In mijn blog over Fukushima behandelde ik al de theorie van de stralingshormese. Het was een verslag van een bijeenkomst dus ik baseerde mijn weergave sterk op de uitspraken van de aanwezige onafhankelijke expert.

Deze week kwam European Energy Review (EER), het nieuwsmedium bij uitstek voor de energiewereld, met een sterk achtergrondartikel over het begrip hormese, met ruime aandacht voor stralingshormese. Hierin worden mijn beweringen bevestigd en sterk onderbouwd, wat hopelijk geen echte verrassing voor u is.

Wat wél verrassend is, is de achtergrond van de schrijver Jan Willem Nienhuys.

Deze wiskundige is namelijk al jaren een steunpilaar onder de stichting Skepsis en het interessante en bij vlagen uiterst amusante blad Skepter, en heeft een prachtige staat van dienst in het ontmaskeren van kwakzalverij en pseudo-wetenschappers. Één van de favoriete targets van deze skeptische beweging is de homeopathie. En laat er nu toevallig een lijntje liggen tussen hormese en homeopathie!

Als er dus iemand op de wereld is die er alles aan zal doen, en ook over het juiste gereedschap daartoe beschikt, om hormese tot de grond toe af te branden, dan is het wel Nienhuys!

Maar in dit uiterst grondige artikel toont hij aan dat hormese een uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd en goed verklaarbaar verschijnsel is, dat véél te weinig aandacht krijgt in de discussie over de veiligheid van kernenergie.

Hij verwijst regelmatig naar het boek van Charles L. Sanders “Radiation Hormesis and the Linear-No-Threshold Assumption” (Springer, 2010), hetzelfde boek dat eerder de Canadese felle anti-nucleaire activist Lawrence Solomon bekeerde tot voorstander.  Verplichte kost voor wie met de kernenergie discussie te maken heeft!

(Voor wie graag overal een complot achter zoekt: het artikel is oorspronkelijk  geschreven voor het blad Skepsis en verschenen in 2010, dus niet op verzoek van EER.)