Het is altijd nuttig om politieke retoriek te toetsen aan de realiteit.

Uitfasering van fossiele brandstoffen? Het best bewaarde geheim is dat de mensheid meer steenkool dan ooit verstookt.

Door Jo Nova.

Tot zover de “gestrande dode activa”. In 2022 vestigde de wereld een nieuw record voor het gebruik van steenkool: 8,4 miljard ton. In 2023 zal de mondiale vraag naar steenkool, ondanks alle Net Zero miljarden aan uitgaven, en ondanks de hausse aan windmolens en zonnepanelen, de 8,54 miljard ton overschrijden.

Het IEA is het ‘Internationale Energieagentschap’ – zogenaamd de onpartijdige dienaar van de belastingbetalers van 31 landen. Toch besloten ze het wereldrecord te negeren en ons in plaats daarvan te vertellen hoe het verbruik van steenkool zal afnemen. Het is wat zij denken dat de belastingbetalers moeten horen. Hun persbericht:

 

Het is bijna alsof het IEA werkt voor de duurzame energie-industrie en hun bankinvesteerders? De heer Vestas zelf had nauwelijks een succesvollere kop kunnen schrijven om de waarheid te verbergen en de belastingbetalers in de maling te nemen.

Het IEA voorspelt al jaren het einde van steenkool. In 2017 vertelde het IEA ons dat China afstand zou doen van steenkool, omdat tegen 2025-2030 “zonne-energie goedkoper zou zijn dan steenkool”. In plaats daarvan verstookt China meer steenkool dan ooit tevoren en was het kwartaalrapportageseizoen een bloedbad voor de zonne- en windenergie-industrie, omdat projecten werden geannuleerd omdat hun kosten stijgen.

In 2023 gebruikt China meer dan de helft van de totale steenkool op aarde – een buitengewone 4,5 miljard ton van dat totaal van 8,5 miljard ton.

De drie grootste steenkoolproducenten ter wereld zijn China, India en Indonesië, die 70% van de mondiale productie voor hun rekening nemen. Het IEA is ervan overtuigd dat het gebruik van steenkool elk moment zal afnemen, maar het Chinese groeipercentage van het steenkoolgebruik bedroeg in 2023 5%, en dat van India 8%. Dit zijn nauwelijks tekenen van het plateau vóór de daling.

Om enig perspectief te geven op het succes van de transitie naar hernieuwbare energiebronnen bij het terugdringen van steenkool: Australië heeft meer zonnepanelen per hoofd van de bevolking dan welk ander land dan ook, en terwijl het mondiale steenkoolverbruik 8.536 miljoen ton bedraagt, daalde het Australische steenkoolverbruik in 2022 met maar liefst 5 miljoen ton. moest daarvoor tien miljard dollar uitgeven:

Het totale steenkoolverbruik in Australië daalde van 100 miljoen ton in 2021 naar 95 miljoen ton in 2021
2022 en zal naar verwachting in de loop van 2023 zijn daling hebben voortgezet – een reductie van 4%.

Jo Nova.

Wees blij, het mondiale steenkoolverbruik is zeshonderdste procent kleiner dankzij de Australian Renewable Energy Target en de Safeguard Mechanism-emissiemarkt.

In het Westen is de grootste vermindering van het steenkoolgebruik afkomstig van het exporteren van fabrieken naar China, wat natuurlijk helemaal niet leidt tot een vermindering van het mondiale steenkoolgebruik. En bedenk eens hoe ongelooflijk snel de overgang naar steenkool is geweest – van het Westen naar het Oosten:

Dit jaar zullen China, India en Zuidoost-Azië driekwart van de mondiale consumptie voor hun rekening nemen, vergeleken met slechts ongeveer een kwart in 1990.

Nog maar één generatie geleden…

***

Bron hier.

***