Wie is de baas op het Wad?

Een getijdenslaaf kokkelt ' ook door in het donker bij opkomend tij, met zoeklicht voor op het hoofd

Als scepticus laat ik geen mogelijkheid onbenut de zee leeg te vissen en de bodem eens goed te beroeren. Liefst met maximale silhouetwerking van mijn kenmerkende Zeilmakersilhouet. (Geen grapje, Imares/de overheid wil nu zelfs de ‘silhouetwerking’onderzoeken van visserschepen op de zielsrust van eenden) Wanneer zich dan die kans voordoet, grijp je hem met twee handen: twee dagen participerende verslaggeving met twee handkokkelaars op het Wad. Ik ben niet de eerste die meeging, en besloot dus clichéfoto’s zoveel mogeijk te mijden.

Getijdenslaven
Nadat de mechanische kokkelvisserij in 2004 van het Wad was gekocht met een ruime 100 miljoen euro NAM-geld, bleven op het Wad 31 handkokkel-vergunningen over: vissers die op ouderwetse wijze met een hark en net de kokkels uit de Wadbodem wieden bij afgaand en opkomend tij. Ze noemen zich dan ook getijdenslaven. Een getijdenslaaf werkt ook in het donker door, als het tij gunstig is, maar ook bij vorst, wind en regen. Zie mijn foto-impressie, waarvan een aantal niet al te slecht zijn.


Het werkterrein met in de verte de kokkelaars en het territorium van de NAM

De kokkelvissers zetten stokjes uit op zandplaten, waar de kokkels zich bevinden en doen dan 'trekjes'van ongeveer 12 meter

Via ‘achteruit neuken’, achterwaartse heupbewegingen trek je aan een stok met hark en net. Zo maak je ‘trekjes’ van een meter of 12 met het opkomende Waddenwater tot vlak onder je ballen. Ik deed zelf ook een paar trekjes: het handkokkelen komt op je benen aan en is zwaar werk, terwijl ondertussen water van 7 graden rond je dijen klotst. Dan ben ik als bomen-met-kluit-planter in Opheusden en andere studentenbaantjes al best wat gewend.

De vissers legen na een trek het net in een Zodiac

Avond en etenstijd

Even wegdommelen voor slechte tv

..en dan weer het water in te kokkelen


Het net met kokkels takelen de vissers op het schip, een platbodem die bij 70 cm water vlot kan komen

In het magazine van de Waddenvereniging vond ik het artikel ‘Wie is de baas op het Wad?
Mijn voorstel: laat iedereen die zich als ‘deskundige’of activist een plaats toe-eigende in Waddenzaken als het VisWad-overleg eerst een week handkokkelen. Dat zou het beoordelingsvermogen ten goede komen, en misschien ook het inlevingsvermogen. Dit is het echte natuurwerk.

Door | 2012-03-17T17:04:15+00:00 14 maart 2012|5 Reacties

5 Reacties

 1. JanWaalwijk 14 maart 2012 om 21:53- Antwoorden

  Ik zag pas geleden een stukje programma van de sowieso nooit grappig geweest zijnde en tegenwoordig volledig gestoorde "duurzaam"heids nazi Harm Edens, hierin werd de import van vis uit Afrika/Vietnam etc bekritiseerd, daar kun je wat van vinden, maar als alternatief werd er iets gezegd van "we vangen in Nederland toch kokkels, mosselen etc. etc." dus eenduidig zijn de duurzamen ook niet moet de massale kokkelvisserij dus terugkomen zodat we allemaal duurzame kokkels kunnen gaan eten (heb ze trouwens nog nooit op zijn ze lekker?).

 2. JanWaalwijk 14 maart 2012 om 22:05- Antwoorden

  Ho wacht even nu lul ik ook uit mijn nek, waar ik "massale" kokkelvisserij zei bedoel ik normale niet eend bedreigende bedrijfsvoering van hardwerkende mensen die de nek omgedraaid werd door mensen die net als ik nog nooit een kokkel van dichtbij gezien hebben.

 3. Rypke Zeilmaker 15 maart 2012 om 12:15- Antwoorden

  Nee, laat ze lekker zo door kokkelen: dat is wat ik wil laten zien. Het Wad is een natuurgebied met menselijk medegebruik en met 20 vergunningen en slechts 2,5 procent van de jaarlijkse oogstpopulatie zitten ze elkaar en de natuur niet in de weg

  Wel zou ik mechanisch vissen makkelijker volhouden tot mijn pensioen dan het handkokkelen. Ze hebben mijn bewondering. Vandaar dat mijn sympathie meer ligt bij vissers dan decadente 'deskundigen'die vanuit hun warme kantoortje de wereld zeggen te overzien

 4. baksteen 16 maart 2012 om 09:52- Antwoorden

  Leuk om je foto's Paella te noemen, misschien iets voor vanavond.

  Dan zonder kokkels helaas want die zijn niet te betalen, als je ze al kunt krijgen.

  Voor de kenners van de Hollandse wateren en de goede middelen zijn ze nog wel te vinden.

  Jan, ze zijn heerlijk.

  Bijvoorbeeld: in de wokpan: uitje glazig maken, wokkels rondscheppend verhitten, als ze open gaan grove peper met de molen er op, creme freche en peterselie er doorheen scheppen als ze bijna gaar zijn.

 5. Piet van Noort (Piet 5 september 2012 om 01:32- Antwoorden

  Dit laatste lijkt mij een aanvulling voor mijn visreceptenboek. Ik krijg het water al in mijn mond. Voor de rest is het kokkelverhaal een ambtelijke hype die gezord heeft dat, onder dwang van wat natuurminnenden, deze weldenkende overheids mensen een schaaltje hoger op hun salarisladder zijn geklommen. Achteraf hoor je dan dat ze spijt hebben omdat de hier uitgesaneerde kokkelvisserschepen elders op de wereld het zelfde werk zijn gaan doen met meer schade aan de natuur.

  http://www.zandoverdenatuur.nl

  http://www.kustverdediging.nl

Geef een reactie