Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Door de klimaatverandering dreigt diarree weer een dodelijke opmars te maken, aldus Nederlandse medici. Het Amsterdam UMC ontvangt miljoenen om de toename van diarreeziekten te stoppen. Het leidt samen met het Amsterdam Institute for Global Health en Development een wereldwijd consortium dat op zoek gaat naar oplossingen. Daarvoor is een Europese subsidie van 6,5 miljoen euro toegekend.

‘De nood is hoog. Plotselinge zware regenval, overstromingen én langere periodes van droogte zijn de perfecte voedingsbodem voor de verspreiding van bacteriën en parasieten’,

schrijft het AD.

Vooral kinderen, ouderen en zieken zijn kwetsbaar voor diarree. Bij kinderen onder de vijf jaar is het wereldwijd de derde meest voorkomende doodsoorzaak, met meer dan 500.000 sterfgevallen per jaar. De laatste decennia zijn er forse stappen gezet in de strijd tegen diarree, maar die vooruitgang staat volgens de onderzoekers onder druk.

Onderzoeksleider Vanessa Harris:

‘Plotselinge zware regenval kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat riolering overloopt, afvalwater in het milieu terechtkomt en virussen, bacteriën en parasieten verspreid worden.(…) De klimaatverandering heeft impact op meerdere verwekkers van diarree, maar we hebben nu niet genoeg kennis om te weten hoe we ze het snelste kunnen detecteren en welke maatregelen resultaat hebben.’

Er zullen praktijkstudies in Ghana, Tanzania, Roemenië en Italië worden gehouden. Het eerste doel van het grootschalige onderzoek is te meten welk effect klimaatverandering heeft op de watervoorzieningen, waterkwaliteit en de ziektelast van diarree.

In het onderzoeksteam team zitten niet alleen medisch specialisten, maar ook ‘klimaatexperts’, ‘wateringenieurs’, ‘hydrologen’ en ‘gezondheidseconomen’.

***

Voor het uitgebreide artikel in het AD, zie hier.

***