“Ze zijn eind van deze eeuw allemaal uitgestorven’, het ‘zijn de keizers van de pinguins’. NRC next voorspelt vandaag op de voorpagina alvast de ondergang van de Keizerspinguin. Met natuurlijk de onbetwiste oorzaak: global warming.

De pinguins zullen weer eens één op één met het ijs verdwijnen, dat als sneeuw smelt voor de zon van IPCC-klimaatmodellen. We weten het zeker. Een foefje dat biologen als Steve Amstrup al uitvoerde bij de IJsbeer op de Noordpool, kun je op de Zuidpool herhalen. En hier leeft een ander charismatisch klimaatslachtoffer dat klimaatastrologen een carriereduw kan geven: de keizerspinguin.

Klimaatbufferend lezen
Schrijver Marcel Haenen haalt de 33-jarige ecologe Stephanie Jenouvrier aan, midden in de Next-doelgroep,  als  autoriteit die in haar eentje het hele artikel draagt. Het enige dat ze qua onderzoek heeft gedaan, is met satellieten in kaart brengen waar nu ruim 300.000 pinguins broeden in kolonies. Meer niet.

Digitaal dood
Daar haal je geen krantenkoppen mee. Dus laat ze die pinguins één op één terugtrekken met de stijging van de temperatuur volgens IPCC-prognoses. Ze broeden ergens omdat het daar precies koud genoeg is, en er genoeg ijs ligt…..Lang leve de klimaatenvelopstudies, die meer lachwekkend dan realistisch zijn.

Ik schreef er al over in NWT , en heb er een hoofdstukje aan gewijd in het boek van Marcel waar ik Werkgroep 2 onderwerpen behandel. Het koppelen van populatiemetingen aan klimaatmodellen heeft als voornaamste doel het maken van Armageddon-voorspellingen. Dat trekt aandacht, want gewoon voor het eerst vaststellen waar al die pinguins zitten is niet zo sexy.

‘Making headlines’
..hoort echter de taak te zijn van journalisten, niet van wetenschappers. Wie vertrouwd is met dit soort uitlatingen die een jonge ambitieuze ecologe doet op een congres weet: hier gebruikt iemand Global Warming om publiciteit te trekken. En toch blijven kranten kritiekloos doorgeefluikje spelen, zolang de uitingen maar binnen hun ideologie passen. Dat blinde ontzag van de zogenaamde ‘kwaliteitsmedia’voor ‘de wetenschapper’als baken van Verlichting in een zee vol duistere bloggers…verbazingwekkend.

Neem ook de tearjerker..
…’ik denk dat de pinguins zich niet op tijd kunnen aanpassen, ze zijn niet mobiel’ is al even lachwekkend. De pinguins waggelen 40 tot 100 kilometer over helligen en bergen om landinwaarts te broeden op vaste grond. Dat ecologische veranderingen leiden tot populatieverschuivingen, verschuivingen in trofische niveaus, dat één soort profiteert terwijl een ander achteruitgaat. Er valt genoeg te bestuderen aan de ecologie van de Zuidpool. Maar kom toch niet met zulk geleuter aanzetten.  En de bijgeplaatste foto is geen ‘bruine jager’als is hij bruin. Deze roofmeeuw heet grote jager en maakt onder pinguinkuikens meer slachtoffers dan menig smeltende ijsberg.

Je wordt kortom veel wijzer van March of the Penguins dan van het NRC.