Robert Habeck. Minister van EZ en Klimaat Duitsland. Foto: Shutterstock.

Door Manfred Haferburg.

Wanneer Habeck bezwijkt voor wensdenken neemt hij alle risico’s daarvan op de koop toe. Interessant aan zijn uitspraken over de groene waterstofeconomie is de vraag wie daarvoor moet opdraaien en wat er gebeurt als het misgaat.

Op 5 juni 2024 verscheen het artikel “ Out of the Dream: Energy Transition Scenarios 2040” over een onderzoek dat de fysieke en economische onmogelijkheid aantoonde om de doelstellingen van de energietransitie te bereiken. En Habeck vertelt de energietransitie-sceptici nu al hoe hij het onmogelijke mogelijk wil maken. Zoals we allemaal weten, is in het land van dromen of in delirium alles mogelijk – zelfs het onmogelijke. Het interessante aan de verklaring van Habeck is echter wie voor de kosten daarvan moet opdraaien en wat er gebeurt als het misgaat.

Om de dromen van een groene waterstofeconomie te realiseren zijn grote hoeveelheden staatsfinanciering beschikbaar. Dinsdag sprak Habeck over de hoop op waterstof als onderdeel van een paneldiscussie met experts en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven op de “Environmental Week” – een handelsbeurs voor de klimaatbeschermingsindustrie die bondspresident Frank-Walter Steinmeier organiseert voor het Bellevue Paleis in Berlijn. Twee energie-experts samen: bondspresident Walter Steinmeier en minister van Economische Zaken Robert Habeck – wat als dat niet werkt?

Omdat geen enkele verstandige ondernemer vrijwillig in een dergelijke onderneming investeert, creëert Steinmeier een serieuze bedreiging. In zijn welkomstwoord bracht hij de beursbezoekers in de stemming voor het debat met Habeck:

De huidige weercatastrofes wereldwijd laten zien dat de klimaatverandering al veel schade aanricht”,

riep het staatshoofd uit – hoewel er geen klimaatsignaal tot nu toe is in de ontwikkeling van schade als gevolg van extreme weersomstandigheden. Dan komt de minister van Economische Zaken en verspreidt optimisme over het doel: de nieuwe ‘Waterstofversnellingswet’ van de federale overheid is bedoeld om de obstakels met heel veel geld weg te nemen en daarbij alle risico’s te nemen. De verbaasde lezer vraagt ​​zich dan af: “wiens risico” eigenlijk?

Welt-Online kopt helaas achter de betalingsbarrière: “Duitsland moet risico’s nemen met de energietransitie, eist Habeck” :

“De Duitse economie zou binnen 20 jaar moeten  overgaan op waterstofenergie, maar de stof is zeldzaam. In plaats van te praten over de gigantische kosten, heerst er optimisme op de klimaatbeurs voor de ambtswoning van Steinmeier. Omdat minister van Economische Zaken Habeck geld belooft. Robert Habeck hoort veel goede dingen uit het buitenland over de Duitse energietransitie, omdat de verzoeken van de federale minister van Economische Zaken om energie-importen over de hele wereld aantrekkelijke perspectieven bieden voor buitenlandse leveranciers: aardgas uit de VS en het Midden-Oosten, kernenergie uit Frankrijk, technologie voor wind- en zonne-energie uit China, waterstof uit de hele wereld.”

Helaas bestaat er geen noemenswaardige groene waterstof, en die is ook niet te verwachten. Het moet ontstaan ​​zijn uit zon en wind, anders is het niet groen. En er zijn een paar kleine fysieke hindernissen die efficiëntie worden genoemd. En deze kunnen niet worden ingetrokken of omzeild, noch door een resolutie van een groene partijconferentie, noch door een Duitse waterstofstrategie. Uit vier kilowattuur windenergie wordt maximaal één kilowattuur groene stroom opgewekt door waterstofproductie, transport en reconversie naar de elektriciteit van de groene ‘all electric society’.

Een rendement van 25 procent wordt door ingenieurs als echt verschrikkelijk ervaren. En je zult in de toekomst niets meer kunnen uitvinden dat deze stomme wetten van de natuurkunde zal ondermijnen. De wereld geeft het goede voorbeeld: om een ​​kwart van de mondiale energiebehoefte met waterstof te dekken, zou er meer elektriciteit nodig zijn om deze waterstof te produceren dan alle landen in de wereld momenteel samen produceren. En het zou erg duur zijn, heeft het onderzoeksinstituut Bloomberg NEF berekend:

“BloombergNEF schat dat het genereren van voldoende groene waterstof om in een kwart van de energiebehoeften van de wereld te voorzien meer elektriciteit zou vergen dan de wereld nu uit alle bronnen genereert en een investering van $ 11. biljoen aan productie en opslag.”

De kosten van de geplande conversie in Duitsland zijn niet specifiek gekwantificeerd. Er is nauwelijks waterstof in Duitsland, maar waterstof moet Duitsland over twintig jaar klimaatneutraal maken – als energiebron voor de industrie, als brandstof voor verwarmingssystemen en auto’s. Daarvoor zouden echter een groot aantal windturbines en zonnepanelen en een enorm aantal elektrolysers nodig zijn, die water splitsen met veel elektriciteit. Er zouden waterstofpijpleidingen en opslagsystemen moeten worden aangelegd, en het hele industrie- en transportsysteem zou volledig moeten worden omgebouwd. Voor dit gigantische project is twintig jaar behoorlijk wel erg krap bemeten.

De doctor in de wijsbegeerte heeft daar een vaag vermoeden van, maar is niet onder de indruk. Hij roept de enthousiaste subsidieridders in de groep op dat de waterstoftransitie wel risico’s met zich meebrengt, maar Duitsland moet risico’s nemen met de energietransitie. Hij legt niet uit waarom juist Duitsland dit moet doen. Psychologen noemen dergelijke dwangmatige houdingen ‘musturberen’.

“We boeken op dit moment geen enkele vooruitgang”, geeft Habeck toe, maar “We krijgen het allemaal wel voor elkaar.“

Hij verwacht een bloeiend aanbod: Duitsland wordt de grootste inkoopmarkt’. De waterstof zou voornamelijk via pijpleidingen vanuit Europa – die bestaan ​​niet – moeten worden aangevoerd. Er zijn veel landen die waterstof naar Duitsland zouden kunnen exporteren, legt Habeck uit. Nieuwe energiemarkten betekenen ‘geopolitieke verschuivingen ’ – maar dat is een voordeel voor Duitsland, het zou immers moeten resulteren in  ‘veel potentiële partners’ die waterstof leveren voor de energietransitie. Import is dringend nodig om het ondernemersvertrouwen in de nieuwe energiebron te winnen. Er is een dilemma: zonder waterstofimport zijn er nauwelijks investeringen en zonder investeringen in infrastructuur geen import:

“We moeten het verdomde kip-en-ei-probleem oplossen ”, eist Habeck. De kip moet eindelijk een ei leggen, zegt hij’.

… en krijgt vriendelijk applaus.

En dan komt, als aanvulling op Habeck’s waterstofdelirium, een zin die de Duitse belastingbetalers eigenlijk zou moeten laten zweten van angst. De federale minister van Economische Zaken legt het zo bot uit als hij maar kan: als het niet goed gaat, dan zul je gewoon “ een ander bedrijfsmodel moeten lanceren”.

Dit is meer dan onthullend. Een beruchte speler neemt het volledige risico ten koste van anderen en als het niet werkt – en het kan niet werken – dan speelt hij een nieuw spelletje energietransitieroulette: faites vos jeux – ten koste van de belastingbetaler.

50 jaar geleden riep de Amerikaanse senator Mike McCormack het waterstoftijdperk in de VS uit. Waterstof heeft

“het potentieel om dezelfde rol te spelen in ons energiesysteem als elektriciteit vandaag de dag”, kondigde hij destijds aan.

George W. Bush gaf hier in 2003 een vervolg aan. Bush prees het ‘ontwikkelen van een waterstofeconomie’ in samenwerking met de Europese Unie om de Amerikaanse energiezekerheid, die te sterk afhankelijk is van geïmporteerde olie, te verbeteren. Nu is dit allemaal in vijftig jaar niet gebeurd. Er zijn nog steeds geen Amerikaans-Europese elektrolyzers, ook al worden ze op het hoogste niveau gepland en publiekelijk gepropageerd.

De Heizingshammer*) was slechts een voorproefje, maar het ruïneerde de huiseigenaren. De waterstofstrategie is slechts een spel waarvoor “je ook een ander businessmodel kunt creëren”.

Habeck blijft verbazen met zijn verblijf in dromenland. En de spreekwoordelijke Duitse reputatie van degelijkheid kan met dit beleid naar de schroothoop

***

*) Heizungshammer

Bijnaam voor de wet die de vervanging van fossiel-gestookte verwarmingsinstallaties door die met hernieuwbare energie beoogt.

Symbolisch gezien als instrument en vehikel vertegenwoordigt de wet een bewuste en beslissende stap weg van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen als toekomstige energieleveranciers. Het beeld van de hamer suggereert dat fossiele brandstoffen schijnbaar in één klap uit de wereld worden geëlimineerd en vervangen door hernieuwbare energiebronnen. In feite gaat het erom “de klus te klaren” in termen van klimaatbeleid door middel van nadrukkelijke politieke actie. Als je de wet  nader bekijkt, afgezien van het enorme lawaai in de media over politieke belangen en de wijdverbreide angsten, dan lijkt de publiekelijk gecommuniceerde hamerslag meer op een aanhoudend hameren en kloppen om de klimaatdoelstellingen te verwezenlijken: op fossiele brandstoffen werkende verwarmingssystemen moeten gefaseerd ingevoerd tegen de deadline van 31 december 2044. .

***

Manfred Haferburg.

Over de auteur

Manfred Haferburg  werd in 1948 in Querfurt geboren. Hij studeerde kernenergie aan de TU Dresden en had een bliksemcarrière in de toenmalige grootste kerncentrale van de DDR in Greifswald. Vanwege zijn brutale zang van Biermann-liederen en enkele ondoordachte uitspraken tijdens het carnaval, werd hij tot vijandig element in de DDR verklaard en bracht hij enige tijd onder de hoede van de Stasi in Hohenschönhausen door.  Na de hereniging behartigde hij voor een internationale organisatie de veiligheidscultuur van kerncentrales wereldwijd en zag hij meer kerncentrales van binnenuit dan bijna wie dan ook. Hij publiceerde zijn op feiten gebaseerde roman  Wohn-Faft  met een voorwoord van Wolf Biermann bij KUUUK Publishing.

***

Bron hier.

***