu weten hoe de Zeeuwen de balans willen houden wanneer de centrales gebouwd zouden worden.’ Daarnaast vindt de gedeputeerde dat de uitslag van de provinciale verkiezingen een min of meer duidelijke blik hebben gegeven op een meerderheid van Zeeuwen die wel voor kernenergie zijn.
Zoveel mogelijk Zeeuwen moeten meedoen.
Met de uiteindelijke antwoorden gaat de provincie naar het Rijk terug.
‘Wanneer we weten wat er volgens onze inwoners nodig is om de kerncentrales te laten bouwen, leggen we dat voor aan Den Haag’, zegt De Bat, ‘Dat worden dan voor ons de grenzen om mee te werken. We weten nu niet alles, en zien ook dingen over het hoofd. Daarom is van belang dat zoveel mogelijk mensen hun gedachten met ons delen.’
***
Bron hier.
***
Er zijn vele manieren om de bouw van een nieuwe centrale te vertragen. Dit is er een van.
@EaB – recent vakantie genoten Cadzand-bad; bij helder weer kun je tientallen windturbines zien op zee -> mocht de Zeeuwse bevolking daar ook over meespreken?
Nee, dat is ook de reden dt ze er staan.
Cadzand(-Bad) is niet meer wat het was. Knokke 2.0 wordt het. Knokke zelf raakt in verval. In de jaren 70 was Cadzand niet meer dan strand en golfbrekers en heb ik oneindig veel uren gespendeerd aan het zoeken naar haaientanden langs de stranden aldaar en het Zwin niet te vergeten. De pier in Zeebrugge maakte er een einde aan met de lelijke windmolens. Daarna de projectontwikkelaars. Gelukkig doet Texel mij denken aan wat Cadzand ooit was.
Of juist niet. Door de meningen van de Zeeuwen te weten kan men alle potentiële bezwaren alvast juridisch van tafel vegen. Zienswijzen kunnen dan al direct de prullenbak in. Maar goed, de gemeenteraad en RvS zijn toch doof voor uw argumenten.
De sceptici over klimaat kunnen wat van Wopke leren. Binnen twee weken heeft hij zich ingeleerd over klimaat en de oplossingen. Hij weet nu genoeg om iedere alarmist te overtuigen om de transitie naar een koolstof vrije samenleving nog sneller te doen en dit te betalen met de afschaffing van fossiele subsidies. Vanavond mag hij zijn examen doen. Een onvoldoende in klimaat kennis is geen optie. Zijn bijvak woke heeft hij al binnen met gender diversiteit .
Met een bak centen en vooral macht zijn veel te veel mensen te verleiden. Eigenlijk zijn het gewoon huurlingen, maar dan zonder geweer.
In Frankrijk krijgen de Gemeenten die een kernenergie centrale op hun grondgebied hebben royale subsidies van de landelijke overheid. Daarom daar geen problemen bij de plaatsing daarvan omdat het de inwoners enorm scheelt aan gemeentelijke belastingen. Dat is de enige eerlijke oplossing: laat de inwoners zelf de afweging maken. Als de inwoners van de provincie Groningen tijdens de gaswinning ook een royaal deel van de opbrengst hadden gekregen via vrijstelling van belastingen was de stemming in Groningen waarschijnlijk ook anders dan nu geweest.
Yvonne, dan was Groningen waarschijnlijk met stip de meest rijke provincie van ons land geweest
Eerst zien dan geloven.
Verplichte nummertjes.
Bij besluiten die meerdere mensen treffen moeten de burgers geïnformeerd worden.
Dat verpakken ze in een zogenaamde informatieavond.
Op die informatieavond wordt de burger gevraagd om input voor het project.
In de regels geldt… het plan is klaar, maar men vraagt de burger of er tweehonderd parkeerplaatsen moeten komen of maar honderd maar met meer groen of een andere kutsmoes.
Over het besluit van het project is niets meer te kiezen, meestal hoor je op die bijeenkomst dat voor de bouw de vergunning al -meestal een dag er voor- is afgegeven.
Het is in feite gewoon een standaard riedeltje waar de provincie of gemeente zich met een standaard procedure vanaf maakt.
Er liggen gratis pennen, mooie folders, er is gratis koffie met meerdere soorten koekjes en er ademt een informele sfeer, zo noemt men de burgemeester en wethouders gewoon bij de voornaam en is er een vlotte babbelaar ingehuurd die met een leuke anekdote de kou uit de lucht haalt.
Ik heb er verschillende meegemaakt, maar hier ga ik mijn tijd niet meer aan bederven, bij eventuele problemen, bij de bouw of uitbreiding van een asielzoekerscentrum zit er voor elke drie mensen één van de organisatie om te voorkomen dat er tumult ontstaat. Het is meestal een groot voorgekookt toneelspel.
In dit geval misschien wel om de burger het idee te geven dat er een kerncentrale wordt gebouwd.
Twee keer ben ik bij zo een vergadering geweest. Het is precies hoe Cornelia het beschrijft. Het zijn zoethoudertjes om de burger het gevoel te geven dat hij/zij (overigens meestal mannen) mee kan denken. En inderdaad: Meedenken mag; tegendeken niet.
Juist Cornelia, exact mijn ervaring. Participatie noemen ze dat, maar het is eenzijdige informatieverstrekking en van enige inspraak zal nooit sprake zijn. En de RvS vindt dat goed. De omgevingswet my ass…
Je zou kunnen veronderstellen dat de provincie Zeeland er wat meer voor haar inwoners wil uitslepen dan het alleen maar slikken van de kerncentrales. Als je echter alle aangegane toezeggingen n.a.v. het uitblijven van de Marinierskazerne er op naslaat, moet gevreesd worden dat ook dit niet gaat lukken. De provincie zou zo bezien eens moeten leren haar middelvinger op te steken. Naar Den Haag wel te verstaan.
Overigens prima dat die kerncentrales er komen.
Berend, als die KC’s in Zeeland geheel betaald worden door de Zeeuwen zelf en er buiten Zeeland geen stroom wordt geleverd, dan hebben ze recht van spreken.
Nu ik met 97% zekerheid weet dat dit niet het geval zal zijn, moeten de Zeeuwen gewoon hun mond houden en het aan de landelijke politiek overlaten.
Wat Yvonne hierboven schrijft over de aardgasbaten is 100% correct. Men had een flink deel van die aardgasbaten moeten reserveren voor mogelijke schadegevallen, maar nee, er moest zo nodig een onbetaalbaar pakket van sociale voorzieningen mee worden opgetuigd, waar inmiddels door gebrek aan geld flink in is gesneden.
Hoe anders ging het in Limburg bij de Staatsmijnen.
Daar werd schade aan huizen zonder probleem opgelost door die Staatsmijnen die daar geld voor hadden gereserveerd
De Zeeuwen hebben inderdaad geen recht van spreken en dat stelt het artikel ook. Mijn stelling gaat erover dat de Zeeuwen denken (lees: Provincie) wel voorwaarden te kunnen stellen of iets terug te kunnen eisen. Kennelijk heeft iemand in Den Haag ze dat wijs gemaakt of zo, maar met de ervaring met Vlissingen zou ik ze van een ander antwoord dienen dan weer te denken dat je iets kunt ‘regelen’.
Het leven wordt wel met de dag ingewikkelder.
Een Koninklijke onderscheiding accepteren zal ik weigeren gelet op al diegenen die in het verleden zo iets hebben gekregen zoals Marco Borsato en Ali B.
Een eredoctoraat kan je met goed fatsoen ook al niet meer accepteren door TimmerFranciscus, Winnie Mandela en Gretha Tuindwerg.
En dan nu weer een klap.
Een Nobelprijs accepteren is ook ‘not done’ geworden, zie:
https://www.geenstijl.nl/5172821/nobelprijswinnende-mrna-vaccins-nog-steeds-machteloos-in-strijd-tegen-wappie-infectie/#more
Gelukkig zijn er ook nog mensen die weten wat goed voor ons is:
https://www.geenstijl.nl/5172818/timmermans-vangt-nl-twitter-community-notes/#more
Oh ja, sarcasme dus.
Barst, zelfs stemmen op of lid worden van het FvD is nu onmogelijk geworden:
https://barracudanls.blogspot.com/2023/10/fouad.html
Gelukkig is nu wel duidelijk geworden dat het drama in Rotterdam gewoon een False Flag was.
Toch fijn dat Niburu niet tot de liegende MSM behoort.
https://niburu.co/het-complot/18975-dit-komt-slecht-uit-voor-forum-voor-democratie
Connect the dots mensen.
Nadat via de MSM de regenstand al jaren is voorgekookt is het nog maar de vraag wat hier “democratisch” uit gaat komen. Hopelijk blijken de Zeeuwen zo nuchter als men zegt dat zij zijn.
regenstand = tegenstand
Zet ze bij Scheveningen, dan ik ben voor.
In Alkmaar begint de victorie. De lokale politieke partij OPA wil in Alkmaar of omgeving een KC of een SMR.