António Guterres. Foto: Shutterstock.

Amsterdam, Juni 23, 2023

António Guterres, Secretary-General, United Nations,

United Nations Headquarters,

 

Geachte heer Guterres,

Op 23 september 2019 hebben wij u een aangetekende brief gestuurd waarin wij onze grote zorgen uitten over uw plannen om klimaatverandering een halt toe te roepen, waarop u nooit heeft gereageerd.

Op 5 mei 2020 hadden we de eer om in een tweede brief onze diepe zorgen met u te delen over uw plannen om de wereldeconomie om te vormen tot een ideologisch groen systeem (ref. Petersberg Virtual Dialogue). Nogmaals, u hebt nooit daarop geantwoord.

Op 2 januari 2023 schreven wij u in een derde brief met het verzoek te stoppen met pleiten voor een ‘net-zero-samenleving’. De resultaten van dit beleid laten duidelijk zien dat het onze economieën zal vernietigen; miljarden mensen zullen lijden. Nogmaals, u hebt nooit gereageerd.

Deze keer schrijven we u voor de vierde keer om u ervan bewust te maken dat een internationaal team van wetenschappers van de 1500 man sterke Climate Intelligence Foundation (Clintel) verschillende claims uit de rapporten van IPCC Working Group 1 en Working Group 2 heeft beoordeeld. De resultaten zijn samengevat in het rapport van Clintel The Frozen Climate Views of the IPCC:

Thorough analysis by Clintel shows serious errors in latest IPCC report – Clintel  

Het rapport van Clintel is verzonden naar de voorzitter van het IPCC, professor dr. Hoesung Lee. De stevige kritiek in de brief identificeert bevooroordeeld en tekortschietend wetenschappelijk werk in het AR6-rapport en maakt melding van een ernstig gebrek aan leiding binnen het IPCC.

Geen wonder dat steeds meer mensen in de wereld niet meer geloven in een “existentiële klimaatcrisis”. Ze realiseren zich dat de gebruikelijke paniekverhalen gebaseerd zijn op computermodellen die veel te veel opwarming projecteren. Als u de tekortkomingen van deze modellen kent, waarom blijft u dan praten over een “aanstaande klimaathel”? En waarom dringt u er nog steeds op aan “de netto-nuldoelstellingen na te streven”?

Meneer Guterres, in het handvest van de VN uit 1945 staat duidelijk dat de VN een internationaal orgaan is voor de bevordering van de economische en sociale vooruitgang van alle volkeren. Door echter een overhaaste vernietiging van de olie- en gasindustrie wereldwijd te bevorderen – zonder geschikte vervanging – doet u het tegenovergestelde en brengt u de wereld in een energiecrisis, die leidt tot wereldwijde armoede.

En waarom erkent u niet dat de massale opwekking van wisselvallige zonne- en windenergie leidt tot onbetrouwbare energiesystemen en zeer hoge energieprijzen? Daarnaast veroorzaakt het enorme schade aan de natuur en een ernstig tekort aan materialen als koper, kobalt en neodymium.

We herhalen onze uitnodiging aan u om samen met Clintel een constructieve bijeenkomst op hoog niveau te organiseren tussen wetenschappers van wereldklasse aan beide kanten van het debat over uw groene plannen. Een ‘Red Team Meeting‘ zal ertoe leiden dat beide partijen hun opvattingen duidelijk kenbaar kunnen maken, overeenkomstig het aloude principe:

Audiatur et altera pars!

 

Guus Berkhout.

Ik kijk uit naar uw reactie.

Hoogachtend,

Professor A.J. (Guus) Berkhout,

Voorzitter van Clintel

***

 

 

PS

Het hoofddoel van de Climate Intelligence Foundation (Clintel) is het genereren van kennis en inzicht in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, alsmede in de effecten van klimaatbeleid. Clintel publiceerde de World Climate Declaration, die nu is ondertekend door meer dan 1500 wetenschappers en experts over de hele wereld, waarmee het zich qua omvang en deskundigheid kan meten met de deelnemers aan het IPCC.

Zie: www.clintel.org.

***