Van een onzer correspondenten.

De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans  voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA  delegatieleider Esther de Lange op een persconferentie in Brussel eerder deze week.

Kritische parlementsleden zijn volgens de Duitse Christine Schneider (CDU) ) in het kantoor van Timmermans zelfs ‘bedreigd’. De Europese Commissie zou ook lobbyisten hebben aangestuurd met een pakket aanwijzingen over hoe ze Europarlementariërs mogelijk konden ompraten. De Lange zei dat ze zich ‘niet gauw bedreigd’ voelde, maar dat dergelijke methoden ‘heel serieus’ worden genomen.

Christendemocraten in EP op ramkoers met Timmermans

NRC gisteren in een groot artikel:

‘Rustig is het in Brussel allang niet meer. Precies een jaar voor de Europese verkiezingen zijn Timmermans’ plannen onderdeel geworden van een felle politieke strijd, waarin ook de Eurocommissaris voor Klimaat zelf steeds verder verwikkeld raakt.’

De Europese Commissie ontkent de aantijgingen van bedreiging of chantage. De ‘bedreiging’ zou betrekking hebben op een gesprek waarin Timmermans zou hebben verklaard geen enkel wetsvoorstel meer in te dienen dat goed is voor de boeren als de politici niet zouden instemmen met de Natuurherstelwet.

Het incident is het zoveelste in een debat dat steeds giftiger wordt.

De Europese Volkspartij (EVP)  eist evenwel dat Timmermans zijn Natuurherstelwet intrekt. Men heeft ‘serieuze en structurele bezwaren’ tegen het wetsvoorstel. De EVP heeft zich al teruggetrokken uit de onderhandelingen over de kwestie met andere partijen in de milieucommissie van het EU-parlement. Die stemt volgende week over de voorstellen en speelt een cruciale rol. Zowel de lidstaten als het Europees Parlement moeten de wet goedkeuren. Eerder al hebben de landbouwcommissie en de visserijcommissie van het EU-parlement Timmermans’ voorstel verworpen. De milieuministers van de lidstaten komen 20 juni bijeen om hun positie te bepalen.

Timmermans: ‘Als je geen afspraken maakt over hoe je de natuur herstelt, dan haal je ook de 55 procent emissiereductie per 2030 niet.’

NRC:

‘Timmermans zegt dat de emoties in de aanloop naar de verkiezingen steeds hoger oplopen. Dat klimaat nu ook in Brussel polariseert, baart hem zorgen. ‘Een van de belangrijkste elementen van de Green Deal is dat we heel lang konden zeggen: dit overstijgt partijpolitieke tegenstellingen. Dit gaat over het op lange termijn overleven van de menselijke soort. Ik ben echt bevreesd dat klimaatbeleid onderdeel van de cultuuroorlogen wordt gemaakt.’

De Lange wil dat er een gedegen analyse komt naar de gevolgen van de beoogde verordening voor bijvoorbeeld de voedselvoorziening en de levensstandaard voor boeren. Volgens haar spiegelt Timmermans een te rooskleurig beeld voor.

***

Bronnen: hier en hier.

***