Voorpagina Telegraaf 17 juli 2010

Bij AgentschapNL is een zestal ambtenaren full-time bezig met de SMOM. In vier maanden tijd verrichten zij de bovenmenselijke prestatie om 80 projecten te rangschikken op basis van 7 criteria. Over ruwweg de top 30 van deze projecten wordt vervolgens 3 miljoen euro verdeeld. Drie keer per jaar.

Helma Neppérus (VVD) heeft er vanuit de kamer agerend tegen de politieke Milieudefensie-infiltrante Jacqueline Cramer tenminste al voor gezorgd dat fijne clubs als Milieudefensie de gelden minder waarschijnlijk kunnen aanwenden om eindeloos te procederen tegen wegenbouwprojecten van de overheid. Des te “creatiever” zijn de milieu- en klimaatplannetjes die nu door VROM worden gehonoreerd.

Incestueus
De Telegraaf stelt zich al jaren met scherpe artikelen te weer tegen de incestueuze subsidie-orgiën van VROM te beginnen met het artikel Cramers subsidieparadijs uit september 2008. Nu is die SMOM nog redelijk open voor nieuwkomers – die naar de pijpen van de heersende mening dansen – met waarschijnlijk verkapt toch ook een hoog ons kent ons gehalte. Erger is het gesteld met de tussendoortjes naar het eerste echalon “vriendjes” zoals Maurits Groen en Wijnand Duyvendak (zie Telegraaf). Vandaag opent De Telegraaf de krant met het verhaal VROM smijt met geld (hieronder integraal weergegeven).

Luttel bedrag
De echte grootschalige “diefstal” van belastinggeld zit nog ergens anders: bij Economische Zaken. Daar gaan de miljarden om aan duurzaamheidssubsidies waarbij de PR-potjes voor groene vriendjes in het niet vallen. En juist in het licht van die schandalige miljardensteun aan onrendabele duurzaamheidswaanzin (die in één geval ook nog eens bij Duitse aannemers terecht komt), hebben AgentschapNL en VROM een enorme kans laten lopen. Het project Antenne Klimaat & Duurzaamheid (zie artikel Geen SMOM-subsidie voor open klimaatdebat) had voor een luttel bedrag, waarvoor je nog niet eens 50 winkeldeuren kunt sluiten, een verzekering kunnen bieden tegen de ook in de ogen van de fanatiekste alarmist altijd nog piepkleine kans dat het allemaal wel meevalt met de door mensen veroorzaakte klimaatverandering.

Hieronder het Telegraaf-artikel van vandaag

Klimaatplannetjes krijgen miljoenen euro’s subsidie

VROM smijt met geld

door Paul Jansen

DEN HAAG, zaterdag

Crisis of niet, bij het ministerie van VROM blijft de subsidiekraan voor allerhande klimaatplannetjes open staan. Miljoenen euro’s worden dit jaar uitgedeeld, bijvoorbeeld aan een initiatief om winkeldeuren dicht te houden voor een beter milieu.

Terwijl heel Nederland wordt klaargestoomd voor draconische bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en er door het kabinet nu al extra wordt bezuinigd op de zorg, heeft het departement onlangs 31 subsidieaanvragen goedgekeurd die de bewustwording bij de burgers moeten vergroten als het gaat om klimaatverandering.

Het is een eerste van in totaal drie rondes van deze zogeheten Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu (SMOM), waarmee dit jaar negen miljoen euro aan belastinggeld de deur uitgaat.

’Niet uit te leggen’
„Schrap deze onzin”, zegt VVD-Kamerlid Neppérus. „Het gaat in het licht van de overheidstekorten misschien om kleine bedragen, maar dit is niet aan de burger uit te leggen.” Zo is een club ervan overtuigd dat duurzaamheid dichterbij komt als ’partijen in een spanningsvolle relatie’ met elkaar in gesprek gaan. Dat verhaal levert 86.000 euro subsidie op.

Of deze: jongeren moeten op school kritisch leren kijken naar duurzaamheid en daarom lastige vragen stellen. Ambtenaren belonen dat idee met 100.000 euro subsidie.

Een andere organisatie krijgt 48.000 euro om tieners juist buiten schooltijd milieubewust te maken. „Voor jongeren in de dorpen en kleinere steden van Gelderland is klimaatproblematiek een probleem van fabrieken in China en files in het westen”, aldus de aanvraag. Een project om bewoners van de Rotterdamse Opzoomerstraten, en dan vooral allochtone vrouwen, te leren zuiniger om te gaan met energie krijgt 59.805,20 euro.

Het plaatsen van twintig pompen voor autobanden omdat bij onderspanning meer benzine wordt verbruikt: 125.000 euro subsidie. Vijftig winkeldeuren sluiten in dertien gemeenten voor energiebesparing: 104.564,02 euro. Een hardloopevent voor schone lucht: 123.436,25 euro.

Een woordvoerder van demissionair minister Huizinga (Milieu) zegt dat er 9 miljoen beschikbaar is, maar projecten aan scherpe criteria moeten voldoen: „Het is niet zo dat al het geld op moet.”

Overigens wees VROM een aanvraag van de website climategate.nl af. Aanvrager Hajo Smit ziet verband met de kritische kijk van de site op het Nederlandse klimaatbeleid.