Rosanne Hertzberger.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland,

Op dit moment wordt er volop geschreven aan het verkiezingsprogramma van het NSC, de lijst Omtzigt. Ook de kandidaat-kamerleden mogen meepraten over de finale tekst. Wat het klimaatbeleid betreft is het dus afwachten. Het enige waar klimaatrealisten houvast aan hebben is een losse opmerking van Omtzigt recent in de Telegraaf:

 

‘Die klimaatregelen waren stom.’

Als deze opmerking richtinggevend is zal er weerwerk geleverd worden tegen het uit de hand gelopen klimaatalarmisme van partijen als D66 en VL.

In de wereld van de duurzame mensen is er ongenoegen dat Omtzigt ‘vaag’ is als het om klimaataanpak gaat en dat er geen NSC-kandidaten met een ‘professionele inhoud’ op de lijst staan. Misschien dat voormalig NRC-columniste en microbiologe Rosanne Hertzberger (Plaats 17) het klimaatdossier krijgt toebedeeld. Ze is weliswaar geen klimaatwetenschapper, maar heeft er wel een mening over. Maar de vraag is of ze niet op de verkeerde kieslijst staat als het gaat over haar opvatting over klimaatbeleid. Zo verdient ze bijscholing als het gaat om de zogenaamde ‘vervuiling van CO2’.

Ze schrijft:

‘Ter gelegenheid van de klimaattop in Doha is het misschien aardig om die vermaledijde CO2 uitstoot van de mensheid in perspectief te zetten. 0,01% van de atmosfeer hebben wij nu vervuild met het gas. Vóór de industrialisering was 3 op de 10.000 deeltjes in de lucht CO2, nu zijn dat er 4.’

Dit doet een beetje pijn aan de ogen. CO2 is niet vervuilend. Hoort zij niet met dit soort onwetenschappelijke opmerkingen veeleer thuis bij de club van Timmermans en Klaver?

Zou zij zich niet moeten aansluiten bij het gedachtengoed van XR-rebellion?

Hertzberger zette zich ook, in haar kennelijke grote afkeer van het klimaatrealisme, al eerder af tegen de klimaatsceptische professoren als Dick Thoenes en Guus Berkhout door zelfs hun leeftijd in het geding te brengen:

‘Ik google die klimaatsceptici in Elsevier, mannen van bijna 80 en bijna 90 jaar oud. Ooit succesvolle academici, nu in de vergetelheid zijn geraakt. Ik vertrouw ze voor geen cent. Zij zijn straks hartstikke dood, terwijl mijn jongens het einde van deze eeuw gaan meemaken.’

Jan van Friesland.

Misschien kan zij zich beter aansluiten bij een partij als D66, die voortdurend op zoek is naar een jonge generatie. Hertzberger lijkt vooralsnog jammerlijk voor het klimaatrealisme verloren als zij schrijft:

‘Maar in het jaar dat de klimaatcatastrofe uit de modellen is ontsnapt en zich steeds duidelijker openbaart, besluit Shell om zijn voet op het gaspedaal te houden en om de komende decennia maximaal olie op het vuur te blijven gooien. Shell zou een voorbeeld kunnen zijn voor de transitie van de fossiele wereld, maar besluit in plaats daarvan als een paard achter de wagen te hangen. Dit roept bij mij een behoorlijk pure woede op, maar ook verbazing. Hoe lang duurt het verdienmodel van olie verbranden nog?’

Zou zij zich niet moeten aansluiten bij het gedachtengoed van XR-rebellion?

We wachten met spanning af hoe de klimaatparagraaf van NSC eruit komt te zien met Hertzberger aan boord.

Bovendien is een overstap naar een andere partij snel gemaakt.

***