Voor wie het nog niet wist, Nederland wordt geregeerd bij EU decreet, subsidies en een rigoreus boetesysteem en daarom gaat ons land door met het het bouwen van windparken, dit ondanks het feit dat zelfs onze nieuwe Minister President niets van windenergie moet hebben.
Nu de bouw van een megawindmolenpark ondanks een nuchtere rechtse regering een besloten zaak is en de eerste grootschalige proeven met electrische auto’s van start zijn gegaan moet u weten dat wij een enorme energie-reserve en dito economische mogelijkheden laten liggen.
In de bodem van Nederland en Duitsland bevinden zich enorme hoeveelheden shale gas.
Namurian Marine Shales – Nederland, Duitsland.
Posidonia Shale (Lower Jurassic) – Nederland, Duitsland.
Onze Duitse buren weten dat ook en die zijn, tot ongenoegen van de Russen en de EU, met de eerste proefboringen begonnen langs de Nederlandse grens, van Kleve tot Bocholt. Volgens TNO ligt hier één van de grotere gasreserves in de wereld. Waarom is dit gegeven van belang?
In de eerste plaats ter geruststelling van al die mensen die geloven dat we binnenkort zonder energie komen te zitten. Peak Oil is een minstens zo grote misconceptie als klimaatverandering.
In de tweede plaats omdat de ‘spielerei’ met electrische autootjes en windmolentjes ons hardstikke arm maakt. Deze projecten verslinden honderden milioenen aan subsidies, lees belastinggeld en leveren behalve een enorme deuk in ons concurrentievermogen en een handjevol rijke boeren absoluut niets op.
Shale gas daarentegen maakt ons schathemeltje rijk.
Beter EU groen dan steenrijk is het nieuwe motto, een zéér vertandig beleid in tijden van begrotingstekorten.
Waren Nederlandse politici als het om EU zaken gaat niet altijd al het beste jongetje van de klas?
De als altijd pragmatische duitsers denken daar duidelijk heel anders over maar daar staat EU dan ook ‘klein geschrieben’.
Twee rapporten over shale gas kunt u hier en hier vinden.
Een TNO studie hier.
Europa is steeds minder populair onder de steeds beter ingelichte Nederlandse kiezer.
De dictaten van EU zijn alom bekend. Op klimaat & milieu gebied onnodig opgefokte fijnstof-normen en idiote duurzame energie-quota eisen; Verder in het algemeen toenemende dwingende socialistisch gebaseerde regelgeving en de verschuiving van macht (nationale zelfbeschikking) naar Brussel. Ook de mega financiële knoflook-landen-garanties en subsidies, en het toenemende gevoel van de kiezer, dat ze niks te in te brengen hebben in Brussel. etc etc.
De vraag is, hoe lang nog wil de NL (en Dld) kiezer op deze basis binnen de EURO-zone blijven en de EU-Unie zoals die nu is in stand houden?
De kruik gaat net zo lang te water tot…….
Shale gas is in grote hoeveelheden beschikbaar en lijkt door recente ontwikkelingen ook economisch winbaar.
Maar daar moet je niet te makkelijk over doen.
Slochteren gas komt gewoon uit het reservoir als je er een pijp in stopt. Bij shale gas moet je de steen breken waar het spul in zit, en dat gebeurt dmv boringen en zeer hoge druk injecties. Dan komt er een heel klein beetje van het aanwezige gas uit, en moet je na een paar jaar je hele boortorencomplex afbreken en een paar kilometer verder weer opbouwen voor de volgende boring.
Zo schuif je door een groot gebied heen met vele honderden boringen.
Vraag één is of dat in Nederland een optie is. Alleen zeer landelijke gebieden kunnen zo ontgonnen worden, en nog steeds zou de schade in landschapsaantasting groot zijn (er moet ook overal infrastructuur aangelegd worden).
Het hele proces is hier uiteraard ook vele malen duurder dan in een woestijn in de VS.
Vraag twee is of je het gas er nú wel uit wil halen. De technologie zal steeds beter worden, en hoe langer je wacht, hoe een groter deel van het aanwezige gas je er waarschijnlijk uit kunt halen,en in een tijd dat het méér waard is dan nu.
Een eenmaal gewonnen veld is verder niet meer een tweede keer te gebruiken.
Daarbij, de wereld zit nog vol met gas: zo is er bijvoorbeeld onlangs een tweede Slochteren gevonden voor de kust van Israel. En als alle gewone gasbellen op zijn, is er nog een onvoorstelbaar grote hoeveelheid gas in hydraatvorm, die zichzelf zelfs aanvult. Dat is meer dan alle andere fossiele brandstof bij elkaar.
De winning daarvan is nu nog moeilijk, maar zal beslist gaan lukken als de andere bronnen opdrogen.
Ik zou dus lekker investeren in een paar kerncentrales, en wat LNG terminals voor onze gasrotonde. Als we die net zo goed opzetten als onze bloemenveiling, dan zijn we voorlopig de dikste vriendjes met zowel de leveranciers als de klanten, en hebben we altijd genoeg voor onszelf!
Hoe het werkt:
http://www.chiefog.com/drilling_process.html
Theo Wolters.
"Alleen zeer landelijke gebieden kunnen zo ontgonnen worden, en nog steeds zou de schade in landschapsaantasting groot zijn (er moet ook overal infrastructuur aangelegd worden)"
Nope, de duitsers boren op dit moment in de stad Duisburg. Aantasting natuur 0,0, gaswinning daar waar je het verbruikt en spot goedkoop.
Het is echter de wens van onze oppergoden dat we ons arm betalen aan energie en vooral schuldig voelen zodat we straks alleen maar met groene BS bezig zijn.
Ondertussen bouwen we in Oost Groningen de ene Mega Centrale na de andere om de verdubbeling van ons energie verbruik op te vangen wanneer de "Klimaatstraat" vol staat met electrische auto;s
Zie hier de contouren van de groene doctrine.
Ook ik ben voor atoom energie voor het genereren van electriciteit en ik denk dat gas en shale gas belangrijk is voor de petrochemische industrie en brandstof voor alles wat wielen heeft (liquid).
Maar het op grote schaal produceren van electrische auto's, zonnepanelen en windmolens is een ramp.
Alleen om de grondstoffen voor de vervaardiging van de magneten en alle andere electrische componenten moeten we straks de halve planeet op de schop nemen.
En dan nog, zonder conventionele energie uit petroleum kunnen we al die eco rommel niet eens produceren.
Wist je dat je dat een windmolen park 10 maal zoveel grondstoffen, olie, kolen staal, beton, magneet aarde, koper, glasvezel, epoxie etc verbruikt als een complete kern centrale?
Er is absoluut niets "eco" en niets schoon aan windmolens en electrische auto's. Het is allemaal pure onzin.
En die grijnzende ondernemers die nu met 200 miljoen aan subsidies groene gospel verbreiden met hun eco taxi project zijn gewoon hardstikke stom.
Het is de hoogste tijd dat de Nederlanders weer eens gaan nadenken en vooral wat meer rekenen en vervolgens de politiek maar ook zijn eigen krant ter verantwoording roept.
Turis,
Die goed goedgeinformeerde nederlandse kiezer heeft nog steeds niet in de gaten wat voor een gigantische rad hem voor de ogen wordt gedraaid.
De kiezers zijn gewoon te laat.
De eerste gemiste kans was toen Balkenende het 2e referendum omzeilde. Toen hadden de kiezers zich moeten laten horen. Niets dus en zo kon onze vorige Premier Nederland aan de EU versjacheren.
En de club die nu is aangetreden inclusief the PVV gaat er vrolijk mee verder.
Een onmogelijke splagaat.
Een gekozen regering dient zijn land en zijn kiezers.
Deze regering echter dient de EU en de UN.
Ook de pers, de laatste verdedigingslinie ter bescherming van de democratie heeft een taakverschuiving doorgemaakt en zet zich nu in om de indruk te wekken van een democratie.
Zij dient niet langer haar lezerspubliek maar het politieke establishment.onze pers is niet meer vrij.
Pappen en nathouden is het devies en ondertussen zo veel mogelijk roven en plunderen.
Alsof het einde van de wereld na is.
De politiek in Nederland is verworden tot theater waar democratie wordt gespeeld.
Nu Europa per decreet bepaald wat hier gebeurt,
vraag ik mij af waar de kiezers mee bezig zijn.
Ik denk dat je net zo goed naar de Muppet Show kunt kijken.
"De vraag is, hoe lang nog wil de NL (en Dld) kiezer op deze basis binnen de EURO-zone blijven en de EU-Unie zoals die nu is in stand houden?"
Foute vraag Turris, de kiezer heeft in dit proces niets meer in te brengen.
Als Nederland of Duitsland de EU willen verlaten dan ligt die beslissing bij de vertegenwoordigers van die andere EU landen.
Die besissing moet ook nog eens unaniem zijn.
Alleen Ierland en de Tjechishe Republiek hebben een uitzonderingspositie bedongen.
De Ieren drukken nu duitse euro biljetten omdat er een run is op hun practisch failliete banken dus die blijven voorlopig. Tjechie stapt er gewoon uit zodra ze meer moeten betalen dan ze nu ontvangen.
Tjechie betaald ook niet mee aan de schuldsaneringspot van de EU. (Ik vraag mij nog steeds af waarom Nederland geen clausule heeft laten opnemen zoals ierland enTjechië)
En met onze pensioenkassen en ons aardgas zijn we een veel te belangrijke partner om te laten gaan.
"De kruik gaat net zo lang te water tot……."
Geen schijn van kans.
Nederland, de EU en de VN hebben verdragen ondertekend die butenlandse troepen toestaan op Europees grondgebied.
Stel je voor dat hier een oproer ontstaat die door onze eigen overheid niet meer te controleren is.
Dan sturen ze gewoon een paar brigades met Zuid Koreanen.
Maar met onze attidude van "ik heb toch niets te verbergen" zal het zover niet komen.
Bij de eerste indicatie van onrust zal er direct worden ingegrepen.
Dat is het voordeel van een controle staat want dat is wat Nederland tegenwoordig is.
Overal camera's, kliklijnen en een anti terreur wetgeving
die je in staat stelt mensen gewoon vast te zetten,
Je ziet het, aan alles is gedacht.
Er is een hoop en ik weet dat die kans relatief klein is en dat is de totale ineenstorting van de EU.
Het is echt ontzettend jammer.
De gemeenschappelijke markt, vrije doorgang van goederen mensen en kapitaal was een goed idee.
Europa als superstaat een ongekozen President en ongekozen beleidsmakers, zoveel corruptie, socialisten en fascisten in de top is een absolute ramp.
1) Hajo, waarom plaats je berichten onder 'Nieuwsdienst'?
2) Wie meer over 'fracking' wil weten zou de documentaire GasLand kunnen kijken. Beetje repetitief, geen supergoede docu, maar wel een interessante boodschap. Echt wat voor jullie.
De link van De W Kok geeft een duidelijk beeld van een boorlocatie:
dat is dus deels boren, deels persen, en deels opvangen en met tankwagens afvoeren.
Ik zie niet in Den Haag (of Duisburg..) op 50 vaststaande locaties zo'n terrein vrijgemaakt (slopen van de bebouwing) en ingericht kunnen worden voor maar 3 jaar. (Dat is onbetaalbaar ipv gratis, R. de Haan!).
Nog los van de buurt, die al dat gas maar een enge zaak zal vinden.
En dat alles voor een beetje gas dat in Slochteren in véél grotere volumes volkomen gratis de grond uit komt.
De prijs van 1Mfc shale gas in de USA
voor 2011 inclusief 10% marge ligt iets onder de $6.- tot iets boven de $8.-
e.a. afhankelijk van de win locatie en de staat.
1Mfc = 28.36168 M3
De kubiekemeterprijs ligt derhalve tussen
de 21 en 28 dollarcent.
http://consumerenergyalliance.org/2010/12/shale-g…
Als je naar de TNO kaarten kijkt dan kunnen we voor de Nederlandse kust beginnen en vervolgens via Zeeland en Brabant.
Boren binnen de bebouwde kom is niet nodig. Nederland beschikt al over een zeer dicht gasdistributienetwerk. De verbetering in boortechnieken waarbij een boorkop horizontaal gestuurd kan worden heeft in de USA de Shalegas revolutie op gang gebracht.
Hier heb ik nog een link over Barnett Shale.
http://offshoredrillingjobs.org/2011/01/06/the-su…
@ R. de Haan
Kun je niet wat vrolijkere berichten posten ? Zie je nog een andere uitweg dan de totale ineenstorting van de EU? Graag.
Of desnoods iets over humor, drank of vrouwen bijvoorbeeld ? Van jouw eerste reactie ben ik helemaal depressief geworden.
Ik vind het prijzenswaardig van R. de Haan dat hij zelf iets schrijft in plaats van copypastet. Groene duim!
@ R. de Haan: Zitten in die berekeningen de kosten voor het vervuilen van grond/drinkwater en lucht (er schijnen veel zwaar giftige en carcinogene substanties gebruikt te worden voor 'fracken') of zijn die zoals gebruikelijk geëxternaliseerd?
Het account Nieuwsdienst is na de mislukte-subsidieaanvraag periode ingesukkeld. R. de Haan heeft aangeboden eens te testen of het bloggen hem bevalt. Hij doet dit enkele weken onder de vlag "nieuwsdienst". Vervolgens zal ik met hem overleggen of hij niet onder eigen naam wil publiceren. In elk geval heeft Ron een neus voor nieuws zoals we in zijn "off topic"-fase allemaal hebben mogen beleven.
@neven: blijf je welkom voelen in dit "sceptische huis" in een landschap van klimaat-onbenullige MSM. Je gedraagt je – net als Arjan trouwens – als gast en dat waarderen we zeer…
@ R de Haan
Een nét haalbare commerciële prijs incl 10% winst, gebaseerd op de veel gunstigere VS winkosten, is nog steeds tien keer zo duur als gratis omhoog halen en voor de marktprijs (gerelateerd aan de olieprijs) verkopen, het truukje waardoor we hier in Nederland in 50 jaar van één van de meest achtergebleven boerenlandjes van het Westen veranderd zijn in één van de sterkste economieën van de wereld ;-).
De EU is inderdaad de macht naar zich toe aan het trekken en heeft maar weinig meer te maken met de oorspronkelijke economische en (vrij)handels-zone zoals ooit was bedoeld. Via slinkse truukjes worden we langzamerhand (en ondemocratisch) de super-staat Europa ingerommeld. EGKS, EEG, EG, EU.
Bij CO2-opslag beroept de Nederlandse regering zich ook op "internationale reductie afspraken". Het is schrikbarend hoe de "europa-kaart" te keur en te pas wordt getrokken door "onze" vertegenwoordigers en door "onze" regering.
Bodemverzakking?
Ik lees nog geheel niets over de mening van de actievoerende milieubeweging (voor Waddenzee, Noord-Groningen zijn ze reeds zeer actief bij huidige gaswinning) aangaande Shale-gas en de evidente nadelige bodemverzakking in de natuur en milieu (op land en waddengebied).
Zijn ze nog niet wakker geschud?
ben ik het oneens mee. Je kan de ondernemers moeilijk verwijten dat ze uit de honingpot snoepen die door de overheid wordt geserveerd. Het is de overheid die stom is. De geleid wordt door een misplaatst eco-gevoel, gevoed door het (voormalig) succes van die rattevanger genaamd Al Gore. Ik vraag me wel af of er iemand is geweest die de worst-case scenarios heeft berekend bij de subsidies die zomaar worden uitgestrooid alsof het pepernoten zijn. Nu denk ik eigenlijk dat die scenario's wel degelijk zijn berekend door onze ambtenaren, die werkelijk niet stom zijn, maar dat die gewoon weggewoven zijn zuiver vanuit politiek oogpunt.
Eko-politiek is als een mammoettanker, eenmaal op stoom duurt het k.i.l.o.m.e.t.e.r.s voordat de koers gewijzigd kan worden.
Overigens shale gas is een hot topic tegenwoordig schijnbaar: http://bishophill.squarespace.com/blog/2011/1/20/…
Niet helemaal onaangevochten, overigens.