Van een onzer correspondenten.

Wordt de natuur bij Winterswijk binnenkort overschaduwd door gigantische Duitse windmolens? ‘Als we niets doen, dan zeker’, zegt actievoerder Ricarda Kleffel. Daarom komt het gebied in actie. Niet alleen aan Nederlandse zijde, maar ook aan de andere kant van de grens.

Geen moment te vroeg, want er is haast geboden. ‘Gisteren werden we bij Ratum verrast met nóg een aanvraag voor de bouw van een windmolen’, zegt Chiel Stemerdink. Hij laat een kaartje zien waarop het nieuwe stipje staat. ‘Kijk, deze komt echt tegen de grens aan te staan. In totaal komen we hiermee uit op zeven stuks.’ Samen met de drie zoekgebieden bij Woold, komt Winterswijk in potentie uit op 10 megamolens, vlak over de grens.

Ontwikkelaars is er alles aan gelegen zo snel mogelijk turbines neer te zetten. Staan ze er, dan gaan ze niet meer weg.

‘We zijn in gesprek met de Duitse overheden. Ze luisteren naar ons, tonen begrip en zeggen vervolgens weinig te kunnen betekenen. We moeten naar Berlijn.

Die gang is ingezet. Tegelijkertijd wil de groep ook in het gebied zelf om aandacht vragen. Daarom hebben ze er drie protestborden onthuld. Eén op de grens, en de twee anderen in de buurt van het gebied waar straks molens moeten staan.

‘In twee talen, want deze strijd wordt echt niet alleen in Nederland gevoerd’, zegt Mark Hessels. ‘Ook onze buren aan de andere kant van de grens willen niet dat er, zo dicht bij kwetsbare natuur, gigantische turbines van wel 250 meter hoog geplaatst worden.’

Dat er toch over gesproken wordt, komt omdat de Duitse overheid wil dat er meer turbines komen.

‘Voldoet een gemeente niet aan de eis, dan worden regels versoepeld om toch windmolens te kunnen bouwen. Daarom is deze situatie ontstaan’, legt Kleffel uit.

Ze doelt op het Windenergie-an-Land-Gesetz (Wet Windenergie op Land). Deze wet dicteert dat het aantal windmolens bij onze oosterburen flink moet groeien. Daarbij geldt de voorwaarde dat de natuur beschermd moet worden, maar die is wel flink ingeperkt. Landschaftsschutzgebieten, natuurgebieden dus, zijn bijvoorbeeld grotendeels vogelvrij verklaard.

‘Ze kijken bovendien alleen in eigen land en houden alleen rekening met eigen regels. Wat er aan deze kant zit en hoe Nederland dat wil beschermen, dat doet er voor hen niet toe.’

Onaanvaardbaar vinden de tegenstanders.

‘Ons is verteld dat er nieuwe regels aanstaande zijn. Dan wordt de bouw van molens zo dicht bij kwetsbare natuur onmogelijk gemaakt. Maar dat zal niet voor april 2025 zijn. In de tussentijd is ontwikkelaars er alles aan gelegen zo snel mogelijk turbines neer te zetten. Staan ze er, dan gaan ze niet meer weg.’

Zie voor het hele artikel in De Gelderlander hier.

***