missingheat

Op 15 april heeft het gerenommeerde Amerikaanse NCAR/UCAR een persbericht uitgebracht met als titel: “Missing” heat may affect future climate change. Hierboven de suggestieve grafiek waarop zeker een Inconvenient Truth II te baseren is. Via deze link zie je het hele persbericht inclusief een video van niemand minder dan Kevin Trenberth, de wetenschapper die een van de mooiste en meest aangehaalde quotes uit de hele CRU-hack bezigde:

The fact is we can’t account for the lack of warming at the moment and it is a travesty that we can’t.

Het persbericht gaat samen met een publicatie in Science. IPCC let op: het is geen peer-reviewed publicatie:

The research was funded by the National Science Foundation, NCAR’s sponsor, and by NASA. A Science Perspectives piece is not formally peer-reviewed, but it is extensively reviewed by editors of the journal. Science had invited Trenberth to submit the article after an editor heard him discuss the research at a scientific conference.

De Amerikaanse media lopen al weg met het stuk (zie hier, hier, hier en hier). IPCC opletten, het blijft grijze literatuur. Met uit het persbericht nu de fraaie nieuwe Trenberth-quote:

The heat will come back to haunt us sooner or later. The reprieve we’ve had from warming temperatures in the last few years will not continue. It is critical to track the build-up of energy in our climate system so we can understand what is happening and predict our future climate.

Hopla
Die laatste zin is typerend voor IPCC-style klimaatwetenschap. Meteen dat: “it is critical”. De arrogantie dat je door iets te tracken het automatisch ook kunt understanden. En hopla “predict our future climate” alsof het niets is. Nee, op basis van zo’n persbericht alleen al doneer je als overheid toch graag weer miljoenen $$$ aan NCAR/UCAR om dit hele nieuwe wetenschapsgebied van de alarmerende missing heat te gaan ontginnen. Een schijntje in vergelijking met wat CERN krijgt voor fundamenteel onderzoek naar dark energy.

Tegenblog
Voordat de Nederlandse media met het verhaal aan de haal gaan, kunnen ze misschien beter eerst even meelezen op het weblog van de klimaatwetenschapper Roger Pielke Sr.. Zijn snelle tegenblog bevat inmiddels al een stukje interessante e-mail correspondentie met Trenberth (link) alsmede natuurlijk een verwijzing naar zijn overzichtsartikel over deze materie: Continued Misconception Of The Concept of Heating In The Pipeline In The Paper Vermeer and Rahmstorf 2009 Titled “Global Sea Level Linked To Global Temperature”. Wie Pielke’s analyse inclusief de gelinkte artikelen grondig doorneemt die komt uiteindelijk misschien ook tot de volgende conclusie:

The concept of “heating in the pipeline” and of “unrealized heat” are misleading in terms of how this concept has been presented in the climate discussion, including in the Vermeer and Rahmstorf paper.

Voor mensen die om een of andere reden NCAR/UCAR en Trenberth hun nieuwe onderzoeksmiljoenen gunnen, staan kant en klare missing-heat-argumenten klaar op het weblog ScepticalScience – getting skeptical about global warming skepticism (link).

Hieronder nog de Trenberth video:

Hier formuleert hij het voorzichtiger als vraag: “Will the missing heat come back to haunt us?” Heeft de PR-afdeling van NCAR/UCAR dit dan aangedikt tot bovenstaande boude stelling?