Nog niet aangemeld? Kom gewoon op de bonnefooi naar ’t Veerhuis in Nieuwegein. De eerste lezing start om 13.15 uur. Jaffe Vink spreekt als laatste om 16.00 uur. Meld je nog snel even aan of roep bij de ingang gewoon het codewoord “climategate”. CU! 

Ik zag Jaffe Vink op de sprekerslijst staan van de Tweede Ontgroeningsdag van de Groene Rekenkamer moet nu tot mijn schaamte bekennen dat deze naam bij mij geen belletje deed rinkelen. Tot ik een paar dagen geleden op Geenstijl.nl het artikel las: Bindend koopadvies. Het Gifschip van Jaffe Vink. Ineens gingen alle alarmbellen rinkelen: Probo Koala, Trafigura, Ivoorkust.

Jaffe Vink en zijn boek zijn hotter dan hot en jij kunt erbij zijn! Meld je onmiddellijk aan voor de Tweede Ontgroeningsdag! Dan zien we elkaar morgen om 13.00 uur in ‘t Veerhuis in Nieuwegein. De andere sprekers zijn ook de moeite waard. het windmolenverhaal van Pat Swords is op het nippertje versterkt met een verscherpte windmolenanalyse van Fred Udo. Marcel Crok spreekt en Theo Richel vertelt over de laatste ontwikkelingen rondom het thema van het fascinerende boek Stralingstekort.

Maar nee, Jaffe Vink is de held van de dag. Hij haalt dus Geenstijl, maar ook Villamedia (de portal van de Nederlandse Vereniging van Journalisten) en Nieuwe Reporter (hét weblog voor journalistiek 2.0). Wie is deze man? Hij was jarenlang chef van de bijlage Letter & Geest van dagblad Trouw en richtte daarna het inmiddels overleden tijdschrift Opinio op (deels voortgezet als website de dagelijkse standaard). Niet de eerste de beste dus die nu milieuactivistische journalist Jeroen van Trommelen (plotseling met sabbatical!), De Volkskrant en  Greenpeace op de korrel heeft genomen.

Hieronder een interessante uitwisseling tussen Theo Richel en de ombudsvrouw van De Volkskrant:

Theo Richel zegt dat in Vinks boek alleen in een voetnoot staat vermeld dat de BBC publiekelijk (Newsnight) zijn excuses heeft aangeboden aan Trafigura voor de suggestie dat hun ‘gif’ doden zou hebben veroorzaakt. De Volkskrant (zie het Ombudsvrouw verhaal van gisteren) blijft evenwel draaien en suggereren dat er nog onzekerheid is hieromtrent. Die is er helemaal niet en dus vind ik dat Jeroen Trommelen zijn excuses aan moet bieden aan Trafigura.

Ik heb gisteren aan de Ombudsvrouw van de VK de volgende reactie gestuurd:

Geachte mevrouw,

Toen destijds in diverse media de mededeling stond dat er in Ivoorkust 10 doden en duizenden gewonden waren gevallen viel op dat er geen enkele Europese journalist ter plekke was. U zegt terecht dat diverse media het verhaal van die doden hadden, maar duidelijk was dat hier sprake was van papagaaienwerk, enig bewijs was er niet. Ik heb destijds de websites van de Ivoriaanse kranten en ook een slachtoffer-site uitgebreid bekeken en het verhaal donderde voor je ogen in elkaar. Ongetwijfeld functioneert de pers in een derde wereld land anders dan bij ons, maar doden zijn doden en ik kon er geen berichten over vinden. Ik vond nog wel een bericht van een journalist die aan iemands ziekbed zat die zelf geen slachtoffer zei te zijn, maar had gehoord dat die verderop in het ziekenhuis lagen. Einde verhaal. Een andere repo ging over een vrachtwagenchauffeur die had meegedumpt en die ten overstaan van de journalist in de tank van zijn wagen klom om te vertellen hoeveel gif er in had gezeten. Na enkele minuten kroop hij er weer vrolijk uit. Geen berichten over doden. Ook de VN-publicaties suggereerden wel van alles maar hadden het nergens klip en klaar over aantallen doden. Geen verhalen over ‘Mijn man stierf door het gif’. Andere aanwijzingen: in Ivoorkust had iedereen het over bloedneuzen als typisch kenmerk van h2s vergiftiging, maar in een tocxicologische studie (uit Nederland) over deze stof wordt dat symptoom niet genoemd. Daar komt nog bij dat het vermoedelijke gif, het rotte-eierenlucht verspreidende h2s weliswaar zeer giftig is, maar eigenlijk alleen binnenhuis, buitenshuis verwaait het veel te snel. Dankzij Javve3 Vink weet ik nu dat dat h2s niet eens kon ontstaan.

U presenteert nu de hele discussie alsof er meer nadruk op de onzekerheid had moeten worden gelegd. Maar dat is alleen maar een voortzetting van de rampenporno, de griezelsfeer in stand houden. Er is helemaal geen sprake van onzekerheid, maar van zekerheid dat er geen doden door deze illegale dumping zijn veroorzaakt. De BBC vindt dat inmiddels ook en heeft aan Trafigura zijn excuses aangeboden en publiekelijk de aantijging ingetrokken dat het Probo Koala-afval doden heeft veroorzaakt. (Google ‘apologies trafigura bbc’ ). In ieder geval in zijn blogs maakt Trommelen hier tot een jaar na dato nog geen melding van, maar wel ondertussen Jaffe Vink beschuldigen van van alles en nog wat.
Maar dat is natuurlijk wat de VK zou moeten doen: Trafigura excuses aanbieden.

Vriendelijke groet

Theo Richel