Hierboven een clip uit het 8 uur journaal van zondag 25 april 2010. Ik noem het tijdstip van de uitzending om het een toekomstige historicus niet al te moeilijk te maken. Want stel dat de hele CO2-opwarmingshypothese een wetenschappelijke dwaalweg is, dan zullen historici anno 2050 dit hele gebeuren minutieus in kaart gaan brengen zoals Lou de Jong dat deed met WWII. Dit  journaal-item over de ontginning van de recent gevonden giga-mega-olievoorraden in Brazilië zal dan te boek staan als een mediamoment waarop de “reëel existerende” duurzame toekomst zichtbaar werd.

Wauwelen?
Hoe kan dit nu? Brazilië, dat juist deze dagen over klimaat vergadert met China, India en Zuid-Afrika (link), met zijn enorme ethanolproductie het troetelkindje van de duurzaamheidsprofeten, juist dit Brazilië moet nu een grote olie-exporteur gaan worden? Zouden deze landen die niets liever willen dan het westen het loef afsteken echt alleen over windmolens en zonnepanelen wauwelen? Of komt ook de recente lening van de Wereldbank ten bedrage van 3,75 miljard dollar voor een gigantische kolencentrale in Zuid-Afrika ter sprake? En de recente deal ter waarde van 60 miljard dollar voor leveranties van Asutralische steenkool aan China? En dus ook de gigantische nieuwe olievoorraden die Brazilië nu snel wil gaan ontginnen?

Het leuke is dat Nederland met zijn echte VOC-mentaliteit, waarbij de handelsman het uiteindelijk altijd wint van de dominee, een centrale rol speelt in het Braziliaanse avontuur (ja, we doen ook wat aan behoud van het regenwoud in Brazilië):

To develop the oil resources of the Campos Basin, Petrobras formed the Barracuda & Caratingua Leasing Company B.V. as a special purpose corporation established in the Netherlands. In December 2004, BCLC finalized an $2.5 billion agreement with Halliburton’s Kellogg Brown & Root subsidiary, awarding KBR a full engineering, procurement, installation and construction contract for 55 offshore wells in the two oil fields (bron).

In het journaal item zien we een “avonturier” van de multinational Dockwise uit Breda uitleggen hoe het is om olie te winnen in Brazilië. Behalve het introotje over ethanol maken de NOS-nieuwsredacteuren geen woorden meer vuil aan klimaatverandering of CO2. Het “nieuwsklimaat” verandert, nu het “economisch klimaat” de spelers in het “politieke klimaat” dwingt te focussen op welvaart en “duurzame” economische groei. Saillant detail is dat de Braziliaanse olievelden zijn gevonden op plaatsen waar geologisch gezien geen fossiele brandstoffen zouden mogen voorkomen. Olie op het vuur van de omstreden abiotische theorie (zie artikel).

Hieronder wat ik echt schokkend vind aan het nieuwsitem van de NOS…

Schokkend journalistiek onbegrip
Bovenstaande video wordt afgesloten met de volgende door een NOS-nieuwsredacteur zonder blikken of blozen opgeschreven zin:

Maar het belangrijkste buitenlandse bezwaar is dat de Braziliaanse overheid de opbrengsten te veel zelf wil houden voor onderwijs en armoedebestrijding.

Als je deze zin 10 keer leest dan vraag je je af hoe iemand ooit kan hebben beweerd dat de Nederlandse media links zijn. Hoe kan iemand dit met droge ogen opschrijven als we bedenken wat Nederland met zijn honderden miljarden euro’s aardgasbaten heeft gedaan (dit NRC-artikel licht een tipje van de sluier op). Feitelijk zal bovenstaand statement wel juist zijn – bepaalde kapitalisten zullen liever zien dat Brazilië Petrobras volledig privatiseert zodat de winsten naar de meest profitabele locaties bijvoorbeeld in China kunnen vloeien – maar hoe verwrongen moet je wereldbeeld zijn om deze woordvolgorde zo uit je toetsenbord te rammelen?

Daar had toch iets moeten staan als:

Buitenlandse investeerders verwijten de Braziliaanse overheid te veel protectionistische staatsbemoeienis met de oliewinning te houden. De Brazilianen zijn echter hoopvol dat hun land als grote olie-exporteur nog sneller de sprong naar welvaart, gezondheid en lange levensverwachting kan maken. Het semi-staatsbedrijf Petrobras vervult in dit opzicht een sleutelrol.

Afsluitend voor alle journalisten, bloggers, burgers, boeren en buitenlui nog eens de video waarin de humanistische klimaatwetenschapper John Christy nog eens uitlegt hoe fijn het is dat we dankzij fossiele brandstoffen met zijn allen zo rijk, welvarend en gezond zijn geworden…

Het zij alle Brazilianen gegund!