CDU Europarlementariër Herbert Reul wordt reëel

Hoe ziet een realistisch energieverhaal eruit? Ik zeg: Herbert Reul (h/t Notrickszone.com). Dat type nuchterheid hebben we echt nodig willen we ons bevrijden van onze milieureligie. Geniet van bovenstaand promo-filmpje dat m.i. alles heeft wat een goed klimaatfilmpje moet hebben. Hans Labohm verzekerde me afgelopen week nog dat wij in Nederland vele vele malen nuchterder met de hype zijn omgegaan dan de Britten (80% reductie) en de Duitsers met hun Erneuerbares Energie Gesetz.

Op het recente FDP-congres in Dresden legde hoogleraar economie Bodo Sturm uit waarom de Duitse politiek zo idioot is. Als je binnen een regio waar ETS is ingevoerd namelijk ook nog eens groene oplossingen gaat subsidiëren, dan verlaag je daarmee de prijs van carbon permits omdat er veel aanbod is. Voor steenkool- en bruinkoolcentrales wordt het dan heel goedkoop om carbon permits in te kopen zodat zij heerlijk business as usual door kunnen.

In een beroemd paper uit april 2009 is dat doorgerekend door Christoph Böhringer and Knut Einar Rosendahl. De ook door Sturm aangehaalde titel van dat paper is:

Green Serves the Dirtiest – On the Interaction between Black and Green Quotas

En dit is het abstract:

Abstract: Tradable black (CO2) and green (renewables) quotas gain in popularity and stringency within climate policies of many OECD countries. The overlapping regulation through both instruments, however, may have important adverse economic implications. Based on stylized theoretical analysis and substantiated with numerical model simulations for the German electricity market, we show that a green quota imposed on top of a black quota does not only induce substantial excess cost but serves the dirtiest power technologies as compared to a black quota regime only.

Lees hierrr de hele paper. Voor mij is eens te meer duidelijk dat we binnen de EU echt in lala-land leven en dat ik zo’n enorm déjavu heb met de goede oude tijd waarin mijn aardrijkskundeleraar ons schoolde in de failing economics veilig ver weg aan gene zijde van het ijzeren gordijn. Ik ben in Nederland blijven wonen en nu zit ik er middenin. Welcome to the nuthouse!

 

Door | 2012-07-08T22:24:07+00:00 8 juli 2012|10 Reacties

10 Reacties

 1. DWK 9 juli 2012 om 00:15- Antwoorden

  Het pijnlijkste

  uit dit filmpje is nog dat hij bijna tussen neus en lippen door zegt dat niemand weet, dat de Duitse burger nu al tot zo’n 100 miljard in de min staat over lopende solarverdragen. Weiß gar keiner!

  Of is het wellicht nog pijnlijker dat de energiearmoede geen toekomstig schrikbeeld is maar voor honderdduizenden Duitsers al reeds bittere werkelijkheid.

  Het pijnlijkst echter is dat deze man er blijkbaar nog steeds vanuit gaat dat al die negatieve gevolgen niet juist het doel zijn van de warme beweging. Ik ben daar al enige tijd van overtuigd. Vraag me niet waarom, maar het doel is: verarming van het Westen.

 2. Hajo Smit 9 juli 2012 om 01:33- Antwoorden

  @DWK: het antwoord op jouw "Vraag me niet waarom" is tamelijk eenvoudig:

  http://www.nytimes.com/2012/01/08/magazine/the-ot

  De hele wereld convergeert op een two-tier economisch model (jawel de befaamde tweedeling) waarbij zeg maar minstens de helft van de bevolking tamelijk arm is en dus als goedkope arbeidskracht inzetbaar en de andere helft behoorlijk rijk door aan de upside eerlijk ondernemerschap en aan de downside egoisme, zelfverrijking, volksverlakkerij etc etc.

  Om naar die two-tier te gaan moet de Europese economie in elkaar klappen, waarna de slimme (darwin: best aangepaste) helft snel weer zal opkrabbelen de andere helft op een dan nooit meer in te halen achterstand latend….

 3. Hajo Smit 9 juli 2012 om 10:14- Antwoorden

  Kleine toevoeging: two-tier? Dan zien we nog over het hoofd dat je natuurlijk ook nog de klasse der superrijken hebt en houdt…. dus is het toch three-tier…. oftewel…. een ouderwetse klassenmaatschappij met 3 klassen. Mmmm zou het echt zo zijn dat we over 150 jaar terugkijken op de periode 1850-2050 als de waanzinnige periode waarin idealisten keer op keer in andere gedaanten poogden een ijzeren wet van de menselijke samenleving te "ontkennen" en door de mens wijs te maken dat we allemaal gelijk zijn en gelijke rechten hebben? Waarbij ik natuurlijk hoop dat het Amerikaanse model zal zegevieren….. geen gelijkheid…. geen nivellering…. maar wel….. VRIJHEID! …. zelfs daar kun je nog wel eens vraagtekens bij plaatsen… wat mensen met die vrijheid zoal doen bijvoorbeeld…. maar toch is er m.i. geen mooier en waarachtig realistischer ideaal dan liberty!

 4. Niek Rodenburg 9 juli 2012 om 10:24- Antwoorden

  DWK schreef:

  Het pijnlijkste

  uit dit filmpje is nog dat hij bijna tussen neus en lippen door zegt dat niemand weet, dat de Duitse burger nu al tot zo’n 100 miljard in de min staat over lopende solarverdragen. Weiß gar keiner!

  Op vrijdag 24 februari 2012 schreef ik onderaan het artikel Torenhoge subsidie op zonne-energie wordt afgeschaft waarin stond:

  Iedere Duitser die een zonnepaneel op zijn dak plaatst, krijgt 20 jaar een gegarandeerde prijs. In totaal staat de overheid op die manier nu al voor € 100 miljard in het krijt bij eigenaren van zonnepanelen.

  Het grote probleem met het huidige Duitsland is dat het van binnen uit wordt uitgehold door ex communisten uit het voormalige oost Duitsland die nu namens de groenen en SPD in de Bondsdag zitten, aangevoerd door mevrouw Merkel, ook uit het voormalige oost Duitsland afkomstig en een president, idem.

  Hun manier van werken is duidelijk: vertel de bevolking niets wat we niet kwijt willen en vertel ze alles over wat we wel kwijt willen. De Stasi onder Honnecker en Ulbricht werkte op dezelfde wijze. En vooral, indoctrineer je jonge scholieren met jouw zienswijze. Alle huidige leden van de Bondsdag en afkomstig uit het voormalige oost Duitsland weten exact te vertellen hoe dat indertijd op hun school ging….

  Wat de huidige regering in Bonn graag kwijt wil is de EU politiek die Duitsland voert breed ten gehore brengen. Deze politiek heeft maar één doel: Führend in Europa worden. We zien het dagelijks in de media.

  Om dat te bereiken wordt er in de Bondsdag een vies spel gespeeld. Merkel heeft de steun van Groenen en SPD hard nodig om deze EU politiek er doorheen gedrukt te krijgen. Zonder die partijen is Merkel nergens.

  Als ruilmiddel komt ze met 'duurzame' aanbiedingen voor de Groenen en SPD: windmolens en zonnecellen. Daar mogen ze naar hartelust mee spelen.

  Maar over windmolens, PV en subsidies wordt angstvallig in de media gezwegen. Het EU nieuws? Dat staat wel elke dag uitgebreid in de media.

  Duitsland nadert de 1 miljoen huishoudens die van energie zijn afgesloten omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen.

  Naar verwachting ligt dat aantal begin 2013 op meer dan één miljoen.

  Merkel hoopt er nu op dat deze bevolkingsgroep bij de landelijke verkiezingen in 2013 de Groenen en de SPD zullen afrekenen op het gevoerde energiebeleid.

  Het is niet zo verwonderlijk dat je steeds de uitslagen van polls ziet, gisteren weer zo een, dat Frau Merkel populair is in haar land dat in feite gerund wordt door een stel ex communisten.

  Deze Duitse politiek verplaatst zich langzaam richting Brussel, waar we langzaam de EUSSR zien ontstaan, aangevoerd door een stel niet democratisch gekozen lieden als Barosso, van Rompuy en Juncker.

  Gisteren het journaal om 20.00 uur gezien?

  Frau Merkel met een snor die in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw in Duitsland populair was….

  Een optisch grapje van de NOS, want als de NOS de camerapositie iets naar rechts had geplaatst dan was dit optisch grapje nooit gebeurd en had het zwarte onderdeel van het decor niet precies onder de neus van Merkel gehangen.

  Toen ik die 'snor' zag moest ik onwillekeurig aan de huidige Duitse politiek denken:

  Wij willen de baas worden van een verenigd Europa en de rest van Europa onze wil opleggen.

  De geschiedenis herhaalt zich. Alleen willen weinigen dat zien.

  Tot het te laat is en Brussel u vertelt dat u volgend jaar en de jaren daarna minder pensioen krijgt uitbetaald om de onkosten van Brussel te dekken. U vertelt dat de belastingen omhoog gaan en u wordt verplicht om alleen nog maar biobrandstoffen te tanken. U vertelt dat personen in de leeftijd van 20 t/m 50 extra CO2 belasting moeten betalen omdat zij meer CO2 uitademen dan andere leeftijdsgroepen.

  Dit zijn slechts een paar grepen die zonder meer uitgevoerd gaan worden.

  En wat doen wij? We zitten ernaar en kijken ernaar. Na ons de zondvloed en stemmen als vanouds op 12 september weer op die partijen waar opa en oma ook altijd op gestemd hebben.

 5. JanWaalwijk 9 juli 2012 om 11:57- Antwoorden

  @Niek:Omdat Rutte nu alweer het CDA en D66 omarmt met zijn "fossiele brandstoffen raken op" wanneer dan, beste Rutte? Volgende week maandag, 21 december 2012?

  Vorige week een discussie gehad met een collega die tijdens een gemoedelijke lunch (wellicht om mij op te naaien) nog wel eens prikkelende stellingen als "over 30 jaar is de olie op" naar voren wil brengen, kun je bijna niks tegen inbrengen tegen dit soort Greenpeace aangeprate "feiten". Je kunt verwijzen naar Climategate en Theo Wolters's plausibele uiteenzetting over energie, maar ze geloven je toch niet en dan eindigt het met "heb je Jan weer met zijn windmolen fobie".

  Kortom er is niks skeptisch om op te stemmen 12 september, Wilders interesseert het niks en die heeft ook nog eens Klimaatchimpansee Richard de Mos van de lijst afgehaald, kortom we gaan lekker verder met de zonen van Wijffels: Rutte, Buma en Pechtold.

 6. Turris 9 juli 2012 om 12:13- Antwoorden

  @ Jan Waalwijk: eens prikkelende stellingen als: “over 30 jaar is de olie op”

  Een prikkelende tegenstelling poneren als: “Over 5 jaar gaan we (incl. Europa) failliet aan stupide Windenergie en Duurzaam, bovendien fossiele energie is er genoeg voor 200 jaar”

 7. Hajo Smit 9 juli 2012 om 12:29- Antwoorden

  @Turris: ach…. Lehman brothers was de absolute duurzaamheidskampioen….. die met klanten sprak over duurzaam beleid voor de komende 100 jaar…. en toen?

  In Europa gaan we inderdaad binnen 5 jaar failliet…. maar blijkbaar WILLEN we deze ondergang…. we willen er niks over horen maar we denderen erheen…

  Misschien is het de enige manier om een einde te maken aan het "Rijnlandse model", de derde weg waar ook mijn vader zaliger heilig in geloofde…. misschien is het historisch al niet meer mogelijk aan die ondergang te ontsnappen en zal Europa net als het oostblok in 1989 zo'n moment moeten meemaken…. een moment waarop we plotseling weer tot onze zinnen komen en weer weer gaan aansluiten op Amerika en China en India.

  Hoe lang nog? Vijf jaar? Ik denk dat Europa nog wel 15 jaar heeft…. omdat we zelfs met enkele eerste welvaartschokken nog steeds poepierijk zijn…. maar ik hoop vijf tot tien jaar…. want dan treft het onze kinderen als ze op de middelbare zitten en niet als ze net de arbeidsmarkt op gaan….

  Ik zie inmiddels echt geen andere weg meer hoe die idioten hier in Europa van hun geloof gaan vallen…. d.w.z. ze vallen niet van hun geloof maar worden opgevolgd door een jongere generatie… wat dat betreft hoeven we niet te pessimistisch te zijn over de indoctrinatie op de scholen… de jeugd bevrijdt zich erg snel van zo iets als the winds of change komen……

  En onze verkiezingen? Niet relevant…. eerst maar eens van Obama afkomen in november…. dan is de vaandeldrager van de vrijheid tenminste weer gered van de man (Obama) die de Europese liberale (liberal) ziekte naar Amerika bracht…

 8. DWK 9 juli 2012 om 13:27- Antwoorden

  Tja ik onderschrijft

  al een tijdje de stelling dat het groene denken en het daaruit voortvloeiende beleid mede een fijne klassenmaatschappij in de hand werken.

  Ga voor de grap eens bij de kassa staan van een Duitse “middenklassersuper”. Het voltrekt zich voor je ogen: lege karretjes. Man, man, man. Wat moest ik lachen toen ik in mijn jonge jaren voor het eerst een DDR-supermarkt bezocht. Die winkelwagentjes! Daar paste precies één pak suiker, één pak surrogaatkoffie en een fles Vita Cola in. Winkelwagentjes waar Neven z’n vingers bij zou aflikken. Hogeschool consuminderen! Ik verwacht dat ze in de groene deelstaten binnenkort verplicht worden ingevoerd. http://tinyurl.com/cpjrmm2
  Een sprankje hoop voor Europa? Misschien de Tsjechen en de Polen? De Turken? Of zeg ik met dat laatste iets geks. Even Geert vragen.

  Terzijde: Voor het eerst in Bulgarije passeerden we een slagerij met een enorme rij wachtenden voor de pui. Wat doen die mensen daar? Mijn vriend antwoordde dat er nog altijd mensen waren die dachten dat er eindelijk weer eens witte tegeltjes in de handel waren.

  Oh, en dat stuk uit de NYT. Mogen we dat samenvatten als de suïcidale, decadente inborst waar Europa altijd al een beetje vatbaar voor bleek?

 9. Niek Rodenburg 9 juli 2012 om 14:24- Antwoorden

  DWK schreef:

  Een sprankje hoop voor Europa? Misschien de Tsjechen en de Polen?

  Ik denk dat uit beide genoemde landen de toekomstige Europese energiepolitiek gaat komen. Het is in ieder geval te hopen.

  Over Polen en Tsjechië staan enkele interessante artikelen on-line:

  Duitse windmolens overbelasten netwerk

  en

  Duitse energiepolitiek brengt spanningen tussen EU landen, Poolse nucleaire droom bedreigt banden met Duitsland

 10. Turris 9 juli 2012 om 19:10- Antwoorden

  Vervolg: aan Jan Waalwijk….

  Tegenwerpingen bij alarmistische stellingnamen / discussie, een aantal:

  * U bent wel heel slecht geïnformeerd….

  * Laat u zich leiden door pressieclubje GreenPeace….

  * De mainstream waartoe u behoort is erg voorgelicht….

  * De AGW-theorie die u aanhangt is inmiddels wetenschapelijk achterhaald.

  * De Consensus waarop u doelt bestaat geheel niet…..

  * U streeft naar wereldcommunisme als systeem met windmolentjes….

  * U zou uw licht eens kunnen opsteken in echte wetenschappelijke artikelen over klimaat en milieu

  * Op de Groene Rekenkamer wordt uw bluf weerlegt met echte cijfers….

  * Hier heeft u de link van Climategate.nl en "de Groene Rekenkamer": ga vooral eerst lezen voordat u iets beweert over klimaat en milieu ….

  enzovoort…

Geef een reactie