Breaking news! Op de dag van de inauguratie van het onderzoeksteam onder leiding van Sir Muir Russell gisteren is Dr. Phil Campbell, hoofdredacteur van het gerenommeerde wetenschapmagazine Nature, meteen teruggetreden wegens omstreden uitspraken gedaan in een Chinees radio-interview gedaan tussen “19-11” en Cop15 dat je via deze link integraal kunt afluisteren en dat ons Nederlanders vanwege het accent van de Chinese interviewster herinnert aan de hilarische Ushi-acts van Wendy van Dijk. Hierboven de persconferentie rondom het terugtreden zoals uitgezonden door Channel 4.

Dit zijn de gewraakte quotes die de objectiviteit van het panel duidelijk in gevaar brachten:

“The scientists have not hidden the data. If you look at the emails there is one or two bits of language that are jargon used between professionals that suggest something to outsiders that is wrong.”

He went on: “In fact the only problem there has been is on some official restrictions on their ability to disseminate data otherwise they have behaved as researchers should.”

Hieronder een korte analyse en links naar externe analyses van deze opmerkelijke wending…

Phil Campbell werd uitgenodigd om deel te nemen aan het panel vanwege zijn grote ervaring met het peer-review proces. Zijn magazine Nature heeft echter volop meegedaan aan zo niet voorop gelopen met klimaatalarmisme. Denk aan de oorspronkelijke publicatie van de weerlegde “hockey stick”-grafiek en later het binnen een week gefalsificeerde paper over de vermeende opwarming van Antarctica van Steig et al..

Neem daar nog bij dat het hele peer-review proces onder vuur ligt sinds climategate, en dan verbaast het niet dat de deelname van Phil Campbell aan het Russell’s onderzoekspanel van meet af aan fel bekritiseerd werd door klimaatsceptici. De grap is nu dat gisterochtend nog op het Nature blog te lezen was dat het panel de deelname van Campbell volop verdedigde (link), waarna het gerenommeerde skeptische blog Bishop Hill ging graven in de antecedenten van de panelleden (link) en al snel de omstreden quotes van Campbell op tafel kwamen.

Campbell trok meteen zijn conclusies:

“There must be nothing that calls into question the ability of the independent Review to complete this task, and therefore I have decided to withdraw from the team.”

Verdere relevante links met analyses rondom het aftreden van Campbell zijn: Channel4, ClimateAudit.org, Bishop Hill met alweer nieuwe onthullingen over andere panelleden, BBC en hopelijk kunnen we dit rijtje later nog aanvullen met Nederlandse nieuwsmedia.

Afsluitend is het goed om ons te realiseren dat hét onderzoek naar de aard van de gehackte CRU e-mails – waar deze site rechtstreeks uit voortkomt –  nu dus is gestart: The Independent Climate Change Em@il Review is los en wel met een sjieke website ter ondersteuning. ICCER is zelfs een mooie nieuwe afkorting nu over IPCC al gegrapt wordt als International Perjury over climate Change en nog mooier van reageerder Alex: I Protect Carbon Crooks. We zullen het onderzoek op de voet volgen!