Het leek een goedkope manier om tropische boskap tegen te gaan, en de daarmee gepaard gaande uitstoot van broeikasgassen. Betaal ontwikkelingslanden voor ‘vermeden ontbossing’: Reducing Emissions from Deforestation and Degradation (REDD+). Maar het programma bezwijkt onder corruptiegevoeligheid en complexiteit. ‘REDD zal niet meer dan één van de vele manieren worden, om boskap te minderen.’
‘Weinig ideeen voor bosbehoud zijn vanaf het begin zo enthousiast onthaald’, stelt Martin Herold van Wageningen Universiteit over REDD+: het kapjebosniet-programma van Verenigde Naties en Wereldbank. Herold is hoogleraar remote sensing. Specialist in meten van groei in grote bosbestanden uit vliegtuig en satelliet. Voor wetenschappers leek REDD een academische goudmijn.
De klus leek zo eenvoudig: Betaal de ontwikkelingslanden met een hoge graad van ontbossing, om dat bos te laten staan. Zo win je bos en vermijdt je emissie van broeikasgas, met een nieuwe vorm van ontwikkelingshulp. Het zou een manier zijn, waarmee landen met veel uitstoot hun emissies afkopen.
Volgens schattingen zou liefst 20 procent van de mondiale CO2-emissies door (tropische)ontbossing komen. (Dit percentage werd deze maand met 10 procent naar beneden gesteld in Science aan de hand van metingen tussen 2000 en 2005). En juist armoede is een belangrijke drijver van ontbossing via houtkap voor brandstof. De geldbron zou publieke poet zijn die zou vrijkomen uit internationale klimaatafspraken. Op papier tijdens klimaatafspraken in Bali in 2007 leek REDD uitvoerbaar. Volgens ingewijden van de Verenigde Naties zelfs ‘de makkelijkste en meest goedkope manier’
Lees het vorige week in Het Parool gepubliceerde artikel verder hier>
Ach kent u dat verhaal nog?
Van die Italiaanse schapenboeren die als bewijs voor het hebben van een schaap een puntje van het schapenoor moesten opsturen naar de ambtenaren in Brussel? Eén tipje per schaap! Knip, puntje, plastic zakje, post, Brussel, ambtenaar.
Deze maatregel om de Zuid Italiaanse schapenhouderij te bevorderen wierp in korte tijd zijn vruchten af. De veestapel groeide enorm, althans op het bureaublad van de Brusselse telambtenaar; En sneller dan de draagtijd.
S U B S I D I E, geld weggeven voor niks doen of juist iets doen buiten de markt om. Het haalt het slechtste in de mens naar boven.
In de Pyreneeën heeft men de volgende methode om schapen te tellen: Tel het aantal poten en deel de som door vier. We zijn er dus nog op een koopje vanaf gekomen.
Vraagje: hoeveel betaald Nederland hier aan mee? Als je nou toch aan het nadenken bent over bezuinigingen …
Uit het nieuwe programma van de VVDééééééééée!
Niet doorschuiven maar verder kakelen:
Gas, olie en kolen raken op. Energie en benzine worden duurder. Die schaarste dwingt ons om zuiniger om te springen met de hoeveelheid energie die we gebruiken. En om nieuwe, schone vormen van energieopwekking te ontwikkelen. Gelukkig maakt schaarste ook creatief. Steeds meer mensen plaatsen bijvoorbeeld zonnecellen op het dak van hun huis. Zij moeten de stroom die ze opwekken ook kunnen verkopen. De VVD schaft alle subsidieregelingen af en maakt het makkelijker om te investeren in de energienetwerken van de toekomst.
VVD wil met D66 Daarom raken bij deze partij gas, olie en kolen op.
Pardon was bedoeld voor de Gerbrandy weken.
Trouwens, stel je voor dat dat gaat gebeuren jongens! Dat wordt een Kabinet waar Hans Erren z'n vingers bij zal aflikken.
DWK schreef
Dat niet alleen. Subsidie maakt mensen ook verschrikkelijk lui. Dus ook bij bedrijven. Luiheid namelijk, noopt niet tot vernieuwing van producten.
Dus, bij het verlagen van het feed-in-tarief voor PV installaties in Duitsland, zie je de een na de andere PV fabrikant failliet gaan.
Omdat de heren te lui waren, met het bijna gegarandeerde feed-in staatsinkomen, te vernieuwen.
De Chinezen deden dat wel en kennelijk tegen lagere kosten, alhoewel menig Chinees staats PV bedrijf ook flink door de overheid gesubsidieerd werd. Omdat daar ook bezuinigd moet worden zie je nu de eerste grote Chinese PV fabrikanten op de rand van faillissement verschijnen.
In de VS, het land van de technisch onbegrensde mogelijkheden?
Idem dito.
Vorige week nog, Abound Solar gaat failliet. Het bedrijf heeft de afgelopen 2 (!!) jaar meer dan een half miljard Dollar aan subsidie en leningen ontvangen. Weg geld, weg droom. Waarom? Omdat ze niet vernieuwden. Innovatie heet zoiets in een modern jasje.
Nog een Amerikaans bedrijf op de afgrond, ik geloof de grootste: First Solar.
Heeft in Duitsland al een PV fabriek gesloten en de ontwikkelingsafdeling de nek omgedraaid. Totaal 2500 medewerkers op straat.
Je mag toch verwachten dat zo'n ontwikkelingslab zich ten doel heeft gesteld het mooiste van het mooiste op silicium gebied te ontwerpen?
Subsidie in Nederland?
Dat gaat ook spaak lopen. Er zijn al bijna geen banken meer die een offshore windpark willen financieren, zoveel plannen liggen er op tafel.
Je zou toch verwachten dat de miljarden windsubsidie die de exploitanten van windparken krijgen als hun windpark operationeel is, voor de banken een garantie is dat ze hun uitgeleende geld terug krijgen?
Kennelijk niet dus.
Er vind een kentering plaats.
Banken zijn zich er inmiddels van bewust dat ze met het uitlenen van miljarden aan windmolenbouwers direct meewerken aan een klimaatverandering.
De vele wetenschappelijke onderzoeken en publicaties in vakliteratuur van de laatste tijd bevestigen de klimaatverandering bij de inzet van grootschalige windparken.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven als Typhoon en Eneco naarstig op zoek zijn naar de nodige miljarden maar ze niet kunnen vinden. Althans niet bij Nederlandse banken.
Honest Broker schreef:
Nederland betaalt niet zo heel veel aan REDD+. Ik dacht dat er via de SNV een REDD+ project in Vietnam loopt. Daar gaat het om hooguit € 10.000.
Noorwegen is wat REDD+ bijdragen betreft een flinke geldschieter.
In Tanzania loopt zo'n Noors REDD+ project. Overigens, dat is net beëindigd. Waarde $ 4.3 miljoen tussen oktober 2009 en september 2011.
De Tanzaniaanse overheid heeft al weer plannen bij de UN ingediend om tot 2015 weer te mogen profiteren van een nieuwe miljoenen verslindende bijdrage.
Dat Noorse REDD+ project in zuid-oost Tanzania is een lachertje. De Noorse ambassadeur was daar vorig jaar op een inspectiebezoek om te kijken of het Noorse geld 'werkte'. De bevolking van een dorpje midden in een bush met beschermde mPingo bomen had namelijk een opleiding van de UN gehad in het duurzaam kappen van bomen.
Nou, die cursus was een succes, want sinds de Noorse ambassadeur op bezoek is geweest is een groot deel van de beschermde bomen omgekapt en het kostbare mPingo hout op de zwarte markt verhandeld.
Plus dat het dorp ook nog eens een bijdrage per niet gekapte hectare kreeg.
Volgens niet bevestigde berichten gaat Daimler Benz een Mercedes dealerschap aan met de plaatselijke tractor reparateur…..
Al met al heeft de REDD+ de afgelopen drie jaar aan internationale projecten ruim $ 3.7 miljard gekost. De Noorse bijdrage daaraan was de hoogste, ik dacht $ 1 miljard.
"Het leek een goedkope manier om tropische boskap tegen te gaan, en de daarmee gepaard gaande uitstoot van broeikasgassen."
Het is best jammer dat men daarginds bomen kapt om geld in het laatje te brengen.
Maar gebruik niet dit soort argumenten "uitstoot van broeikasgassen"
Die bestaan helemaal niet!
Klimaatschommelingen worden niet veroorzaakt door drie of meer-atomige gassen:H2O damp, CH4,
CO2 etc.
Er is geen broeikaseffect, in de kassen van het Westland is het warmer dan daarbuiten omdat men de convectie tegengaat, niet vanwege het feit dat het glas de straling tegenhoudt.
En, in die kassen wordt CO2 vanuit Pernis rondgepompt, om de groei te bevorderen.
CO2 is nodig voor de plantengroei.
In de kassen van het Westland en daarbuiten.
@Niek Rodenburg
Bedankt!
Nederland is in Europa netto en relatief de grootste betaler aan REDD, ze maakten een bedrag van 20 miljoen over bij voor zover ik zag Buitenlandse Zaken, en een deel ontwikkelingshulp