De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Iedereen deed mee gisteren. Ook het mooie weer zelf hielp een handje met de demonstratie tegen de staalgigant. De burgemeester van Velzen (D66) had weliswaar een noodverordening afgekondigd voor het Tata-terrein, maar gaf ook te kennen dat men de demonstratie zo goed mogelijk wilde faciliteren. Dat de milieu- actievoerders uit de omgeving ineens zomaar ‘honderden’ klimaatactivisten van Extinction Rebellion aan hun zijde wisten, was het grote geluk van de dag. Ook wapperden er banieren van GreenPeace mee tegen de blauwe lucht. Op het terrein was geen politie. Agenten te paard zochten de schaduw aan de openbare weg. Het ging nergens mis. Weliswaar hadden de hekken niet opengebroken mogen worden ondanks waarschuwingen vooraf van de burgemeester – was het hek wel echt op slot? – en het blokkeren van een enkel staaltransport had ook niet mogen gebeuren. De politie maakte enkelen die zich hadden vastgeketend maar weer los. Maar belangrijk: de noodverordening werd niet gehandhaafd.

Een medewerker van Tata Steel had nog de duim omhoog gehouden toen de actievoerders passeerden op het verboden terrein waarvan het betreden eerder nog ‘verboden, gevaarlijk en risicovol was.’

Daarom stond het hek half-open.

Tata Steel zelf bleek 130 beveiligers te hebben ingezet, maar ze zaten wezenloos in hun bekertje met ranja te turen omdat de demonstratie verder keurig verliep. Iedereen was blij dat het recht op vrije meningsuiting kon worden uitgeoefend, zowel gemeente als actievoerders.

Jan van Friesland.

Tata Steel zegt hetzelfde einddoel na te streven als de actiegroepen. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan om de vergroeningsplannen te versnellen voor de fabriek in IJmuiden. In 2030 wil het bedrijf een installatie hebben die werkt op waterstof. Tegen die tijd moet de vermaledijde CO2-uitstoot ook met 5 megaton verminderd zijn. In die zin is de druk van klimaatactiegroepen een steun in de rug. Want waterstof komt moeilijk van de grond zonder subsidie. Eerder vroeg Tata Steel al om een miljard subsidie. Daarom stond het hek half-open.

De actievoerders:

‘Door de hoofdingang vertrekken we met opgeheven hoofd. Als de overheid of Tata Steel niet ingrijpen komen we terug.’

Subsidie zal er komen.

***