luther_stellingen

Als er één artikel het waard is uitgeprint en gelezen en herlezen te worden dit weekeinde dat is het “Climategate: Anatonmy of a Public Relations Disaster” van Fred Pearce. Twee redenen: Fred Pearce is niet de eerste de beste milieujournalist. Hij staat erom bekend nog pessimistischer te zijn over klimaatverandering dan Al Gore (artikel). Zijn Wikipedia-omschrijving liegt er niet om. Pearce is misschien wel de meest invloedrijke groene journalist na George Monbiot, die met een paar  pennestreken Phil Jones tot terugtreden (Cramer er is heulemaal niks aan de hand) wist te dwingen (artikel).

De tweede reden is dat zijn artikel precies blootlegt waarom Climategate het in zich heeft om de waterscheiding te worden tussen een tijd waarin de media klakkeloos alles oplepelden wat de alarmisten voorschotelden, naar een tijd waarin de kritische journalistieke geest toch weer zegeviert. Laten we net als Fred Pearce eens geen standpunt  innemen of de menselijke invloed op klimaatverandering via CO2 nu wel of geen hoax is. Laten we alleen lezen en herlezen totdat we snappen waarom Pearce zijn artikel besluit  met de volgende hevig natrillende passage:

I have been speaking to a PR operator for one of the world’s leading environmental organizations. Most unusually, he didn’t want to be quoted. But his message is clear. The facts of the e-mails barely matter any more. It has always been hard to persuade the public that invisible gases could somehow warm the planet, and that they had to make sacrifices to prevent that from happening. It seemed, on the verge of Copenhagen, as if that might be about to be achieved.

But he says all that ended on Nov. 20. “The e-mails represented a seminal moment in the climate debate of the last five years, and it was a moment that broke decisively against us. I think the CRU leak is nothing less than catastrophic.”

Waarom staat er een afbeelding van Maarten Luther boven dit artikel waarop je hem zijn stellingen op de kerkdeur ziet nagelen?

Hansje Brinker
Denk nog eens terug aan de grootste, nee, de allergrootste scoops op Wattsupwiththat.com. Van de snelle ontkrachting van het Nature artikel dat heel even leek te bewijzen dat Antarctica ook zou zijn opgewarmd, tot de Yamal Hockey Stick Implosion, niets hiervan bereikte de reguliere (linkse) media. Alleen in Amerika was er  met Fox en Glenn Beck een platform voor subversief (tegen de consensus) nieuws. Wat Fox doet heeft echter geen impact! Dat zijn de flat earthers. Nee, impact heb je als Ted Turner’s CNN en andere exponenten van de superrijke linkse oligarchie zij het gefinancieerd door overheden  (BBC) of door Heinz Ketchup, ineens niet meer om de breaking story heen kunnen. Dan praat  je over een PR-catastrofe. Wij Nederlanders weten beter dan wie ook wat er gebeurt als Hansje Brinker moe wordt een gaatjee in een  dijk dicht te houden. Dat is nu gebeurd…. en net zoals Microsoft Linux niet kan tegenhouden, valt er ook nu niet meer tegen te houden….

Transparanter
Wat er nu gebeurt is eigenlijk heel simpel: de media gaan twee kanten belichten en zullen dat blijven doen. Week in week uit zullen nieuwe kralen aan de Climategate-verhaallijn worden geregen. In Nederland hoef je daarbij nog niet te veel te verwachten van de grote media. Maar wel van de blogs (wij, Geenstijl, VKblog, Het Vrije Volk, de Dagelijkse Standaard – dank voor alle inkomende links!!).  Ondertussen wakkert de brand in de Angelsaksische media en politiek gewoon verder aan. En uiteindelijk volgt de AEX Wall Street en London en volgen de Nederlandse media…  ondertussen ziet de wetenschap zich gedwongen transparanter te gaan werken en dan komt vanzelf de waarheid aan het licht (in dit artikel verklappen we niet wat die waarheid is –  het moet nog even spannend blijven).

Nietzsche
In mijn studententijd las ik fanatiek Nietzsche. En Google heeft me niet kunnen helpen maar ik zweer dat Nietzsche ergens over het Katholicisme aan de vooravond van de reformatie heeft gezegd: “Eén nacht nog, nog één enkele nacht was nodig geweest en Europa had voor alle eeuwigheid een perfecte harmonie van het Katholicisme bereikt, maar toen… kwam de grote  storm die alles kapotsloeg” (filosofen onder  u, help me graag aan de bron van deze quote “dann kam der Sturm der alles  zerbrach” – deze Duitse zinsnede spook al die jaren later nog door mijn hoofd of was het toch van Goethe?).

Nattigheid
Jaqueline (leg dat eens  mooi vroom op je tong: “zjaakéliene”) Cramer en alle andere gelovigen: stop “Climategate: Anatonmy of a Public Relations Disaster” van Fred Pearce in je tas naar Kopenhagen. Herlees het mocht je straks tot aan je nek onder water staan. Hansje Brinker is niet meer! Niet dat we het ineens met de Veerman eens zijn. Die nattigheid (narigheid) is natuurlijk overdrachtelijk bedoeld.

Dankzij onze off topic linkdump kunnen we dit artikel afsluiten met deze grappige toepasselijke cartoon: