Paul Luttikhuis, NRC

Van een onzer correspondenten.

Klimaatredacteur van de NRC Paul Luttikhuis analyseert een grote stagnatie als het gaat om internationaal klimaatbeleid. Overal In Europa vertragen politici ambitieuze klimaatplannen uit vrees daarop bij verkiezingen afgerekend te worden.

Luttikhuis:

‘Toen de Britse premier Rishi Sunak zich een week geleden moest verantwoorden voor zijn besluit om het klimaatbeleid af te zwakken, zei hij dat politici – ook die van zijn eigen partij – veel te lang oneerlijk waren geweest over kosten en afwegingen. ‘In plaats daarvan kozen ze voor de gemakkelijkste weg, door te zeggen dat alles tegelijk mogelijk is, aldus Sunak.’

Het land nam als een van de eerste een klimaatwet aan waarin doelen strikt werden vastgelegd. En nu wil Sunak het verbod op de verkoop van nieuwe benzineauto’s uitstellen van 2030 tot 2035, de vervanging van gasgestookte verwarmingsinstallaties door warmtepompen vertragen, en minder haast maken met het isoleren van woningen.

Sunak is niet de enige regeringsleider die de afgelopen tijd zo’n U-bocht maakte. In mei riep de Franse president Emmanuel Macron Brussel op om pas op de plaats te maken met nieuwe klimaatplannen. Macron noemde zichzelf groot voorstander van de Green Deal, een reeks Europese wetten om klimaat en biodiversiteit te beschermen, maar niet ten koste van de Europese industrie.

VN bracht vernietigend rapport uit over internationale klimaatinspanningen.

Klimaatremmers als Macron en De Croo echoden volgens Luttikhuis een geluid dat al een tijdje in het Europees Parlement klonk, met name bij de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP). Die partij voelde zich bedreigd door de winst van de BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland en door boerenprotesten in diverse Europese landen. Ze vrezen te worden afgerekend op wetgeving die burgers langzamerhand ook financieel begint te raken.

Ook de Duitse coalitie, waar de Groene minister Robert Habeck verantwoordelijk is voor klimaat, stuit op toenemend verzet nu klimaatbeleid al lang niet meer alleen gaat over windmolens en zonneparken, maar directe gevolgen heeft voor burgers en de eigen industrie. Zelfs klimaatkoploper Zweden stuitte vorige week op de grenzen van zijn ambities. Het plan om al in 2045 klimaatneutraal te zijn, dreigt onbereikbaar te worden.

Luttikhuis:

’Het klimaatbureau van de Verenigde Naties (UNFCCC) heeft de afgelopen twee jaar de benodigde data verzameld en geanalyseerd. Twee weken geleden publiceerden ze de resultaten. De conclusie is duidelijk. ‘Een vernietigend rapport voor de mondiale klimaatinspanningen’, schrijft Ani Dasgupta, ceo van het gerenommeerde World Resources Institute. Koolstofuitstoot? Nog steeds aan het stijgen. Financiële verplichtingen van de rijke landen? Achterstallig. Ondersteuning van arme landen om zich aan te passen? Blijft jammerlijk achter.’

***

Zie voor het uitgebreide artikel hier.

***