Van een onzer correspondenten.

Maar liefst 1 op de 5 jongeren ervaart stress als ze aan het klimaat denken. Zij voelen zich vaak angstig, moedeloos en machteloos. Ze zijn boos, bang en verdrietig. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Milieudefensie Jong.

De NOS:

‘Voor het onderzoek zijn duizend mensen tussen de 16 en 30 jaar ondervraagd. Het grootste deel van de ondervraagden vindt klimaatverandering problematisch en ervaart negatieve gevoelens bij de gedachte eraan. Een kwart geeft aan dat er juist te veel aandacht voor de crisis is.’

Bijna een kwart van alle ondervraagden geeft aan te twijfelen over een kinderwens. Voorzitter van Milieudefensie Jong Winnie Oussoren (20) kan het zich wel voorstellen:

‘Dat je denkt: waarom zou ik kinderen willen op een wereld die steeds minder leefbaar wordt. Het geeft aan hoe diepgeworteld deze zorgen zijn.’

Uit het onderzoekt blijkt dat 44 procent van alle ondervraagden aangeeft soms klimaatnieuws over te slaan, 26 procent doet dat regelmatig of vaak. Psycholoog Jochem Bukman maakt zich zorgen over de dramatische beeldvorming. Hij vindt de emoties ‘logisch’:

‘Al dat negatieve nieuws. Mensen krijgen de hele tijd een prikkel die zegt: joh, het gaat echt niet goed. Ze denken ook dat vaak dat het niets uitmaakt, wat ze doen.’

Hittegolven, bosbranden en overstromingen teisteren de wereld. Juist nú verwacht je klimaatactie.

Milieudefensie zelf is onophoudelijk bezig met een eenzijdige alarmistische boodschap, met slogans als:

‘Hoe geef jij onze aarde door? Die vraag stellen wij aan grote vervuilers en politici. Want de wereld van onze kinderen staat op het spel door de klimaatcrisis.’

Milieudefensie betrekt daarbij stelselmatig de positie van het kind:

‘De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Als we de handen ineen slaan, kunnen we gevaarlijke klimaatverandering nog voorkomen. Dit is het moment. Nu moet het gebeuren.’

Dr. T.A. van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut wil van de eenzijdige beeldvorming af in het belang van het kind:

‘Niet iedereen denkt hetzelfde over de klimaatontwikkeling. Voor kinderen en jongeren is het belangrijk kennis te maken met verschillende opvattingen, ook als je het op punten niet met elkaar eens bent. Zaak is hen te leren hoe je in de samenleving op een goede manier omgaat met verschillen in opvattingen.’

Het zou een goede zaak zijn dat Milieudefensie inziet dat men alleen maar schade toebrengt aan kinderen met hun eenzijdige angstaanjagende berichtgeving over het klimaat. Zelf probeert de actiegroep via de rechter op tal van manieren haar gelijk te halen, maar ze moet niet verrast zijn dat geleden psychische schade bij kinderen op Milieudefensie zelf wordt verhaald.

***

Voor eerdere berichtgeving over dit onderwerp, zie hier:

***