@Koos Tjalma: wees gegroet waarde heer! Ja dat is fors hoog… maar de breedtegraad is die van de Hoge Atlas. Daar ken ik een verhaal van een groep Fransen die in september in een sneeuwstorm belandden op 4000m (ik zat toen in de Sahara waar het koud was en regende). Drie overleefden niet. Zie http://www.skipass.com/forums/sports/ski/sujet-54….
Toch is sneeuw in juli op die hoogte op die breedtegraad een stuk zeldzamer dan in september.
Wel typisch is die opmerking dat er op die plek in China zelfs in de winter bijna nooit sneeuw valt. Dat is natuurlijk onwaarschijnlijk. Daarmee doelt ze waarschijnlijk op de stad Nanjing.
En verder: weather is not climate en alles, werkelijk alles wat we qua extremen meemaken is al eerder gebeurd. Meestal slechts 10 jaar geleden en zijn we het weer vergeten. Of 30 of 40 jaar geleden. of honderd jaar geleden. En dat is nog niks. Met weerextremen moet je eigenlijk minstens duizenden of tienduizenden jaren terug gaan om te kunnen spreken van een "record".
Het melden van opmerkelijke koude situaties is natuurlijk wel een sport op sceptische sites (www.iceagenow.com voorop) simpelweg omdat er geen betere anti-AGW PR is dan bar weer! Dat zien we ook in Nederland weer momenteel. Nog 1 koude winter kan de nekslag betekenen voor de AGW-hype.
@DWK: misschien eens leuk voor je om lokaal na te speuren waar in jouw regio vroeger de "Eisteiche" en "Eiskeller" waren. In Eine kurze Naturgeschichte des letzten Jahrtausends verklaart Josef H. Reichholf namelijk de overgang van wijn naar bier mede aan de hand van de Kleine IJstijd die wijnbouw onmogelijk maakte en die zorgde voor goed gevulde Eiskeller doordat de Eisteiche 's winters steevast decimeters dik bevroren. Bier kan alleen gekoeld geconserveerd worden. Leuk om er in de hal van je etablissement een expootje aan te wijden.
Dat komt dichtbij. Ik heb een weliswaar een mensenhandvervaardigde ijskelder onder mijn kelder. En bier werd hier gebrouwen dat het een aard had.
Voeding en klimaat: het schijnt wat met elkaar van doen te hebben ja. Zo zijn de piepers bij ons hoofdbestanddeel van de maaltijd geworden omdat lichte tarwesoorten hier niet of maar moeizaam wilden groeien.
De Fransen nemen luchtig brood bij de warme hap en dat is niet omdat zo’n baguette zo handig onder je oksel past. Zal eerst dat boekj e eens lezen.
@De Woedende Kok:
Dat van die piepers durf ik te betwijfelen. De Republiek haalde zijn graan voornamelijk uit de landen rondom de Oostzee. Dat begon al in de 16e eeuw toen Amsterdam langzaam uitgroeide tot de grootste stapelmarkt van Europa (en zeker na 1580 toen Antwerpen als concurrent verdween a.g.v. de 80-jarige oorlog).
Graan kwam in grote hoeveelheden naar Nederland, voor veel boeren, met name in de westerse en dus welvarende provincies werd het lucratiever tuinbouw te bedrijven, kortom groenten fruit, want tegen het goedkope graan uit de Oostzee viel niet te concureren. (Sterk feodalisme met boeren die eigenlijk slaven waren) In Friesland en Groningen zag je concentratie op vee.
De aardappel was één van die groentes die werd geïntroduceerd uit Amerika en Azië en bleek het heel goed te doen in de zware kleigronden. Aanvankelijk werd het als een knolgroente beschouwd, langzaam groeide het zeer gestaag uit tot broodvervanger bij de maaltijden. Het klimaat heeft er niets mee te maken gehad.
“Zoals overal in Europa werd in ons land het basisvoedsel vooral gevormd door granen, met name door rogge. Alleen rijke mensen konden zich tarweproducten, met name het lichte gerezen tarwebrood veroorloven … Het wilde niet groeien boven de klimaatgrens die ruwweg van Zeeland over Zuid D naar de Krim loopt.
Rogge is zwaar te verteren omdat het geen glutenstructuur heeft, waarin de door het gist geproduceerde koolzuurbelletjes (heb je dat spul weer) gevangen worden om het brood te laten rijzen”
Van rogge maakte men dus “tuinbroekbollen” of volgens Van Dam niet de meest smakelijke pap.
Toen kwam de aardappel die aldus basisvoedsel werd boven de “tarwegrens”.
Nu ik weer zo lees vraag ik me af of het eten van die gebakken kinderhoofdjes wellicht van invloed is op weinig luchtige en nauwelijks frivole klimaat in des klimaatalarmisten hersenpan.
@Woedende Kok: Ik zal Slicher van Bath er voor de zekerheid nog eens op na slaan. Lijkt mij op dit gebied iets betrouwbaarder dan Johannes van Dam. Al is het wel zo dat de introductie van de aardappel tijdens de Kleine IJstijd plaats vond en de oogsten van allerlei graansoorten en met name tarwe in die tijd op deze hoogte mogelijk achteruit gingen en de aardappel een goed alternatief is.
De betreffende berg is 13.000 feet high begrijp ik. Dat is 4000m of daaromtrent. Dat maakt het iets minder bizar.
@Koos Tjalma: wees gegroet waarde heer! Ja dat is fors hoog… maar de breedtegraad is die van de Hoge Atlas. Daar ken ik een verhaal van een groep Fransen die in september in een sneeuwstorm belandden op 4000m (ik zat toen in de Sahara waar het koud was en regende). Drie overleefden niet. Zie http://www.skipass.com/forums/sports/ski/sujet-54….
Toch is sneeuw in juli op die hoogte op die breedtegraad een stuk zeldzamer dan in september.
Wel typisch is die opmerking dat er op die plek in China zelfs in de winter bijna nooit sneeuw valt. Dat is natuurlijk onwaarschijnlijk. Daarmee doelt ze waarschijnlijk op de stad Nanjing.
En verder: weather is not climate en alles, werkelijk alles wat we qua extremen meemaken is al eerder gebeurd. Meestal slechts 10 jaar geleden en zijn we het weer vergeten. Of 30 of 40 jaar geleden. of honderd jaar geleden. En dat is nog niks. Met weerextremen moet je eigenlijk minstens duizenden of tienduizenden jaren terug gaan om te kunnen spreken van een "record".
Het melden van opmerkelijke koude situaties is natuurlijk wel een sport op sceptische sites (www.iceagenow.com voorop) simpelweg omdat er geen betere anti-AGW PR is dan bar weer! Dat zien we ook in Nederland weer momenteel. Nog 1 koude winter kan de nekslag betekenen voor de AGW-hype.
Of ben ik te optimistisch ;-)
Ik liep me al een week rot te zoeken naar het recept voor ijsklontjes. Dit filmpje bracht me weer op het spoor.
Denk trouwens dat ze bij Greenpeace of b.v. emissierechten.nl wel raad weten met dit soort nieuws.
@DWK: misschien eens leuk voor je om lokaal na te speuren waar in jouw regio vroeger de "Eisteiche" en "Eiskeller" waren. In Eine kurze Naturgeschichte des letzten Jahrtausends verklaart Josef H. Reichholf namelijk de overgang van wijn naar bier mede aan de hand van de Kleine IJstijd die wijnbouw onmogelijk maakte en die zorgde voor goed gevulde Eiskeller doordat de Eisteiche 's winters steevast decimeters dik bevroren. Bier kan alleen gekoeld geconserveerd worden. Leuk om er in de hal van je etablissement een expootje aan te wijden.
Dat komt dichtbij. Ik heb een weliswaar een mensenhandvervaardigde ijskelder onder mijn kelder. En bier werd hier gebrouwen dat het een aard had.
Voeding en klimaat: het schijnt wat met elkaar van doen te hebben ja. Zo zijn de piepers bij ons hoofdbestanddeel van de maaltijd geworden omdat lichte tarwesoorten hier niet of maar moeizaam wilden groeien.
De Fransen nemen luchtig brood bij de warme hap en dat is niet omdat zo’n baguette zo handig onder je oksel past. Zal eerst dat boekj e eens lezen.
@De Woedende Kok:
Dat van die piepers durf ik te betwijfelen. De Republiek haalde zijn graan voornamelijk uit de landen rondom de Oostzee. Dat begon al in de 16e eeuw toen Amsterdam langzaam uitgroeide tot de grootste stapelmarkt van Europa (en zeker na 1580 toen Antwerpen als concurrent verdween a.g.v. de 80-jarige oorlog).
Graan kwam in grote hoeveelheden naar Nederland, voor veel boeren, met name in de westerse en dus welvarende provincies werd het lucratiever tuinbouw te bedrijven, kortom groenten fruit, want tegen het goedkope graan uit de Oostzee viel niet te concureren. (Sterk feodalisme met boeren die eigenlijk slaven waren) In Friesland en Groningen zag je concentratie op vee.
De aardappel was één van die groentes die werd geïntroduceerd uit Amerika en Azië en bleek het heel goed te doen in de zware kleigronden. Aanvankelijk werd het als een knolgroente beschouwd, langzaam groeide het zeer gestaag uit tot broodvervanger bij de maaltijden. Het klimaat heeft er niets mee te maken gehad.
Fred,
Bij Johannes van Dam lees ik het volgende:
“Zoals overal in Europa werd in ons land het basisvoedsel vooral gevormd door granen, met name door rogge. Alleen rijke mensen konden zich tarweproducten, met name het lichte gerezen tarwebrood veroorloven … Het wilde niet groeien boven de klimaatgrens die ruwweg van Zeeland over Zuid D naar de Krim loopt.
Rogge is zwaar te verteren omdat het geen glutenstructuur heeft, waarin de door het gist geproduceerde koolzuurbelletjes (heb je dat spul weer) gevangen worden om het brood te laten rijzen”
Van rogge maakte men dus “tuinbroekbollen” of volgens Van Dam niet de meest smakelijke pap.
Toen kwam de aardappel die aldus basisvoedsel werd boven de “tarwegrens”.
Nu ik weer zo lees vraag ik me af of het eten van die gebakken kinderhoofdjes wellicht van invloed is op weinig luchtige en nauwelijks frivole klimaat in des klimaatalarmisten hersenpan.
@Woedende Kok: Ik zal Slicher van Bath er voor de zekerheid nog eens op na slaan. Lijkt mij op dit gebied iets betrouwbaarder dan Johannes van Dam. Al is het wel zo dat de introductie van de aardappel tijdens de Kleine IJstijd plaats vond en de oogsten van allerlei graansoorten en met name tarwe in die tijd op deze hoogte mogelijk achteruit gingen en de aardappel een goed alternatief is.
Fred, je begrijpt dat ik als kok dit standaardwerk niet in huis heb, daarentegen wel de Dikke Van Dam. :-)
Ik hoor het dus graag van je, al ben ik bang dat je ook bij Slicher geen antwoord zult vinden op mijn laatste nijpende vraag.