Antonio Guterres. Foto: Shutterstock.

Door Adam Creighton (Washington correspondent The Australian newspaper).

Twee van Amerika’s beste klimaatwetenschappers hebben beweringen verworpen dat juli de heetste maand ooit was, en betreurden een “verbluffende hoeveelheid overdrijving en hype” rond de verklaring van de secretaris-generaal van de VN vorige week dat “het tijdperk van wereldwijde koken [was] aangebroken.

Cliff Mass, professor Atmosferische Wetenschappen aan de Universiteit van Washington, zei dat het publiek “op grote schaal verkeerd werd geïnformeerd” na een stortvloed aan nieuwsberichten dat zomerse hittegolven in de VS en Europa de gemiddelde temperatuur in juli tot boven de 17 graden hadden gedreven – naar verluidt het hoogste niveau in 120.000 jaar.

“Het is verschrikkelijk. Ik vind het een ramp. Er is een verbluffende hoeveelheid overdrijving en hype van extreem weer en hittegolven, en het is erg contraproductief, ‘

vertelde hij The Australian in een interview.

“Ik ben geen tegendraads persoon. Ik ben behoorlijk mainstream op een zeer grote [academische] afdeling, en ik denk dat de meeste van deze beweringen ongegrond en problematisch zijn”.

John Christy,

John Christy, een professor in Atmospheric Sciences aan de Universiteit van Alabama in Huntsville, zei dat hittegolven in de eerste helft van de 20e eeuw minstens zo intens waren als die van meer recente decennia, gebaseerd op consistente, langdurige metingen van weerstations die teruggaan tot meer dan een eeuw.

“Ik heb deze zomer nog niets gezien dat een record is voor deze langetermijnstations, 1936 heeft nog steeds verreweg het record voor het meeste aantal stations met de hoogste temperaturen ooit”,

zei hij tegen The Australian, verwijzend naar het jaar van een grote hittegolf in Noord-Amerika die duizenden mensen het leven kostte.

Professor Christy zei dat een toename van het aantal weerstations in de VS en over de hele wereld historische vergelijkingen moeilijk had gemaakt omdat sommige stations maar een paar jaar oud waren; ondertussen had de sluipende verstedelijking de bestaande weerstations aan extra hitte blootgesteld.

“In Houston bijvoorbeeld, in het centrum, is het nu tussen de 6 en 9 graden Fahrenheit warmer dan op het omliggende platteland”,

legt hij uit in een interview met The Australian.

Grote kranten van de Washington Post tot de London Times hebben juli gemeld als de warmste maand ooit gemeten, nadat de gemiddelde dagelijkse dagtemperatuur vorige maand de 17 C overschreed – ongeveer 1,5 graden boven het pre-industriële niveau – op basis van satellietgegevens verzameld door de Universiteit van Maine .

“We beginnen de klimaatverandering pas echt te zien”,

vertelde Nathan Lenssen, een postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Colorado, vorige maand aan de Washington Post.

Karsten Haustein, een klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Leipzig, vertelde de Times dat juli “buitensporig warm” was en mogelijk de warmste maand was sinds de Eemien interglaciale periode, ongeveer 120.000 jaar geleden.

De groeiende bezorgdheid over hogere temperaturen, veroorzaakt door de mens, heeft een wereldwijde impuls gegeven om de uitstoot van kooldioxide tegen 2050 te verminderen door fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen ten gunste van zonne- en windenergie, wat grote politieke en wetenschappelijke debatten aanwakkerde.

“Warm genoeg voor jou? Dank een MAGA Republikein. Of beter nog, stem ze uit hun ambt”,

twitterde voormalig Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton vorige week.

John Clauser.

Het IMF annuleerde vorige week een geplande toespraak van Nobelprijswinnaar John Clauser nadat hij publiekelijk had verklaard:

“Ik kan vol vertrouwen zeggen dat er geen echte klimaatcrisis is en dat klimaatverandering geen extreme weersomstandigheden veroorzaakt.”

Professor Christy, die een lichte opwarmingstrend in de afgelopen 45 jaar toegeeft, zei dat juli de warmste maand ooit zou kunnen zijn op basis van wereldwijde temperaturen gemeten door satellieten – “net voorbij 1998” – maar dergelijke metingen gingen pas terug tot 1979.

Professor Mass zei dat het klimaat ongeveer 1000 jaar geleden “substantieel warmer” was tijdens wat bekend staat als de middeleeuwse warmte periode, toen de landbouw bloeide in delen van het nu met ijs bedekte Groenland.

“Als je echt ver genoeg teruggaat, waren er moerassen in de buurt van de Noordpool, en het andere om in gedachten te houden is dat we uit een koude periode komen, een kleine ijstijd van ongeveer 1600 tot 1850”.

“Global warming, het is een serieus probleem, maar het is een langzaam probleem, het is geen existentiële bedreiging”,

Adam Creighton.

voegde hij eraan toe, suggererend dat menselijke activiteiten sinds de jaren tachtig tot één graad Celsius kunnen worden opgeteld bij de gemiddelde temperatuur.

***

Over de auteur

Adam Creighton is een bekroonde journalist met een bijzondere interesse in fiscaal en financieel beleid. Hij was een journalist in residentie aan de Booth School of Business van de University of Chicago in 2019. Hij heeft geschreven … Lees meer

***

Bron hier.

***