Al enige tijd ontvang ik de nieuwsbrief van Sam Harris, een van de leiders van de atheïstische of moet ik zeggen “sceptische” beweging die probeert Amerika te behoeden voor een verdere terugval in religieuze waan. Nu ik me zo op het klimaatthema heb gestort, kom ik er niet eens meer aan toe al het razend interessante werk van Harris te lezen (hij onderscheidt zich van bijvoorbeeld mede-atheïst Richard Dawkins omdat hij wel open staat voor de mogelijkheid van mystieke ervaringen en de kracht van meditatie en rituelen – zie link).

Bovenstaande video waarin Harris via Reddit gestelde vragen beantwoordt, geeft meteen toch aan het begin al een fraaie leidraad voor hoe we ook de religieuze klimaatwaan samen verder kunnen ontzenuwen. Hij roemt de zwarte komiek Chris Rock die in zijn ogen meer gedaan heeft voor het opheffen van racisme dan een NGO als de NCAAP. We hebben dus een cabaretier nodig die ons de ogen opent omtrent de zwakte van het klimaatgeloof, zoals Youp van ’t Hek met Buckler deed. Of zou het met een stel gepassioneerde bloggers ook lukken?

Voor wie niet minutenlang naar deze video kan kijken hieronder een van de zeer sterke quotes in het begin:

We have to get to a time were people are embarrassed to pretend to know things they don’t know. […] The goal is to get to a time were peoples’ bullshit detectors are really finally calibrated, where we in public discourse, in journalism, at the level of newspaper editorials, in every conversation that matters we are reluctant to give people a pass that pretend to know things they don’t know.

PS Voor mensen met weinig tijd is Enounce MySpeed een handige tool om video’s 2 of 3 keer versneld en toch nog verstaanbaar af te spelen.