Schermafbeelding.

Van een onzer correspondenten.

Na de bijna onblusbare en verwoestende brand van een compleet huizenblok in Arnhemse wijk Presikhaaf, trekken onderzoekers van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden harde conclusies: stop met de bouw van rijtjeshuizen met een gezamenlijk, doorlopend zonnepanelen-dak en aaneengesloten gevel.

De brandweer staat machteloos zodra er brand uitbreekt bij dit soort energievoorziening. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept om snelle actie, schrijft de Gelderlander. Tal van woningen moesten onbewoonbaar verklaard worden.

Doordat het dak volledig uit zonnepanelen bestond, gleed het bluswater er zo vanaf. Ook kon daar niet gemakkelijk een gat in worden geslagen om het water naar binnen te spuiten en zo een grens te creëren waarlangs het vuur zich niet verder kan verspreiden. Het vuur kon zich onder de zonnepanelen bovendien extra snel uitbreiden via de brandbare dakbedekking, zien de onderzoekers. De ruimte tussen de dakbedekking en de zonnepanelen zorgde bovendien voor een schoorsteeneffect.

Over de zonnepanelen stellen de onderzoekers dat door de positionering – op circa 60 millimeter ten opzichte van het dak- er een zogenaamd schoorsteeneffect ontstaat. De vlammen worden door de zonnepanelen afgebogen. De energie van de brand kan daarbij niet vrij wegstromen door de aanwezigheid van de zonnepanelen.

De Gelderlander:

‘Opvallend bij deze huizen in Presikhaaf is dat ze een gezamenlijk, doorlopend zonnepanelendak hadden en een soort voorzetgevel. Die constructie bij huizen werd tot voor kort als een zeer vooruitstrevende manier van woningverduurzaming gezien. Het project in Arnhem – 96 huizen werden zo verduurzaamd – stond namelijk niet op zich. Het maakt deel uit van een veel groter woonprogramma, dat uiteindelijk zou moeten leiden tot 100.000 van dit soort woningen in heel het land.’

***

Bronnen: hier, hier en hier.

***