Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Wie zonnepanelen heeft of wil kopen kan knap onzeker worden van al het nieuws over oplopende kosten en terugverdientijd. Zeker met overheidsbeleid zo wisselvallig als het weer. Waar doe je goed aan? ‘Het loont nog om erin te investeren, maar reken je niet te snel rijk.’

Jaloersmakend was het soms. Verjaardagsvisite of collega’s die er vroeg bij waren en trots met een app live lieten zien hoe hun zonnepanelen thuis lagen te snorren. Nu lijken mensen zich een probleem op hun dak te hebben gehaald. Want je mag voorlopig blijven salderen, dus goede en slechte tijden tegen elkaar wegstrepen, maar energiebedrijven belasten hun kosten steeds harder door.

Het idee dat je een investering van vijf mille rap terugverdiende, begon te kantelen. ‘Half Nederland schoot in een kramp’, zegt Freek Houtepen van Zonnepanelen Brabant in Oud Gastel, dat levert van Hoogerheide tot Gilze en van Zundert tot Made.

Eerst zei de overheid: ‘Gij zult verduurzamen’ en ging toen aan het verdienmodel voor de consument morrelen.

Tot nu toe verdeelden energieleveranciers netwerkkosten en dure winterstroom over alle klanten, ook wie geen zonnepanelen en dus geen profijt heeft. Nu leggen ze de rekening bij paneeleigenaren, al onderzoekt de Autoriteit Consument & Markt nog de hoogte ervan.

De juiste oplossing verschilt per situatie. ‘De energietransitie doet links- of rechtsom pijn, mensen willen weten welke investering rendeert. Dus moet de overheid twintig, dertig jaar vooruit kijken, niet om de paar jaar van koers wisselen’, vindt Wijnand Wieles van Saman Groep. Of zoals Gaslicht.com stelt:

‘Bezitters van zonnepanelen blijven bij gebrek aan duidelijke regels in verwarring en zonder helder perspectief achter.’

***

Voor het hele artikel zie hier.

***