Vult de weg naar het klimaatscepticime, de bevrijding van de grote voedingsleugen en de verbijsterende ontdekking dat alle officiële skischolen sinds de twintiger jaren een averechtse onnatuurlijke dogmatische lesmethode hanteren al een dikke Bildungsroman, zo kom je er op je 44e achter dat je ook je geloof in die laatste Sinterklaas – de democratie – toch nog moet laten varen.
Ik las onlangs het handzame boek De democratie voorbij van Frank Karsten en Karel Beckman als een waar feest der herkenning! Dat voordeel heb je dan weer als scepticus dat je vrij snel het onderscheid maakt tussen een vergezochte complottheorie en een intelligente verfrissende eye-opener. Dit boek behoort tot de laatste categorie. Ik ga hier niet herkauwen. Zelf lezen.
Grote EU-flop
Sinds het verlicht-autocratische leiderschap van Lee Kuan Yew van Singapore een aangename modelstaat maakte, weten we dat de parlementaire democratie niet een end of history vormt, maar mogelijk slechts een tussenstadium is op weg naar iets beters. In Europa beleven we het nu dat door de grote EU-flop ineens twee landen geleid worden door een zakenkabinet: Griekenland en Italië…. en ach de tranen van België… een ander land helemaal niet geleid wordt.
Dan dringt de vraag zich op of we in Europa klaar zijn voor het Singaporese cq. Chinese model. Zouden we dit overnemen zal in elk geval de nu op slot zittende Chinese geldkraan ver worden opengedraaid. Een verlokkelijke gedachte. In Foreign Affiars las ik ooit de interessante analyse dat het eerste experiment met modern autoritair leiderschap (lees: Hitler, Mussolini) niet is mislukt: deze regimes zouden niet ten onder zijn gegaan aan het systeem maar aan hun waanzinnige en weerzinwekkende idealen.
En nu lees je in Economist:
A euro-zone central banker confesses that he has lately been thinking about historical catastrophes such as the first world war and wondering how the world blundered into them. “From the middle of a crisis”, he says ominously, “you can see how easy it is to make mistakes.”
2.0
En weten we dat een crisis altijd ook een grote kans in zich herbergt. En dan moeten we dus niet de kant op waar Australië nu heen beweegt met een old school 1984 autoritair groenlinks systeem waarin het bedrijven nu boetes van meer dan een miljoen opgelegd krijgen als zij durven te beweren dat hun prijsstijgingen komen door de carbon tax (lees artikel). Nee, we hebben veel meer een new school of beter gezegd “2.0” open versie van een verlicht autoritair systeem nodig.
Een systeem waarin de overheid slechts randvoorwaarden biedt: leger, politie, rechterlijke macht, milieu (zonder de waan) en nog zo wat goedkope zaken. Waarbij het eigenlijk volledig egal is of je deze bestuurders democratisch kiest of niet (denk: waterschappen), als ze deze taken maar professioneel en autocratisch invullen met de maximale 10% van het BNP die we de overheid gunnen. En dat we dan de burger en de samenleving verder vrij wordt gelaten om handel te drijven en te stemmen met de voeten en de portemonnee.
Marginaliseren
Kom je uit op libertarische politiek. Hoewel dat dus een contradictio in terminis is, want politiek is nu eenmaal de geïnstitutionaliseerde bemoeizucht. Dus wat mij betreft geen libertarische partij of wat ze nu in Duitsland hebben – een Partei der Vernunft. Het gaat erom de overheid zo uit te kleden en te marginaliseren dat onze gang naar de stembus straks zo weinig relevant is als stemmen voor het waterschap. En als we het lachwekkende waterhoofd Europa nodig hebben om de lidstaten voor te bereiden op een dergelijke toekomst dan moet dat maar.
Amerika
Voorlopig zitten we nog vast aan de democratie al was het om met rechtse partijen te voorkomen dat links en groen de macht grijpen. Wat dat betreft is de vrijheidlievende pionierstaat Amerika altijd een verademing. Daar is Obama al een linkse radicaal en zitten we volgend jaar alweer met een good old conservative! Dat wil zeggen: als Newt Gingrich met steun van Herman Cain en Ron Paul en Rick Perry (allemaal goede libertariërs) de Republikeinse nominatie nog kunnen weghouden van de eastcoast surf dude met draaikont Mitt Romney. Radio Oranje raad je aan dit artikel over Newt’s stijgende kansen te lezen.
Het probleem van extreme ironie is dat het net echt lijkt. Laat ik hopen dat je post ironisch bedoeld is.
Wet van Poe
Zakenkabinetten zijn uitsluitend om de belangen van de financiele wereld veilig te stellen:
Italie's Monti : vanaf 2005 internationaal adviseur van Goldman Sachs
Griekenland's Papademos : Goldman Sachs (tijdens de Griekse EU fraude)
Beheerder van de Griekse staatsschuld Christodoulos : voormalig trader van Goldman Sachs in Londen.
ECB's Draghi : 2002-2005 vicevoorzitter van Goldman Sachs International voor EuropaHet lijkt wel de vrijmetselaarsloge…
Obama een linkse radicaal??? Cain en Perry (libertariërs??) zijn uitgespeeld, Gingrich heeft teveel lijken in de kast (Freddie Mac) en kon Ron Paul (de enige échte libertariër) maar oreren als Nigel Farage (my hero)…
Kortom het wordt Romney voor de GOP en Obama wordt herkozen (wedden om een kratje bier?).
Ik geloof in de kracht van ironie net zo, als in de kracht van democratie en in een zelfstandig opererende samenwerkende en handelende naties, die zelf hun economisch-financiële broek ophouden, dan wel failliet gaan vanwege "eigen schuld dikke bult". Ironie mag! Er is alle reden voor!
Henk Bleker vanochtend over zijn ironisch DierenPartij-Kamervragen-optreden over de uit een Duits dierenpark ontsnapte ooievaar "Freedom" ,waar hij voor een verder heel lege 2de kamer mocht verschijnen: "Freedom mocht terug naar zijn moederland, en zonder studievisum af te wachten", zo stelde Bleker.
Dat laatste was pure ironie, waarover Bleeker dus weer gaat worden geïnterpelleerd, meldde radio1. Linkse partijen hebben geen humor en kunnen geen ironie waarderen. Dat is zichtbare politieke zwakte!
http://radio.tros.nl/?userPage=37
@Turris: mooi gesproken!!
En weer een West-Europees land dat klaar is voor een autocratische regering (partij met absolute meerderheid): Spanje! Zie: http://www.telegraaf.nl/buitenland/10966317/__Abs…
Even pesten!
Misschien doen wij Europeanen er verstandig aan ons eens de volgende vragen te stellen:
Welke landen hebben geen begrotingstekort?
En in welke sectoren verdienen die landen het geld, de primaire sector, de secundaire enz.?
En nu niet piepen dat landbouw in b.v. Nederland maar ook in Frankrijk of West Duitsland groot is, want per keer dat we met onze ogen knipperen smelt ook dat deel van onze primaire sector sneller weg dan Himalayasneeuw in een IPCC-rapport.
Wij kopen ons suf aan elders geproduceerde shit. In China staat een fabriek zo groot als België (!) die 90% van de op de hele planeet in omloop zijnde SOKKEN produceert. De Chinezen kennende bewegen zij alleen als ze ergens geld kunnen verdienen. Op de ingeslagen weg zijn wij druk doende ons (geleende) geld naar China (e.a.) over te hevelen.
Op het moment dat wij helemaal leeg zijn keren de BRIC-landen zich van ons af. Daar moet je niet al te emotioneel over doen en dat zullen de BRIC-landen zeker ook niet doen.
Het is werkelijk kortzichtig om te denken dat we eeuwig geld kunnen verdienen in de diensten- en adviessector. De handen aan de ploeg slaan en DINGEN MAKEN waar een ander op zit te wachten is the only way out.
Maar dat gaat niet gebeuren, ten eerste omdat wij niet bereid zijn een stapje terug te doen (maar stel dat we zouden willen is het daarvoor feitelijk te laat), ten tweede omdat wij werken aan een energiebeleid dat totaal van lotje getikt is.
De stelling voor morgen: U bent getuige van de laatste stuiptrekkingen van het mooie dromenland dat Europa heet.
Wat je nog kunt doen is je kinderen BRIC-proof maken.
Hallo sceptische medemens!
Waar blijven jullie nou?
Nog even dit: Europese landbouw dat is rondzingend gemeenschapsgeld, staatssteun. Beslist geen geld dat VERDIEND is.
In de kranten en op tv buitelen de specialisten over elkaar heen om ons wijs te maken dat Italië beslist geen Griekenland is, maar een land met een enorme industriële potentie.
Fiat? Da’s net als Renault in Frankrijk een soort sociale werkplaats om de mensen van de straat te houden; een Melkertfabriek.
Ik verneem graag jullie reactie op mijn boude bewering hier boven. Ben ik te somber? Of zit er iets in?
Eten, drinken en energie zijn primaire levensbehoeften.
Elke oermens weet dat je daarvoor beter niet afhankelijk moet zijn van anderen want dat geeft ruzie en dat leidt tot moord en doodslag.
Daarom moet ten koste van alles gezorgd worden dat gebrek daaraan niet ontstaat.
Dat mag dan ook wel wat kosten :-)
Beste Boels,
Je gaat voorbij aan de kern van mijn vraag. Wordt er op den duur nog voldoende geld verdiend om ons de frivoliteit van bij voorbeeld het Europese landbouwbeleid te kunnen blijven veroorloven? Het antwoord is dus NEE (zie de VS waar een groot deel van de staatsschuld al sinds jaar en dag in Chinese handen is).
In de vorige wereld waren de handelsbetrekkingen reciproque, met de komst van China is daar drastisch verandering in gekomen. Eenrichtingsverkeer.
Als ik mij niet vergis zijn “wij hier” door de bank genomen aanhangers van de vrije markt (ik ook). Het punt is dan dat als je je wereldmarkt voorstelt als een economische reliëfkaart, wij ons op bijna alle gebied op of dicht onder de top bevinden. Goedkope producten worden in de dalen geproduceerd. Duitsland houdt zich (vooralsnog staande) door b.v. “de beste” auto’s ter wereld te produceren en kunnen daarvoor dan ook hun prijs vragen.
De vraag is hoe lang dat nog goed gaat. In China maakten ze een paar jaar geleden auto’s die hier niet werden toegelaten. Over een paar jaar maken ze auto’s waardoor de productie van Renaults en Fiats tegen “onze” prijs een lachertje wordt. Dat gaat vroeg of laat ook met BMW’s gebeuren.
Het punt is dat ons geld dus langzaam naar China verdwijnt; we worden leeggezogen. Maar niet alleen ons geld, ook onze kennis verdwijnt naar de nieuwe economieën. Ik zie de laatste tijd nogal wat naïeve vertegenwoordigers van Nederlandse universiteiten di e trots zijn op het groeiend aantal Chinezen en Koreanen op hun instituten. Blijkbaar denken deze mensen dat deze studenten later ook hier blijven om te werken. Niet dus.
Maar het kan heel goed zijn dat ik het helemaal bij het verkeerde eind heb, sinds een week of vier spreken Europese politici steeds vaker openlijk over de mogelijkheid van geld lenen bij onze grote nieuwe “handelspartners”. Ik zie hun oplossing gewoon niet.
@DWK: Een reactie komt er zeker, maar die ga ik niet on-line componeren maar eerst in de tekstverwerker prutsen.
Boels
Eten en drinken en energie zijn levensbehoeften.Wie gaat daar nog van uit?
Zo langzamerhand is onze maatschappij doorgedraaid en zijn de belangrijkste elementen van ons voortbestaan buiten beeld geraakt.
Wij kunnen op onze landbouwgrond in Nederland voor maximaal 4 miljoen mensen voedsel produceren. De rest kopen we in het buitenland.
Daarvoor betalen we met euro's.
Stel nu dat deze Euro's straks net zoveel waard zijn op de wereldmarkt als het papier waarvan ze zijn gemaakt dan zal niemand ons nog voedsel leveren.Als we intussen een groot deel van onze landbouwgrond hebben gesloopt om gesubsidieerde heidetuintjes en zandverstuivingen te maken met een unieke biotoop en de rest van onze landbouwgrond gebruiken om biogas te produceren en daarnaast ook de noordzee vol met beton gooien komt de honger snel in beeld.
Essentie is dat we iets moeten produceren wat voor anderen waardevol is zodat zij het nuttig achten om ons geld aan te nemen en ons in ruil daarvoor voedsel te leveren.
Mogelijk kunnen we als de honger in de buurt komt onze windmolentechniek of co2 andere vrije energie vermarkten.
Denk ook eens aan tredmolens 10 man er in en je kunt weer voor enkele huishoudens groene stroom maken.
Dat levert duizenden banen op volgens een deskundige van greenpeace.
Lukt dat niet dan hebben ze misschien ook wel een markt voor onze ervaren groene strijders in china of india.
@DWK
Ik begrijp het ook niet. Wij geven de Chinezen (en ook Duitsers) papier en giraal geld en we krijgen er spullen voor terug. We belenen de aangekochte spullen en kopen weer nieuwe spullen, die we ook weer belenen.
Dat moet toch eens verkeerd aflopen? Hoe heet dat Chinese incassobureau ook al weer, Volksbevrijdingsleger soms?
Boos,
ik kom net van tafel en zag flarden van P&W, journaal en nieuwsuur gevolgd door het Belgische Terzake. Ik hoorde niet één keer de uitdrukking “GELD VERDIENEN”. Ik hoorde alleen maar lenen, lenen, lenen.
Ik heb niets tegen lenen, maar de bakker op de hoek kan je uitleggen dat er voldoende in het laatje moet komen om de schuld binnen aanvaardbare termijn af te lossen. Tegenwoordig wordt iedere starter van een minicamping of hakkenbar lange de strenge lat van Basel-2 gelegd of hoe dat inmiddels ook heten mag.
Weer zo’n prachtig voorbeeld van meten met twee maten.
wat aeljhuwfsick ja! Zo heb ik een hele tijd klem in de JoePieShit (UPC) gezeten komt goed hoor! (ooit