Dick Thoenes presenteert vandaag een uitvoerig gastblog waarin hij ingaat op het boek Das Kapitalismus Komplott van Oliver Janich. Naar aanleiding daarvan heb ik met veel genoegen en enige verbazing bovenstaande video bekeken, waarin we een absolute vrijdenker tegenkomen. Janich valt op door zijn vrolijke stemgeluid met licht Beiers accent dat herinnert aan de guitigheid van een Pim Fortuyn. Heerlijk: een rechtse bal die geen rechtse bal is.

Janich is natuurlijk (!!) klimaatsceptisch, maar voor hem is dit gewoon maar een van de vele voorbeelden van wat H.L. Mencken zo fraai omschreef als:

The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.

Om het plaatje compleet te hebben, sluit ik af met de link naar de Partei der Vernunft die Janich heeft opgericht, simpelweg omdat hij aan het einde van de video ook uitlegt dat je in de huidige leugenachtige situatie gewoon de morele plicht hebt om politiek actief te worden. Fraai is dat zijn partij heel weinig zegt over de islam en immigratie. Daarmee zet je jezelf wel weer op achterstand want xenofobie aanwakkeren is een van de gemakkelijkste trucs om politieke macht te verwerven (waarbij mijn waarschijnlijk ijdele hoop bij de PVV nog altijd is dat ze de islamfobie puur gebruiken om stemmen te winnen om vervolgens op milieu- en klimaatgebied de oorlog te winnen). Mijn hoop is nu dat de Groenen in Duitsland weer aan de macht komen zodat de Partei der Vernunft dan aan zet komt in de oppositie.

Janich heeft wat mij betreft het voordeel van de twijfel!