Al Jaber.

Van een onzer correspondenten.

Klimaatalarmist en voormalig vice-president Al Gore heeft zondag het eerdere besluit in twijfel getrokken om de COP28-klimaatbesprekingen te houden in de Verenigde Arabische Emiraten, een toonaangevende producent van olie.

Gore: verkeerde klimaattop kan besef van mensen aanwakkeren hoe absurd alles is.

Gore bekritiseerde zelfs de benoeming van Sultan Al Jaber, CEO van het staatsbedrijf Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), als voorzitter van de conferentie, aangezien landen die in Dubai bijeenkwamen voor de jaarlijkse klimaatconferentie juist manieren willen bespreken om het gebruik van olie te verminderen of te elimineren.

‘Het is niet zozeer dat het in een land is dat olie produceert; het is de benoeming van de CEO van een van de grootste en minst verantwoordelijke oliemaatschappijen ter wereld tot hoofd van de conferentie’, zei Gore over CNN’s ‘State of the Union’, waarbij hij de rol van Al Jaber karakteriseerde als een ‘direct belangenconflict’.

Eerder noemde Gore noemde het hoofd van de Wereldbank een ‘klimaatontkenner’.

Al Gore. Foto: Shutterstock.

Maar Gore bleef niettemin optimistisch en zei dat de controversiële locatie en bedenkelijke voorzitter van de door de VN gesteunde top een ‘verhulde zegen’ zou kunnen zijn die ‘veel mensen kan doen beseffen hoe absurd deze situatie is’.

Al Jaber zei eind november in een paneldiscussie dat er ‘geen wetenschap’ zit achter de eis om fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden – het doel van het klimaatakkoord van Parijs. Nadat deze opmerkingen vorige week aan het licht kwamen, verdedigde Al Jaber fel zijn toewijding aan de klimaatwetenschap en zei hij plotseling dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen ‘onvermijdelijk’ en ‘essentieel’ is.

Het loopt niet allemaal gesmeerd in Dubai. Wordt vervolgd.

***

Bronnen o.a. hier en hier.

***