Er wordt beweerd dat windenergie de uitstoot van kooldioxide vermindert. Afgezien van de vraag of het überhaupt enig nut heeft bij het verwijderen van het noodzakelijke voedsel voor planten uit de atmosfeer, is het terugdringen van de CO₂-uitstoot in de energieopwekkingssector het enige uitgangspunt, de enige duidelijke rechtvaardiging voor de ontelbare miljarden dollars aan subsidies, de torenhoge elektriciteitsprijzen, de steeds onbetrouwbaarder wordende energievoorziening, de aantasting van het milieu en de ontwrichting van de gemeenschap die daar onvermijdelijk op volgt.

Dus ALS er een rechtvaardiging is voor een van de bovengenoemde gevolgen, moet dit feitelijk bewijs zijn dat de productie van windenergie resulteert in een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van kooldioxide in de elektriciteitsopwekkingssector als geheel.

Wij hebben er vanaf het begin op gewezen dat er eenvoudigweg geen bewijs is dat windenergie ook maar enigszins in staat is de CO2-uitstoot in de energieopwekkingssector te verminderen.

In augustus 2014 berichtten we: Hoeveel CO2 wordt er uitgestoten bij het bouwen van een windturbine? (Wie viel CO2 wird beim Bau einer Windkraftanlage ausgestoßen?). Tien jaar later heeft de windindustrie nog geen greintje bewijs geleverd om haar van subsidies doordrenkte bestaan ​​te rechtvaardigen.

De argumenten van David Wojick en Paul Driessen hieronder wijzen daarentegen allemaal in één richting. Schadelijke gevolgen voor het milieu zijn elders uitvoerig besproken.

***

Hoe offshore-windenergie de mondiale uitstoot van kooldioxide doet stijgen

Door David Wojick en Paul Driessen.

Offshore windturbines zijn extreem duur en schadelijk voor het milieu. De belangrijkste vermeende reden voor hun constructie is het verminderen van de ‘koolstof’-uitstoot (kooldioxide of CO₂) en het redden van de planeet van ‘catastrofale klimaatverandering’. Deze rechtvaardiging is echter niet alleen gebaseerd op een valse veronderstelling [dat CO₂ een impact zou kunnen hebben op het weer], maar het toevoegen van offshore windenergie aan de energiemix van een staat zal hoogstwaarschijnlijk ook de mondiale CO₂-uitstoot verhogen. Dit betekent dat de netto-emissievoordelen enorm negatief zijn, net als andere netto milieu- en economische effecten.

De studie concludeert dat de CO2-reductie door lokale windenergie-opwekking sterk wordt overschat. Allereerst zal de eventuele CO₂-reductie op zijn best klein zijn, vooral omdat de verstoring van de benodigde windsnelheden ervoor zorgt dat de uitstoot van vervangende gascentrales toeneemt als het niet waait. [Bovendien stoten fossiele energiecentrales ook CO2 uit in “stand-by”-modus]

Een voldoende noodstroomvoorziening vanuit batterijmodules is extreem duur, is sterk afhankelijk van schaarse grondstoffen en zal waarschijnlijk lang op zich laten wachten.

Het komt erop neer dat het toevoegen van offshore-windenergie aan bestaande kolen-, gas-, kern- en/of waterkrachtcentrales kan resulteren in een kleine vermindering van de uitstoot, maar dat dit weinig zal bijdragen aan het verminderen van de uitstoot als gevolg van de vervanging van de opwekking van gas (of steenkool). totale lokale elektriciteitsuitstoot. Nu zijn betrouwbare energiecentrales nodig om een ​​stabiel elektriciteitsnet in stand te houden.

Maar dit is niet alles 

Vaak over het hoofd gezien zijn de andere factoren die verband houden met windenergie en die de uitstoot daadwerkelijk verhogen. De emissies in de toeleveringsketen van het bouwen van offshore windturbines ter vervanging van bestaande opwekkingsinstallaties zullen bijvoorbeeld zeer hoog zijn. De emissies in de toeleveringsketen omvatten de emissies die worden gegenereerd tijdens alle stappen die nodig zijn om een ​​offshore windturbine te bouwen: mijnbouw en verwerking van de benodigde metalen en mineralen, productiecomponenten, het bouwen van generatoren en wieken, substations op locatie en aansluiting op de windturbine. Netwerk en exploitatie, onderhoud, vervanging en uiteindelijk buitenbedrijfstelling en verwijdering van defecte, beschadigde en verouderde componenten. En niet te vergeten de talloze transporten per schip of vrachtwagen.

Deze emissies in de toeleveringsketen zijn mondiaal en dragen bij aan de mondiale atmosfeer. Het nettoresultaat van het combineren van kleine lokale CO₂-reducties met grote emissiestijgingen in de hele toeleveringsketen is dus geen vermindering van de mondiale CO₂-uitstoot in de atmosfeer, maar een algehele toename van CO₂ in de atmosfeer. Kortom, de ‘emissiereductie’-grondgedachte die door voorstanders van offshore windbouw wordt gebruikt, is simplistisch en onjuist.

Tenslotte is een andere rechtvaardiging voor de bouw van windparken dat ze lokale werkgelegenheid helpen creëren. De ervaring leert dat dit grotendeels verkeerd is.

Dergelijke banen worden gesubsidieerd door lokale elektriciteitsbetalers, wier elektriciteitskosten de pan uit rijzen. Dit leidt tot ontslagen in veel bedrijven en zelfs tot de sluiting van bedrijven en hele bedrijfstakken – wat betekent dat de banengroei minimaal, nul of zelfs negatief wordt. Erger nog: een groot deel van het rente- en belastinggeld achter offshore windturbines zal naar het buitenland vloeien, omdat daar de toeleveringsketen bestaat. Kortom: de banen die door windenergie worden gecreëerd, moeten worden gezien als een kostenpost en niet als een voordeel.

Bovendien worden er weinig lokale banen rechtstreeks gecreëerd door offshore windturbines, omdat de bouw ervan een eenvoudig montageproject is en geen bouwproject. Dit komt omdat de te assembleren onderdelen voornamelijk in het buitenland worden vervaardigd. Denk hierbij aan torens, generatoren, rotorbladen, verbindingskabels, onderstations en transformatoren. Tot overmaat van ramp wordt de assemblage van offshore-turbines doorgaans uitgevoerd door zeer gespecialiseerde schepen, voornamelijk geleverd door buitenlandse bedrijven.

Het is waarschijnlijk dat er lokaal of nationaal relatief weinig en zelfs laagbetaalde banen zijn op het gebied van installatie, onderhoud, reparatie, ontmanteling en recycling/storten. Banen in fabrieken die componenten maken voor offshore windturbines zullen waarschijnlijk verdwijnen omdat Amerikaanse fabrieken geen betrouwbare, betaalbare elektriciteit meer hebben in een economie met wind-, zonne-, batterij-back-up en gasturbines en met het aannemen van goedbetaalde Amerikaanse werknemers te maken zullen krijgen met een grote uitdaging. arbeidskrachten die niet kunnen concurreren met Aziatische en andere buitenlandse concurrenten.

Zelfs op lokaal niveau is het mogelijk om de kosten per ton CO2-reductie te berekenen zodra de feitelijke toename van de uitstoot in het buitenland en de lokale reducties bekend zijn. Dit aantal zal waarschijnlijk zeer groot zijn, zeker enkele duizenden dollars per ton en mogelijk nog veel meer. Bovendien zullen de kosten van de toeleveringsketen vrijwel zeker stijgen, omdat er kritieke grondstoffentekorten worden verwacht naarmate de vraag toeneemt.

Deze studie is slechts een eerste onderzoek naar de complexe vraagstukken rond de vermeende rechtvaardiging voor de enorme uitbreiding van offshore windenergie. Ter illustratie hebben we een paar eenvoudige voorbeelden gebruikt, zoals het New Jersey-doel van 11.000 MW offshore windenergie en de emissies die in de toeleveringsketen ontstaan ​​door het installeren van voornamelijk monokolomwindturbines.

Welnu, onze resultaten tot nu toe zijn algemener qua reikwijdte en toepassing. Kort gezegd geldt voor alle offshore windturbines het volgende:

A. De vermindering van de uitstoot door lokale energiesystemen zal klein zijn.
B. De emissies in de toeleveringsketen en de productie zullen groot zijn.
C. De mondiale emissies zullen daarom toenemen en niet afnemen.

Conclusie 1: Er zijn geen voordelen verbonden aan het verminderen van de CO2-uitstoot en daarom is er geen rechtvaardiging voor zogenaamd door de mens veroorzaakte mitigatie van de klimaatverandering om offshore windturbines te ontwikkelen. Onze secundaire resultaten verklaren waarom dit in meer detail is.

David Wojick.

Gezien de Amerikaanse lonen, subsidies voor ‘schone energie’ en tariefverhogingen zullen alle lokaal gecreëerde banen exorbitant kostbaar zijn en daarom waarschijnlijk relatief weinig en laagbetaalde banen zijn. Veel bestaande lokale banen zullen verdwijnen als de elektriciteitskosten blijven stijgen – wat zal leiden tot ontslagen in veel sectoren van de economie en tot minder flexibiliteit voor financieel zwakke gezinnen.De kosten van de toeleveringsketen zullen ongetwijfeld stijgen als gevolg van de toenemende Amerikaanse en mondiale vraag naar essentiële metalen en mineralen en de dreigende tekorten.

Conclusie 2: Offshore windenergieprojecten en -infrastructuur zijn enorm duur, zullen tijdelijk dure elektriciteit opleveren en daardoor veel Amerikaanse banen vernietigen, terwijl er op de lange termijn weinig banen met vergelijkbare lonen worden gecreëerd.

Paul Driessen.

Conclusie 3: Offshore windenergieprojecten en -infrastructuur veroorzaken tal van andere kosten die elektriciteitsconsumenten moeten betalen, maar waarmee nog geen rekening is gehouden in een kosten-batenanalyse voor de sector.

Conclusie 4: De netto-effecten van het verminderen van “koolstof” (koolstofdioxide) door de ontwikkeling van offshore windturbines zijn daarom uiterst negatief en kunnen verdere investeringen in deze industrie niet rechtvaardigen.

***

Download de PDF en lees het volledige bericht.

Bronnen EIKE hier en CFACT hier.

***