Rishi Sunak. Foto: Facebook.

Het grote terugkrabbelen is begonnen. De klimaathysterie zwakt af. Het gezond verstand wint terrein – maar tergend langzaam.

Van een onzer correspondenten.

De Britse premier Rishi Sunak heeft gisteren bevestigd dat hij een reeks groene beleidsmaatregelen zal versoepelen door een ‘nieuwe aanpak’ die is ontworpen om ‘onder druk staande Britse gezinnen’ te beschermen tegen ‘onaanvaardbare kosten’.

Tijdens een toespraak vanuit Downing Street zei hij dat hij nog steeds vastbesloten is om in 2050 netto nul te bereiken, maar dat de transitie op een ‘eerlijkere en betere manier’ kan plaatsvinden.

De premier kondigde een reeks beleidsvoornemens aan en bevestigde dat hij een verbod op de verkoop van nieuwe diesel- en benzineauto’s met vijf jaar zal uitstellen en de groene doelstellingen om gasboilers uit te faseren wil afzwakken.

Britten zullen nooit gedwongen worden hun bestaande ketel eruit te rukken en deze te vervangen door een warmtepomp.

Hij zei dat een ‘zorgwekkende reeks voorstellen’ die naar voren waren gekomen tijdens debatten over netto nul, zouden worden geschrapt, waaronder:

• De woningisolatie binnen twee jaar af te dwingen;

• Dat de overheid zich bemoeit met hoeveel passagiers er in de auto mogen zitten;

• Dat de burger wordt gedwongen zeven verschillende vuilnisbakken in huis te hebben;

• Om het dagelijkse dieet te laten veranderen en daarmee Britse boeren te schaden door vlees te belasten;

• Het creëren van nieuwe belastingen om vliegen of op vakantie te gaan ontmoedigen.

Sunak hij zei dat in plaats van ketels te verbieden ‘voordat mensen zich het alternatief kunnen veroorloven’, de regering ‘hen zal steunen om de overstap te maken’ door het upgradeprogramma voor ketels uit te breiden.

***

Bron hier.

***