Lees alles op de Amerikaanse blogs (hier, hier, hier) over het feit dat Obama ineens out of the smog de geplande regulering van ozon-vervuiling heeft geannuleerd.

Verschrikkelijk interessant zijn de statements van Obama en van EPA’s Lisa Jackson:

Obama zegt:

The White House

Office of the Press Secretary

For Immediate Release September 02, 2011

Statement by the President on the Ozone National Ambient Air Quality Standards

Over the last two and half years, my administration, under the leadership of EPA Administrator Lisa Jackson, has taken some of the strongest actions since the enactment of the Clean Air Act four decades ago to protect our environment and the health of our families from air pollution. From reducing mercury and other toxic air pollution from outdated power plants to doubling the fuel efficiency of our cars and trucks, the historic steps we’ve taken will save tens of thousands of lives each year, remove over a billion tons of pollution from our air, and produce hundreds of billions of dollars in benefits for the American people.

At the same time, I have continued to underscore the importance of reducing regulatory burdens and regulatory uncertainty, particularly as our economy continues to recover. With that in mind, and after careful consideration, I have requested that Administrator Jackson withdraw the draft Ozone National Ambient Air Quality Standards at this time. Work is already underway to update a 2006 review of the science that will result in the reconsideration of the ozone standard in 2013. Ultimately, I did not support asking state and local governments to begin implementing a new standard that will soon be reconsidered.

I want to be clear: my commitment and the commitment of my administration to protecting public health and the environment is unwavering. I will continue to stand with the hardworking men and women at the EPA as they strive every day to hold polluters accountable and protect our families from harmful pollution. And my administration will continue to vigorously oppose efforts to weaken EPA’s authority under the Clean Air Act or dismantle the progress we have made.

Wat Obama precies bedoelt met zijn “Work is underway” is niet duidelijk, maar Junk Science gaf in dit recente artikel al aan hoe het gesteld is met de wetenschap van de gezondheidsschade door ozon op leefniveau versus de kosten voor de economie (no health benefits, cost $1 trillion per year in compliance, killing 7.4 million jobs by 2020).

Lisa Jackson zegt:

Statement by EPA Administrator Lisa P. Jackson on the Ozone National Ambient Air Quality Standards

Since day one, under President Obama’s leadership, EPA has worked to ensure health protections for the American people, and has made tremendous progress to ensure that Clean Air Act standards protect all Americans by reducing our exposures to harmful air pollution like mercury, arsenic and carbon dioxide. This Administration has put in place some of the most important standards and safeguards for clean air in U.S. history: the most significant reduction of sulfur dioxide and nitrogen oxide air pollution across state borders; a long-overdue proposal to finally cut mercury pollution from power plants; and the first-ever carbon pollution standards for cars and trucks. We will revisit the ozone standard, in compliance with the Clean Air Act.

Geen gifstof snap dat nou!
Tja, net zo lastig als bij O3 (= ozon = gunstig in de statosfeer en ongunstig in de troposfeer) is het blijkbaar zelfs voor ingewijden om van CO2 te begrijpen dat het absoluut geen gifstof is, maar dat het via de onbewezen omweg van klimaatverandering mogelijk schadelijk zou kunnen zijn voor het anderszins zo warmteminnende aardse leven. Maar ook bij VROM-mensen merk je vaak dat ze net zo tegen CO2 aankijken als destijds tegen NOx. In hun gedachtenschema is gewoon alleen ruimte voor giftige stoffen waar vervolgens weer ambtelijke oekazes op losgelaten kunnen worden.

En nu CO2!
CFACT viert deze beslissing – die Obama wel eens in de Ralph Nader valkuil zou kunnen lokken waarin ook Al Gore tuimelde – als een grote overwinning. Deze organisatie die met een new environmentalism een gezonde welvarende toekomst voor de mensheid nastreeft, probeert nu nog meer Amerikaanse handtekeningen te verzamelen op haar petitie om ook de waanzinnige EPA CO2-regulering te stoppen.