Angela Merkel heeft haar milieuminister Norbert Röttgen ontslagen, kalt gestellt, als een kerncentrale uitgeschakeld en uit de politiek verbannen. Machiavelli anno 2012. Oppervlakkige aanleiding was de CDU-nederlaag bij de verkiezingen in Nordrhein-Westfalen (NRW) hier vlak over de grens, waar Röttgen als een soort Job Cohen aantrad om bij winst premier te worden.

De jurist Röttgen maakte grote blunders door te zeggen dat hij bij verlies gewoon milieuminister in Berlijn zou blijven en ook door te publiekelijk te verklaren dat de NRW-Wahl ook een oordeel over Merkels politiek zou zijn. “Dacht het niet Job”, haastte Merkel zich dit te corrigeren. En nu is het knapste jongetje van de klas – deze Duitse Ab Melkert – gepiepeld. En als je de commentaren mag geloven wel degelijk ook vanwege zijn door milieuwaan verblinde onvermogen om naar de Duitse industrie te luisteren.

Notrickszone.com heeft natuurlijk Engelstalig commentaar en grijpt daarbij ook terug op een schitterende analyse van Peter Heller met het volgende commentaar over deze sleutelpassage in Merkels broedermoordspeech:

Die Energiewende ist ein zentrales Vorhaben dieser Legislaturperiode. Es sind die Grundlagen dafür gelegt worden, aber wir haben noch ein Stück Arbeit vor uns. […] Es ist offensichtlich, dass die Umsetzung der Energiewende noch große Anstrengungen erfordert.

Heller interpreteert:

Anders ausgedrückt: Wir haben nichts erreicht und es ist unklar, wie wir überhaupt etwas erreichen können.

Lees het hele artikel van Heller en eventueel ook: Der Spiegel international en op Bild.de is het all over the place.

Kort afsluitend commentaar van mij…

In Nederland ontdekt het CDA momenteel hoe handig het is om op verschillende niveau’s verkiezingen te hebben (de enige door D66 nimmer genoemde geldige reden voor de gekozen burgemeester en commissaris van de Koningin is het trainen van politici in het winnen van verkiezingen). In Duitsland heb je natuurlijk naast de Bundestagswahl ook de Landeswahlen.

SPD-Bundeskanzler Gerhard Schröder werd uiteindelijk alleen Kanzlerkandidat in de machtsstrijd met de Saarlandse crypto-communist Lafontaine omdat hij in Nordrhein Westfalen (NRW) de absolute meerderheid haalde. Dat was vooraf zo bepaald. Schröder is nu “in de olie” als directeur van de Nordstream gaspijplijn als onderdeel van het Russische Gazprom. Röttgen was into windmills en renewables en dat zal elke politicus uiteindelijk moeten bezuren. Er is gewoon geen eer te behalen aan dat bij elkaar gelogen rampdossier.

Ik vind het wel interessant dat Röttgen niet alleen de derde grote afgang is binnen de CDU zoals overal wordt genoemd, maar dat hij internationaal past binnen het rijtje: Van Jones in de USA en Chris Hunhe in GB. Alledrie waren fanatieke milieu- en klimaatministers en alledrie werden gepiepeld om bepaalde kleinigheden. Je zou aan een complottheorie kunnen gaan denken.

Stumpers
Maar het is simpeler dan dat: iedereen maar dan ook iedereen die op dit moment van renewables zijn levensmissie maakt en daar nu ook helemaal vol van is en zich een held waant, elk van hen zal verbitterd oud worden en mee moeten aanzien hoe de gedroomde revolutie er niet komt…. en ook de beloofde rampen niet. Stumpers!

Hopelijk is het de opvolger Altmaier wel gegund om het “doen alsof” spel te spelen. En please, please…. laten we in Nederland na de komende verkiezingen ook gewoon doen alsof, gewoon lekker hypocriet over duurzaamheid lullen en vooral niet serieus handelen naar de nieuwe terroristische bundel van het WWF. Is Jolande Sap daar de vrouw voor? Of Tofik Dibi? Hebben wij met JC al onze Van Jones, Huhne, Röttgen gehad? Of gaan wij de vierde van dit rijtje leveren in de vorm van een aanstaande Groenlinks milieuminister (Waarom niet Duyvendak?).