Jan Paul verliest terrein door een sinister complot van de olie-industrie

Woensdag bij het KNMI zag ik voor het eerst Jan Paul van Soest in levende lijve, schrijver van het grappigste klimaatboek aller tijden ‘De Aarde heeft Koorts’.

Rode draad in Van Soest zijn klimaatboek is dat we orkanen als Irene kunnen voorkomen door meer te luisteren naar Prinses Irene, onze oranje spreekstalmeesteres van Moeder Aarde.

Klompen in de Machinerie; ruwe olie in hersencellen Van Soest
Van Soest schreef nu voor de Raad Leefomgeving en Infrastructuur het essay ‘Klompen in de Machinerie’. Dit probeert in uitzinnigheid zijn ‘Aarde heeft koorts’ te overtreffen, en we moeten het hem meegeven: dat is aardig gelukt. Nu komt het er op neer dat sceptici met de duivel samenspannen en zo ‘De Transitie’ tegenhouden. Juist.

Ze zijn onder ons!
In Klompen in de Machinerie blijkt dat spionnen van de Tea Party onder ons zijn geinfiltreerd. We lezen:

Om deze redenen gaat dit essay diep in op de achtergronden van de Amerikaanse Merchants of Doubt-lobby: de ontwikkelingen in de VS werpen hun schaduw vooruit, en wat daar nu plaatsvindt, begint zich ook in ons land te voltrekken.


Smeerolie
Vlak voordat aartsscepticus Fred Singer sprak bij het KNMI in de Bilt, mocht Van Soest -zeer invloedrijk bij de milieubeweging, managers en ministerie- zijn Oreskes-geinspireerde smeeroliecampagne tegen Fred Singer nog laten optekenen door een journalist: waarschijnlijk van de krant voor goedgelovigen Trouw. Dat klimaatalarmisten vergeleken met sceptici een duizendvoud aan oliedollars kregen is van Soest en zijn Oreskes geheel toevallig ontgaan.

Van Soest werkt zelf voor fossiele energiemaatschappijen
Hieruit blijkt andermaal hoezeer Van Soest de weg kwijt is, door zich over te geven aan smeer(olie)-campagnes tegen wetenschappelijke interpretaties waarmee hij het niet eens is zoals van de bij het KNMI sprekende Fred Singer. Ook zien we in de lay out van het essay hoe hij de kunst van schijnwetenschappelijkheid afkeek van Wouter van Dieren en zijn Imsa, met wie hij veel samenwerkte (onder andere voor de NAM tijdens het kokkelproces in 2004). Dat hij zelf nu nog steeds werkt voor (kolencentrales uitbatende) energiemaatschappijen moeten we voor het gemak maar even vergeten.

Een vrije samenvatting van ‘Klompen in de Machinerie’
Van Soest wil Nederland begeleiden in een transitie naar een bankroet Nederland. Hij ziet een groen (= met megawindturbines bezaaid) Nederland waarin iedereen zich blauw betaalt voor energie, die alleen uit je stopcontact komt als het waait of de zon schijnt. Dan zijn we ‘duurzaam’ of zo. Zelf zou ik-afgaand op deze zomer- een energiemethode willen vinden die uit onderkoeling en regen energie haalt- dat zich bij ieder zonneminimum opnieuw inschakelt. Een subsidie-aanvraag heeft het echter nog niet gehaald.

Feike ter Velde: De grote transitie nadat 'Zijn Duurzaamheid' in mijn leven kwam

De New Age-variant van Feike ter Velde
Nu zijn er ook mensen die liever betrouwbare continue energie krijgen tegen een betaalbare prijs. Maar – ’t is maar dat u het weet – die worden dus omgekocht door de olie-industrie om zo te denken via een sinister machtsspel, dat Machiavelli al doorzag. En die zijn bevangen door een weerstand tegen verandering, die hun door Jan Paul uitgelegd moet worden: waarschijnlijk zijn onze ‘bewustzijnsvelden’ nog niet genoeg ingestraald en zit er een knakje in onze aura’s.

 

Want wie niet zo denkt als Van Soest, die is tegen ‘De Transitie’ waarmee Van Soest zich betuigt als de New Age-variant van Feike ter Velde. Het EO-programma ‘De Verandering’, bij liefhebbers bekend als ‘Zeiken met Feike’ waarin een gelukkig breed glimlachende ziel zijn Grote Transitie mag delen met het kijkerspubliek. Van Soest heeft die zelfde vervulde evangelistenglimlach, net als Annemarie ‘Kijk hoe positief ik denk’Rakhorst en velen die De Transitie aan anderen willen opleggen.

De Tea Party koopt het KNMI om
Sinistere types willen nu argeloze zielen weerhouden deze Grote Transitie door te maken in hun verlossing naar het Duurzaam Avondland. Sterker nog, er lopen hier inmiddels spionnen rond van de Amerikaanse Tea Party/De Satan die ons in zijn netten verstrikt. Die schijnen daar een hand in te hebben. Jaahaaa. Echt waar. Sterker, ze hebben nu zelfs al Gerbrand Koomen van het KNMI omgekocht zodat Fred Singer daar mocht spreken en Sybren Drijfhout mocht verstrikken in zijn netten.

Sceptici zijn de duivel
Ook het KNMI is nu deel van het Tea Party-complot. En zag je die gemene Fred Singer grinniken tijdens zijn lezing, terwijl de oliedollars uit zijn zakken vielen? Ach Aquarius, in welke Nieuwe Tijd leven we toch? Toen Hans Labohm zijn sigaar uitdeed, zag ik even zijn ogen wegdraaien en een rode gloed kwam uit zijn pupillen.

De Jakhals! De uiterst linkse paleo-ecoloog en scepticus Bas van Geel en de socialistische voormalige KNMI-onderzoekersdirecteur Henk Tennekes zijn dus toch stiekem onderdeel van een duivels rechts complot van de Tea Party: helemaal raak Jan Paul, daar heb je voor doorgeleerd.

Dat advies levert dan weer meer dan 1000 euro per dag op
Ook sprookjesvertellingen hebben hun waarde, en ik moet het Van Soest meegeven. Zijn talent op dat terrein is onverslaanbaar, humoristisch en heeft onmiskenbare maatschappelijke waarde.

Maar.. om een Romeins veldheer tijdens ‘The Gladiator’te citeren: People should know when they’re conquered. Jan Paul, laten we weer normaal doen, wij hebben bij het KNMI al een klein stapje gezet. Doe je ook mee of blijf je volharden in onzin?

Ik wilde absoluut niet op de persoon spelen, maar als je zulke essays blijft schrijven die ook nog maatschappelijke invloed hebben (invloedrijke mensen geloven jou meer dan mij) dan vraag je er om. Dit helpt het debat niet verder.