Climategate 2.0 is een feit. Vermoedelijk dezelfde persoon – die zichzelf foia noemt – die in november 2009 een bulk e-mails van CRU op het web zette heeft vandaag deels dezelfde en deels nieuwe e-mails online gezet.

De eerste blogs die er vandaag melding van maakten waren Tallbloke’s Talkshop en The air vent. Ik heb de 185 MB binnengehaald. Het gaat onder andere om 5349 e-mails, die als verbindende factor wederom de Britse Climate Research Unit hebben, dat wil zeggen, er zit altijd een e-mail-adres van CRU tussen. Oude bekenden als Phil Jones, Michael Mann, Tim Osborn duiken weer op.

Er zit verder een zip-bestand tussen dat zelfs 220.247 e-mails lijkt te bevatten! Alleen heeft ‘foia’ daar een wachtwoord op gezet. Wie raadt het even?

De ruim 5000 e-mails die wel leesbaar zijn komen uit dezelfde ‘vijver’ als climategate 1.0 en eindigen dus in november 2009. Dit is eenvoudig te controleren door bv te zoeken op de term ‘climategate’. Er zit behoorlijk wat overlap in met de eerder gelekte/gehackte e-mails. Het zal dus de kunst zijn om te kijken wat voor aanvullende informatie de nieuw bijgekomen e-mails bieden.

Neem de beruchte e-mail waarin Jones aan Mann vraagt om e-mails over AR4 te vernietigen:

Mike,

Can you delete any emails you may have had with Keith re AR4?

Keith will do likewise. He’s not in at the moment – minor family crisis.

Can you also email Gene and get him to do the same? I don’t have his new email address.

We will be getting Caspar to do likewise.

Mann antwoordde toen:

Hi Phil,

laughable that CA would claim to have discovered the problem. They would

have run off to the Wall Street Journal for an exclusive were that to

have been true.

I’ll contact Gene about this ASAP. His new email is: generwahl@yahoo.com

talk to you later,

mike

Later zouden zowel Jones als Mann ontkennen dat ze daadwerkelijk e-mails weggegooid hadden. Hun e-mails dateren van eind mei 2008, een periode waarin David Holland via FOIA e-mails had opgevraagd. In de nu vrijgekomen e-mails zit er eentje van Tim Osborn, geschreven in december 2008, die hierop in gaat:

date: Mon, 8 Dec 2008 19:49:18 -0000 (GMT)
from: “Tim Osborn”
subject: RE: FW: FOI_08-50 ; EIR_08-01
to: “Jones Philip Prof”

Hi Phil!

re. your email to Dave Palmer [which he copied in his response to you and cc’d to me, Keith & Michael McGarvie, and which has hence already been multiply copied within the UEA system, and therefore will probably exist for a number of months and possibly years, and could be released under FOI if a request is made for it during that time!]… I assume that you didn’t delete any emails that David Holland has requested (because that would be illegal) but that instead his request merely prompted you to do a spring clean of various other emails that hadn’t been requested, as part of your regular routine of deleting old emails. If that is what you meant, then it might be a good idea to clarify your previous email to Dave Palmer, to avoid it being misunderstood. :-)

The way things seem to be going, I think it best if we discuss all FOI, EIR, Data Protection requests in person wherever possible, rather than via email. It’s such a shame that the skeptics’ vexatious use of this legislation may prevent us from using such an efficient modern technology as email, but it seems that if we want to have confidential discussions then we may need to avoid it.

I shall delete this email and those related to it as part of my regular routine of deleting old emails!

Cheers
Tim

Osborn gaat er dus vanuit dat Jones de betreffende e-mails niet vernietigd heeft omdat dat illegaal zou zijn maar dat hij wel geregeld een voorjaarsschoonmaak houdt waarbij hij e-mails weggooit.

Er zijn ongetwijfeld meer e-mails te vinden hierover en het zal me niet verbazen als dit tot nieuwe onderzoekscommissies zal leiden in Engeland.