(Voor Bart en Diederik)

Bart Verheggen vroeg me of ik kinderen heb, ja twee. Het is een kenmerk van welvaartsstijging dat het aantal kinderen per gezin afneemt. Mijn ouders hadden ook kinderen: vier. Mijn grootouders hadden ook kinderen: vijf (mijn ouders komen uit kleine gezinnen).

Ik ben geboren in de nadagen van de wederopbouw. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in het inpuingeschoten Roermond, ironischerwijze met engelse houwitsers die vanuit de tuin van mijn grootvader aan de overzijde van de Maas op bezet Roermond werden afgevuurd. Ik heb armoede meegemaakt, al besefte ik het in de tijd niet als zodanig. We gingen in een huis met badkamer wonen toen ik vijf was. De eerste maanlanding in 1969 keken we bij een buurman in de straat, want zelf hadden we geen TV. Centrale verwarming op aardgas in 1976 was een zegen want we hoefden geen kolen meer te halen met de kolenkit, en ook de slaapkamers waren niet meer steenkoud.

De tegenwoordige generatie neemt dit als vanzelfsprekend aan maar de generatie van mijn ouders heeft er hard voor moeten werken. Joop den Uijl wilde dat iedere arbeider een auto had, en ook wij hadden een Opel Kadett. Ik heb nog meegemaakt dat de Rijn zo vervuild was dat er dode vissen in dreven, en regelmatig was er alarmfase in Rijnmond. Nederland is schoon geworden ja ook dankzij Greenpeace.

Maar inmiddels lijdt Greenpeace aan smetvrees: het kan ze niet schoon genoeg zijn: 390 ppm CO2, 80 DU ozon, fijnstof, dioxine, hormonen, alle vervuiling is tegenwoordig onzichtbaar.

Een sterk vervuild park (volgens Greenpeace)

Bart Verheggen vroeg me of ik kinderen heb, ja twee. Ik zal er alles aan doen om ze in luxe te kunnen laten leven. Nee, ik doe geen trui aan, ik zet gewoon de verwarming op 20 als ik het koud heb. Ja ik ga met de auto als ik veel boodschappen nodig heb. Nee ik ga niet met de trein naar oostnederland om de grootouders te bezoeken, ik neem lekker de auto.

Voor mijn kinderen.

En ik gun iedere Chinees en Indier en hun kinderen hetzelfde, en daar zijn ze hard naar op weg. Rijk=gezond en warm=fijn.

Het wordt deze week koud, want Al Gore is in het land, lekker de verwarming wat hoger zetten.

Voor mijn kinderen.