Voor wie het nog niet wist, Nederland wordt geregeerd bij EU decreet, subsidies en een rigoreus boetesysteem en daarom gaat ons land door met het het bouwen van windparken, dit ondanks het feit dat zelfs onze nieuwe Minister President niets van windenergie moet hebben.

Nu de bouw van een megawindmolenpark ondanks een nuchtere rechtse regering een besloten zaak is en de eerste grootschalige proeven met electrische auto’s van start zijn gegaan moet u weten dat wij een enorme energie-reserve en dito economische mogelijkheden laten liggen.

In de bodem van Nederland en Duitsland bevinden zich enorme hoeveelheden shale gas.

Namurian Marine Shales – Nederland, Duitsland.

Posidonia Shale (Lower Jurassic) – Nederland, Duitsland.

Onze Duitse buren weten dat ook en die zijn, tot ongenoegen van de Russen en de EU, met de eerste proefboringen begonnen langs de Nederlandse grens, van Kleve tot Bocholt. Volgens TNO ligt hier één van de grotere gasreserves in de wereld. Waarom is dit gegeven van belang?

In de eerste plaats ter geruststelling van al die mensen die geloven dat we binnenkort zonder energie komen te zitten. Peak Oil is een minstens zo grote misconceptie als klimaatverandering.

In de tweede plaats omdat de ‘spielerei’ met electrische autootjes en windmolentjes ons hardstikke arm maakt. Deze projecten verslinden honderden milioenen aan subsidies, lees belastinggeld en leveren behalve een enorme deuk in ons concurrentievermogen en een handjevol rijke boeren absoluut niets op.

Shale gas daarentegen maakt ons schathemeltje rijk.

Beter EU groen dan steenrijk is het nieuwe motto, een zéér vertandig beleid in tijden van begrotingstekorten.

Waren Nederlandse politici als het om EU zaken gaat niet altijd al het beste jongetje van de klas?

De als altijd pragmatische duitsers denken daar duidelijk heel anders over maar daar staat EU dan ook ‘klein geschrieben’.

Twee rapporten over shale gas kunt u hier en hier vinden.

Een TNO studie hier.