Diederik Samsom is afgehaakt. John Sauven, directeur van Greenpeace Groot-Brittannië, haakte af bij glaciergate. Kunnen nog meer aanhangers afhaken? Jazeker! Nu hebben we Africagate (lees meer) en wavepowergate (lees meer) en lezen we in de Sunday Times dat niemand minder dan Robert Watson is afgehaakt. Robert wie? Lees jezelf even bij op Wikipedia.

OK, nu weet je dus dat de hippieachtige maar wetenschappelijk zeer solide Robert Watson de directe voorganger is van Rajendra – belangenverstrengeling – Pachauri. En ook dat in 2002 een topman van ExxonMobil op de dag dat G.W. Bush tot president werd gekozen in een memo aangaf: “Kunnen we Watson nu eindelijk lozen?” Dat hij de man is die destijds zei: “Er is maar één man op aarde die “de wetenschap” niet gelooft en dat is Bush”. Destijds vond men Watson “too aggressive on climate change” en zag de gevestigde orde de nu in opspraak geraakte Pachauri als een veel wenselijker figuur. Een belangrijke tegenkandidaat voor Pachauri destijds was niemand minder dan onze eigen Pier Vellinga.

OK. Wat zegt deze man nu over de perikelen rond het IPCC? Hieronder de relevante quotes uit de artikelen in Times en Telegraph over respectievelijk Africagate en Wavepowergate.

Uit het Times artikel over Africagate (lezen!):

Speaking at the 2008 global climate talks in Poznan, Poland, Pachauri said: “In some countries of Africa, yields from rain-fed agriculture could be reduced by 50% by 2020.” In a speech last July, Ban said: “Yields from rain-fed agriculture could fall by half in some African countries over the next 10 years.”

Speaking this weekend, Field said: “I was not an author on the Synthesis Report but on reading it I cannot find support for the statement about African crop yield declines.”

Watson said such claims should be based on hard evidence. “Any such projection should be based on peer-reviewed literature from computer modelling of how agricultural yields would respond to climate change. I can see no such data supporting the IPCC report,” he said.

Uit het Telegraph-artikel over wavepower gate (lezen!):

Professor Bob Watson, who chaired the IPCC before Dr Pachauri and is now chief scientist at the Department for Environment, Food and Rural Affairs, insisted that despite the errors there was little doubt that human-induced climate change was a reality.

But he called for changes in the way the IPCC compiles future reports.

“It is concerning that these mistakes have appeared in the IPCC report, but there is no doubt the earth’s climate is changing and the only way we can explain those changes is primarily human activity,” he said.
Mr Watson said that Dr Pachauri “cannot be personally blamed for one or two incorrect sentences in the IPCC report”, but stressed that the chairman must take responsibility for correcting errors.

Lees hier nog de analyse van Lawrence Solomon op de Financial Post over “het hervonden scepticisme” van Watson.  We gaan meemaken of Pachauri inderdaad de man is om orde op zaken te stellen. Het Telegraph artikel sluit af met al weer de volgende onjuistheid. Vandaag heeft Marcel tips gekregen over verdere nogal schokkende fouten en onnauwkeurigheden in de IPCC-rapporten. Daar zeg ik nu verder niets over. We gaan het allemaal nog meemaken.