Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Shell moet van de rechter niet alleen zelf minder CO2 uitstoten, maar ook de uitstoot van zijn klanten terugbrengen. Dat is onderdeel van het vonnis dat is uitgesproken in de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell. Het bedrijf gaat weliswaar in hoger beroep, maar acht zich wel gebonden aan de uitspraak.

Tegelijkertijd zwakt Shell de algemene reductiedoelstelling voor 2030 af van 20 procent naar ’15 tot 20 procent’. Shell houdt wel vast aan nul procent CO2-uitstoot in 2050 maar schrapt het tussentijdse doel van 45 procent reductie in 2035.

Shell: wij geloven dat de wereld nog vele jaren olie en gas nodig heeft.

Sinds Shell geleid wordt door de Libanees-Canadese Wael Sawan en het hoofdkantoor is verplaatst van Den Haag naar Londen waait er een andere wind bij het bedrijf. De opvolger van de Nederlandse topman Ben van Beurden lijkt minder onder de indruk van de kritiek op het bedrijf door pensioenfondsen en milieuactivisten.

‘Wij geloven dat de wereld nog voor vele jaren olie en gas nodig heeft, geproduceerd met minder uitstoot, naast schone energie zoals biobrandstoffen, duurzame elektriciteit en waterstof,’ aldus Sawan in de gisteren gepubliceerde Energietransitie Strategie 2024.

Milieudefensie: Shell trapt, aan de vooravond van het hoger beroep, letterlijk op het gaspedaal.

Milieudefensie treft Shell volgende maand opnieuw tijdens het hoger beroep in de klimaatrechtszaak en is vernietigend over de verduurzamingsplannen. De nieuwe klimaatambitie laat zien dat Shell door blijft gaan met het in gevaar brengen van mensenlevens en verergeren van de klimaatcrisis én zet zelfs meer in op gas”, aldus campagneleider Nine de Pater.

De energiegigant houdt de olieproductie voorlopig op peil en vergroot de productie van gas. Vanwege de verminderde aanvoer van Russisch gas via pijpleidingen, is de aanvoer van vloeibaar gas (lng) enorm toegenomen.

Het verminderen van de aanvoer van olie en gas is volgens het bedrijf onverantwoord zolang de vraag niet daalt. De enorme prijsstijgingen in Europa tijdens de energiecrisis als gevolg van de Russische aanval in Oekraïne hebben dat volgens Sawan aangetoond.

Bovendien is het bedrijf ervan overtuigd dat als Shell zich terugtrekt uit olie en gas, andere oliebedrijven deze rol overnemen. Bijvoorbeeld bedrijven uit de VS en het Midden-Oosten, die minder reductiemaatregelen nemen dan Shell.

***

Bron hier.

***