Gezellig binnen zitten


Vorig jaar verloren Horeca-ondernemers hier 30 procent omzet dankzij de Klotenzomer aller klotenzomers: die van 2011. Nu keek ik bij het KNMI die afgelopen juli al in de geschiedenis bijzette als nat en somber, nadat juni al haar best deed op de herfst te lijken.

Het KNMI heeft wel een mooi-weerdagen-index: daaruit blijkt dat het de afgelopen 40 jaar gemiddeld steeds vaker mooi weer was, jaarlijks 43 dagen tegen 36 voor 1970: dagen waarbij 50 procent van de tijd de zon schijnt en de temperatuur bovengemiddeld is. Terwijl wij natuurlijk een koud kikkerland horen te zijn. Onze regering besloot daarom in te grijpen met miljarden euro’s kostend klimaatbeleid, dat nu al zijn vruchten afwerpt.

    De Definitie van Klotenzomer: Alle zomerdagen bij elkaar opgeteld met bovengemiddelde neerslag, gemiddeld met alle dagen met minder dan 50 procent van de daguren zon. Temperatuur laten we buiten beschouwing

Krijgen we weer meer ouderwetse klotenzomers?
Wegregenen op de camping, druilerig neerzijgen in donkere depressies en mens erger je nieten met het zachtjes tikken van regen tegen het raamkozijn. Als mens gezegend met een melancholische inslag tellen donkere dagen dubbel, Nederlanders zijn kampioen zeuren die mooi weer snel zijn vergeten. Om die subjectiviteit weg te filteren van persoonlijke aard en ‘volksaard’ biedt de Klotenzomer-Index een objectieve uitweg. Het is ook een getalsmatige uitlaatklep voor verregend sjagrijn, mislukte evenementen en dalende terrasomzet.

Warmtegtetal telt niet
De warmste zomer blijft op afstand nog steeds die van 1947. De koudste zomers zijn die van ’62, ’56 en ’65, volgens het warmtegetal van het KNMI. ‘Warm’is niet gelijk aan ‘mooi’: een heldere voorjaarsdag waarbij je er op uit trekt is immers veel leuker voor een actief mens dan een zweterige plakdag ergens in augustus. Wat de somberste zomer was berekenen we voor u, nadat de data zijn verwerkt. Die van 2011 haalt waarschijnlijk de top 3 van de laatste 25 jaar.

De Prozacleague van verloren zomers
Deze zomer zal de top 3 in de Klotenzomer Index niet halen, dat staat al wel vast, er zijn teveel opklaringen. Oh ja, voor de relativeringsloze wereldredders onder u: ik snap best dat klimaatbeleid geen invloed heeft op het klimaat, en dus nu geen effect kan hebben. Snapten jullie dat zelf ook maar, dat had 18 miljard euro bezuinigingen gescheeld.