Peru deelt 97.000 dekens uit tegen longontsteking

Tussen juni en augustus 2011 werd het Peruaanse hooggebergte ook al geteisterd door koudegolven met temperaturen tot -5°C. Dit leidde tot een ware epidemie van longontsteking. Deze winter is de kou terug en zijn er al 115 kindertjes gestorven aan longontsteking (zie hier en hier). De Peruaanse regering deelt daarom dit jaar preventief 97.000 dekens uit (zie hier). Tevens is er een inentingsprogramma.

Van de uitbreiding van tropische ziekten door global warming – een van de grote IPCC-leugens – hebben we weinig meer vernomen. Maar wacht: Pierre Gosselin deelt met ons zijn vondst en interpretatie van de net in het Journal Of Climatic Change gepubliceerde studie A public health frame arouses hopeful emotions about climate change. Een artikel met hoopvolle quotes zoals:

Framing climate change in terms of public health and/or national security may make climate change more personally relevant and emotionally engaging to segments of the public who are currently disengaged or even dismissive of the issue.

En verdomd als het niet waar is lees ik gisteren in de media dat door het opschuiven van de klimaatzones er nu weer ziekte-overdragende muggen in België zijn gesignaleerd. Dit dankzij een “baanbrekende studie” van Veerle Versteirt van het nu natuurlijk ineens veel meer subsidiewaardig Belgische Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Laten we even meelezen:

Voor het eerst hebben wetenschappers in België een grondige inventaris gemaakt van de muggen die hier leven. In totaal vonden Veerle Versteirt en haar collega’s 24 verschillende muggensoorten. De meest voorkomende was de klassieke huismug, maar er vliegen ook exotischer varianten rond.

‘Door transport en wereldhandel komen vreemde muggensoorten mee naar Europa. We vonden dan ook enkele nieuwe Belgen’, vertelt Versteirt. ‘Daaronder zijn de aedes koreicus, een soort die nog nooit buiten Azië was opgedoken, en de aedes japonicus japonicus. Allebei muggensoorten die virussen kunnen overdragen die ziekten zoals dengue, gele koorts, West-Nijlziekte en chikungunya veroorzaken.’

Op zich is dat nog niets om ons zorgen over te maken. ‘Om de ziekte effectief over te dragen, moeten ze eerst bloed zuigen bij iemand die de ziekte heeft, en die zijn er voorlopig niet of nauwelijks. Maar hoe meer toeristen een ziekte uit het buitenland meebrengen, hoe groter de kans dat die ziekte een keer de juiste mug ontmoet. En wij reizen de laatste jaren met evenveel gemak naar de Seychellen of Mauritius als vroeger naar de Belgische Kust. Maar dat zijn wel de plaatsen waar die ziektes welig tieren.’ Geschikte condities dus voor het opnieuw opduiken van door muggen overdraagbare ziektes.

Duuuhhh. Als er staat “voor het eerst hebben”, dan concludeer ik dat als dit onderzoek 10 jaar geleden was gedaan dat men dan ook enkele verdwaalde exoten had gevonden. Het is leugenachtig om op basis van 1 momentopname over een trend te spreken. En de ware titel had natuurlijk moeten zijn: “Muggen aanwezig maar dankzij onze welvaart de ziektes niet”. Maar daar krijg je natuurlijk geen subsidie mee voor verder klimaatkreationistisch onderzoek.

Ondertussen is Amerika in rep en roer over de un-unprecedented hittegolf in delen van Amerika, waar Seth Borenstein van AP weer eens een prachtig klimaatgriezelverhaal van heeft gemaakt. Men treurt dat Obama het nu niet oppikt. Misschien omdat de CO2 uitstoot in Amerika momenteel scherp daalt door de steeds grotere rol van schaliegas? Volg het op climatedepot.com.

PS Ik schreef enthousiast over de ontdekking van het Higgs deeltje. En nu zie ik dat reageerders op deze site vraagtekens plaatsen bij de kosten van dat onderzoek. Rob Hoogland doet dat vandaag nog eens dunnetjes over in zijn Telegraaf-column op p3. Hij besluit met “Er mag best iets te raden overblijven”. Daar kan ik dus héél boos over worden. Want wat we ook met de wetenschappelijke methode kunnen bewijzen, het grote raadsel van onze existentie kunnen we toch niet oplossen… dus te raden en te geloven blijft er altijd.

Mensen die 4 miljard voor het Higgs-deeltje veel vinden hebben blijkbaar nog niet gehoord van de rondzwervende 4,4 miljard windmolensubsidie waar onze landadvocaat momenteel achter heen is (zie artikel Niek). En zij hebben geen benul van de miljarden en miljarden die we uitgeven aan pseudoscience waaronder ook het ISS van onze held André Kuipers. 4,4 miljard voor het Higgs deeltje is spotgoedkoop! Ik denk dat we daar ook nog wel 100 miljard aan hadden mogen spenderen. Ik denk dat als je met de criteria van Feynman in de hand radicaal gaat snijden in cargo cult science dat je dan wereldwijd met gemak een biljoen (1000 miljard) bezuinigt! En door af en toe de portemonnee te trekken voor echt baanbrekend onderzoek zoals Higgs, of kernfusie of een reis naar Mars, dat we dan de mensheid beter scherp kunnen houden tav het verschil tussen echte en valse wetenschap. Of ben ik te optimistisch?

Door | 2012-07-06T10:24:42+00:00 6 juli 2012|8 Reacties

8 Reacties

 1. Yves Vanden Bosch 6 juli 2012 om 12:15 - Antwoorden

  Op welke planeet leven jullie?

 2. Niek Rodenburg 6 juli 2012 om 12:52 - Antwoorden

  Op Planet Earth HD, Yves.

 3. Ivo 6 juli 2012 om 13:16 - Antwoorden

  Je moet ook alles uitleggen!

 4. Amadeus Gould 6 juli 2012 om 13:20 - Antwoorden

  Helemaal juist, Hajo.

  Ik wordt ook boos van dat gezwets dat fundamenteel onderzoek zo veel geld kost en het niet nuttig zou zijn.

  Het ging bij het Higgs deeltje om te kijken of de theorie klopt of niet klopt. En het is geweldig dat men het deeltje gevonden heeft. Maar het gaat om waarheidsvinding. Om te weten hoe iets zit (en zo'n houding is juist heel nuttig). Daar moeten we gewoon geld voor over hebben. Het is m.i. een plicht.

  En je zou willen dat het menselijk vernuft en intellect niet verspild wordt in pseudo en cult cargo science, maar juist in dit soort onderzoek.

 5. Yves Vanden Bosch 6 juli 2012 om 17:59 - Antwoorden

  Geachte Heer Niek Rodenburg.

  Na lezen van het "artikel" – en wetende dat dengue, chikungunya, blauwtong, Schmallenbergvirus, West-Nile virus zijn "opgerukt" vanuit het Zuiden samen met hun vector (waarna de virussen niet te beroerd waren om over te stappen op Noordelijke vectoren) – heb ik eerder de indruk dat het "Planet Neptunus" is, verder verwijderd van de realiteit in ons zonnestelsel kan niet of je moet op Pluto gaan zitten.

 6. Kom op 6 juli 2012 om 18:02 - Antwoorden

  Maar als je al een mooie theorie hebt, hoef je toch niet OOK nog eens die theorie bevestigd te zien? Dat schept maar onzekerheid en is niet goed voor de consensus. En wat als die theorie NIET waar blijkt te zijn? Dan hebben al onze politici die de theorie voor waar aannamen ons steeds voorgelogen, en krijgen mensen die altijd maar zeuren toch gelijk. Gatsie. Nee ze hadden beter een mooi model kunnen programmeren. Daarmee hadden we dat deeltje 5 jaar geleden al gevonden 🙂

 7. Maarten 7 juli 2012 om 10:43 - Antwoorden

  Eén opmerking terzijde. Zijn 'Kindertjes' de kleinste variant van kinderen?

 8. Turris 7 juli 2012 om 20:22 - Antwoorden

  @Maarten: baby's!

Geef een reactie