Van een onzer correspondenten.

Nu Rutte IV is gesneefd en Mark Rutte niet terugkeert in de Nederlandse politiek is het ook voor andere partijen schervenrapen. Bij D66 was gisteren wrevel te vernemen bij monde van D66 fractieleider Paternotte wat leidde tot een heftige woordenwisseling met Rutte.

D66 is van haar bruidschat beroofd: Jetten’s klimaatbeleid. De warme juni-maand werd er zelfs nog bijgehaald om de zogenaamde klimaatcrisis nog eens te benadrukken. Maar het mocht niet meer baten: voor Rutte is er geen klimaaturgentie meer en D66 zal met het ooit diep beleden ‘Do or die’ nieuwe stemmen moeten trekken. Want zelfs als Sigrid Kaag weggaat, blijft de vermeende klimaatcrisis doorgaan en onze planeet teisteren.

Klaas Dijkhoff: ‘Rob Jetten (D66) is nu aan het drammen, ja.’

Wie de klimaatverloedering van de VVD in een groter perspectief wil zien komt terecht bij de ferme houding van Klaas Dijkhoff die juist grote vraagtekens zette bij het klimaatakkoord en de kans ‘nihil’ achtte dat zijn fractie daaraan mee zou doen. We schrijven 2019. Dijkhoff noemde het akkoord in De Telegraaf toen ‘een polderproduct’:

‘D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren. Nou dat ga ik niet doen. Ík heb geen akkoord! Er hebben mensen een akkoord met zichzelf gesloten en dat hebben ze aan de politiek overhandigd. Het zijn adviezen. Het werk begint voor mij pas nu.’

En deze is ook goed voor de annalen:

‘Ik maak een groot voorbehoud over hoe ver ik meega in dat polderproduct, als het gaat om de effecten op de portemonnee van gewone mensen. Je kunt mensen toch niet een Tesla in pesten?! Je hebt toch niet ineens een ton op je rekening klaarstaan?’.

Dijkhoff in vorm:

‘Rob Jetten (D66) is nu aan het drammen, ja.’

Het is Rutte geweest die zijn arm om Jetten heeft geslagen en daarna ook de overdreven D66-klimaatpropaganda is gaan bedrijven met zijn ‘actie, actie, actie’ in Glasgow en zijn donaties in Sharm el Sheikh. Ze stonden zij aan zij om de wereld te redden. Jetten moest dan ook lelijk uit zijn droom worden gehaald toen hij van Rutte vernam dat hij niet meer verder wilde. ‘Doe even normaal’, heeft hij veelzeggend geroepen. Nu viel alles in duigen.

Het is een zegen voor het land dat het megalomane klimaatbeleid van Jetten tot stilstand komt. Hopelijk komt er in een nieuw kabinet een minister voor kernenergie & klimaatbeleid.

‘Actie, actie, actie’.

***