Stem op Van der Veer in de Vieze top 50!

Het rommelt flink in het nieuwste Greenpeace propaganda project.
Na door Climategate en DDS stevig op de korrel genomen te zijn werd de naam veranderd, werd het aantal kandidaten gehalveerd en verliet duurzame Professor Jan Rotmans schielijk de organisatie. Hij had beter moeten weten: als zelfs Jan Paul van Soest niet meedoet,  kun je maar beter meteen een goed heenkomen zoeken!
“De Top 100 Vervuilers” heet nu “De Vieze Top 50” , en de als onkreukbaar en integer bekend staande Marcel Crok is toch maar van de lijst afgevoerd.

De  organisatie en resterende jury bestaan uiteraard volledig uit professionals die een bijzonder aardige boterham verdienen aan hun duurzame verhaal. Gefaciliteerd door Greenpeace doen zij dus met “de Vieze 50” hun uiterste best om degenen die hun goedbelegde boterham bedreigen in de media zwart te maken.                      

Goedbedoeld
Uit het taalgebruik van de site en de warrige correspondentie naar de kandidaten spreekt overigens een niet verkeerd bedoeld idealisme. Men schijnt te hopen op bekering van de zondaars, door ze bij wijze van steuntje in de rug op een lijst van viezerikken te plaatsen.
Dat deze mensen wellicht zeer eerbare en terechte motieven hebben om niet zo voor de geboden duurzame alternatieven te zijn,  past niet in het wereldbeeld van de eigen morele superioriteit van de verduurzamers.
En dat ze eigenlijk bezig zijn hun eigen inkomsten veilig te stellen is ongetwijfeld bij de meesten niet eens tot het bewustzijn doorgedrongen, en is beslist ook niet hun voornaamste – bewuste – drijfveer.

Missers
Ik vind het uiterst vermakelijk dat de jury blijkbaar zo weinig verstand van zaken heeft, dat ze ook een aantal belangrijke medestanders aan het kruis nagelen. Nee ik ga niet verraden wie allemaal, het is veel te leuk zo. Maar ik haal er wel ééntje uit , omdat ik daarmee een belangrijk aspect van de duurzame rage kan illustreren:  voormalig Shell directeur Jeroen van der Veer.

Shell en de duurzame beweging
We herinneren ons allemaal nog de dramatische publiciteitsgolf, de boycot en zelfs de aanslagen die Shell te verduren kreeg na het plan om de afgedankte olieoverslagtank Brent Spar af te zinken.  Door milieuexperts was na goed onderzoek hiertoe geadviseerd, maar Greenpeace zag zijn kans schoon en maakte er een wereldwijd schandaal van, met dramatische gevolgen voor het imago van Shell en een frisse impuls voor de tientallen miljoenen aan donaties die Greenpeace  jaarlijks opstrijkt.  Je moet toch wat met al die mediaexperts onder je personeelsleden!


Dat er inderdaad amper milieuschade bij afzinken te verwachten was, dat Greenpeace er rustig op los gelogen had, en dat er bij de uiteindelijke ontmanteling zelfs bedreigde koralen op het zogenaamd milieubedreigende monster bleken te groeien werd snel vergeten. De schade aan Shell was toegebracht en de zakken waren gevuld.

Olie en imago
Al een eeuw lang zijn de oliemaatschappijen erin geslaagd om zonder enige onderbreking in onze steeds maar toenemende vraag naar fossiele brandstoffen  te voorzien. De welvaart en levensverwachting zijn hierdoor op ongekende wijze gegroeid en wetenschap en technologie hebben een enorme vooruitgang beleefd. Er wordt geen druppel olie geproduceerd waar wij niet om schreeuwen.
Vreemd genoeg hebbende oliemaatschappijen desondanks al een halve eeuw een enorm imagoprobleem. Daar hebben ze lang hun schouders bij opgehaald, maar met de huidige omvang van de CO2 hype, en de verregaande politisering van de klimaatdiscussie was dit niet langer mogelijk. Exxon heeft nog geprobeerd zich openlijk te verzetten tegen het politiek gemotiveerde CO2 doemdenken, maar moest daar duur voor boeten in de publieke opinie.

Na de Exxon ellende en de Brent Spar ervaring was de maat vol: men kon zich niet langer permitteren om tegen de publieke en politieke opinie in te gaan. Dus werden er zonnecel fabriekjes opgekocht (en weer verkocht omdat het niks werd), werd deelgenomen in windparken, en wordt er vreselijk veel geld verspild aan algen voor biobrandstof. Alles voor een groen imago!

Shell vindt zichzelf opnieuw uit
Ook Shell deed hieraan mee, want dat was lekker zichtbaar, hoe onzinnig het ook was.
Maar Van der Veer liet het daar niet bij. Hij voorzag grote problemen voor de toekomst van Shell als alle ontwikkelingen door zouden zetten. En daar ging hij wel van uit:  de IEA, de EU en de meeste Europese regeringen kraaien de CO2 hype al. Wij sceptici verwachten dat dat een zwanenzang zal blijken te zijn, maar Shell denkt dat de boodschap aan zal slaan en dat zelfs China en India overstag zullen gaan.
Deze aanname heeft drastische gevolgen voor het toekomstbeeld van Shell. Want hoe kan Shell een van de grootste leveranciers blijven van energie als het daarmee tot de grootste CO2 producenten behoort?
Van der Veer heeft toen een baanbrekende ommekeer in de bedrijfscultuur en het businessconcept van Shell in gang gezet.

Cultuuromslag
Intern is allereerst het hele kader van hoog tot laag ervan doordrongen dat CO2 inderdaad een bedreiging vormt voor het klimaat. Dat zit diep: toen ik een Shell directeur na een lezing vroeg of dit niet allemaal een mooi sausje voor de media was, werd hij oprecht boos. En ook de jonge ingenieurs van Shell die ik regelmatig spreek zijn hier duidelijk over.

Het interessante aan deze ontwikkeling is dat Shell voor zover ik weet helemaal nooit onderzoek naar CO2 en klimaat gedaan heeft of heeft laten doen. Niet officieel, en als het onofficieel gedaan was is het wel érg goed geheim gehouden anders had ik er wel eens iets over gehoord.
Ik moet dus concluderen dat het puur een capitulatie is geweest voor de ontwikkelingen in de publieke opinie en de Europese politiek.

Van kolen naar olie naar gas
De hiervoor beschreven cultuuromslag was noodzakelijk voor een nog veel fundamentelere ommekeer in het business concept van Shell: waren ze ooit een kolenboer die op olie overstapte,  onder Van der Veer is Shell veranderd van een olie- in een gasmaatschappij. Het grootste deel van de omzet is nu gas, dat veel minder CO2 produceert dan olie en kolen.

Overigens is de gasprijs door de opkomst van shalegas zo gekelderd dat dit nieuwe businessmodel financieel nogal ongunstig uitpakt. Daarom wordt de olieproductie  zeker niet verwaarloosd, en zou de nieuwe directeur best wel eens voor een tijdje op deze ontwikkeling richting gas terug kunnen komen. Maar dat kun je Van der Veer niet verwijten.

Weg uit steenkool
Wel definitief lijkt het afzweren door Shell van steenkool. Hoewel de voorraden hiervan enorm zijn, heeft  Shell hier liefst zo weinig mogelijk mee te maken: de hoge CO2 productie van steenkool acht men op de lange duur niet meer acceptabel.

Dit heeft grote gevolgen: Shell heeft de beste technologie voor steenkoolvergassing en CTL (coal to liquid), waar met name in China veel behoefte aan is. Maar daar stapt Shell niet in: ze licenseren alleen de technologie aan plaatselijke bedrijven.
Ook de spectaculaire ontwikkelingen van ondergrondse steenkoolvergassing, die enorme nieuwe, tot nu toe onwinbare voorraden fossiel opleveren voor de elektriciteitsvoorziening en de productie van olie, laat Shell aan zich voorbij gaan.

Het is duidelijk dat deze anti-CO2 koers grote gevolgen heeft voor de nabije  toekomst van de fossiele energievoorziening, althans bij Shell.

In plaats daarvan heeft Van der Veer ongekend grote  investeringsprogramma’s opgezet op het gebied van de omzetting van gas in olieproducten (GTL) en drijvende vloeibaar gas (LNG) fabrieken. Op die gebieden is Shell inmiddels onbetwist wereldleider, op GTL gebied zelfs haast onbedreigd.

Van der Veer voor de eerste plaats in de Vieze50!
Uit het voorgaande moge blijken hoe groot de invloed van Van der Veer is geweest op de toekomst van de fossiele brandstoffen. Door zijn keuzes wordt er bij Shell oneindig veel meer CO2 uitstoot voorkomen dan de hele duurzame top 100 bij elkaar ooit zal realiseren. Wat een uitstekend idee van de jury om hem voor de 6e grootste viezerik van Nederland uit te maken!

Daarom zou ik u allemaal willen vragen om op Van der Veer te stemmen.
Laat de Vieze top 50 zichzelf vooral volledig belachelijk maken met deze uitermate invloedrijke duurzame medestander op de 1e plaats!

Door | 2012-09-10T00:32:03+00:00 9 september 2012|31 Reacties

31 Reacties

 1. JanWaalwijk 9 september 2012 om 21:49 - Antwoorden

  Gotspe 1: Maxime Verhagen, weet wel beter, maar voor pluche en stemmen kunnen er niet genoeg windmolens gebouwd worden. Liet bovendien na het opstappen van Wilders vrouwtje Sap binnen in het Kunduz verhaal om ook wat onzindingetjes te mogen doen.

  Opbservatie 1: "Het wordt tijd dat Nederland echt stappen zet om groener, schoner en veiliger te worden." Dus het feit dat je tijdens een avondje stappen in welke grote plaats/stad dan ook zwaar lichamelijk letsel kunt oplopen is op te lossen met "duurzaamheid"?

  Gotspe 2: Hans Alders?? Elco Brinkman (die is blij als zijn branch uberhaupt iets mag bouwen maar de drammertjes willen dat dan natuurlijk wel duur….zaam als een hele bedrijfstak op z'n reet ligt, da's logisch).

  Kortom, ik ga niet aan deze onzin meewerken en de Volkert drammertjes bestaansrecht geven, het feit dat ik het gelezen heb vind ik al erg genoeg.

 2. Niek Rodenburg 9 september 2012 om 22:52 - Antwoorden

  Hier gaat het om: Poen, want groen is poen….

  Vind je dit een goed plan en wil je bijdragen? Dit overzicht van vervuilers kost tijd en geld en we komen nog 5.000 euro tekort.

  5.000 Euro tekort voor zo'n prutontwerp website die een beetje slimme PHP jongen voor € 400 binnen twee uur in elkaar zet.

  Zielig clubje mensen die zien dat ze het klimaatdebat aan het verliezen zijn en dan moet je toch wat verzinnen om aandacht te trekken.

 3. JanWaalwijk 9 september 2012 om 23:57 - Antwoorden

  Wat heeft Henk Bleker nou eigenlijk misdaan? Zoals ik al meer heb betoogd, ik loop zeven dagen in de week in de natuur minstens 1,5 uur per dag en doordeweeks kom je sowieso nooit iemand tegen en in het weekend ga ik zo vroeg mogelijk want dan kan ik misschien nog herten zien en wordt ik niet geconfronteerd met loslopende honden met ditto rokende tokkiebaasjes. Dus mijn eigen conclusie is dat er natuur genoeg is, maar de drammertjes willen meer, biologische landbouw op een zo klein mogelijk oppervlak en de rest gesloten natuur waar niemand in kan en dan volzetten met fjordenpaarden en oerkoeien die in de winter moeten verhongeren want dat is "duurzaam" oh sorry "de natuur haar gang laten gaan".

 4. DWK 10 september 2012 om 00:42 - Antwoorden

  “Door zijn keuzes wordt er bij Shell oneindig veel meer CO2 uitstoot voorkomen dan de hele duurzame top 100 bij elkaar ooit zal realiseren.”

  Zo gaat het nou altijd. Als ze bij Walmart één keer met hun ogen knipperen verschrompelen Wijffels en Ockels op slag tot hun ware kabouterformaat.

  Overigens ben ik het niet eens met Niek als hij schrijft: “Zielig clubje mensen die zien dat ze het klimaatdebat aan het verliezen zijn en dan moet je toch wat verzinnen om aandacht te trekken.”

  Ten eerste gaat het al een hele tijd niet werkelijk meer over het klimaat en ten tweede geeft het verhaal van Theo juist aan hoe succesvol men is met het buigen van de publieke opinie. Ik zeg het nog maar een keer: Shell gaat CCS-en! Of all places in Canada!

  De CEO’s van de verzamelde olieconcerns zouden voor de grap eens moeten voorrekenen wat er zou gebeuren als ze b.v. in de winter een weekje het land zouden droogleggen. Dat zou reuze verhelderend zijn. Er staat dan na een paar dagen geen boom meer overeind.

  Maar goed, we ouwehoeren weer lekker. Zojuist keek ik de uitzending van Buitenhof even terug.

  Mooi tafelgesprek met Nout Wellink. Ook aan tafel Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut die de “methode Juncker” (kort: we prakken de burger Europa stukje bij beetje door de aars naar binnen en tot er op een kwaad moment geen weg meer terug is) voor leken verklaard. En het nieuws is: Er is geen weg meer terug.

  Vooral even kijken: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/12876… en je realiseert je dat onze inspanningen zo goed als ijdel zijn.

  We zijn f*cked mensen!

 5. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 05:11 - Antwoorden

  Als ik op die vieze website zou willen stemmen moet ik mijn e-mailadres achterlaten.

  Waarom?

  Om de komende jaren vervuild te worden met niet gevraagde duurzaam groene SPAM van een organisatie die niet spoort?

 6. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 07:04 - Antwoorden

  Ik kan me niet voorstellen dat Hans Labohm toestemming heeft gegeven om zijn afbeelding te gebruiken….

 7. Hugo Matthijssen 10 september 2012 om 08:50 - Antwoorden

  Brent Spar staat nu op de site van green peace als een van hun grootste overwinningen op de vervuilers van deze wereld

 8. Turris 10 september 2012 om 09:34 - Antwoorden

  De gesubsidieerde ecofascistische juryleden gezien?

  Directeur "Duurzaam" processen bij advocatenkantoor, Directeur "Duurzaam" bij fondsenwervingbureau, een "Duurzaam" en "wetenschappelijk" politicoLOOG, Directeur "Duurzaam" bij een investeringsbank , Directeur "Duurzaam" onWise (initiatiefnemer), Directeur campagnes "Duurzaam" GreenPeace, presentator "Duurzaam" vroege vogels.

  Het is het "Duurzame" overheidsgeld inzamel clubje, dat geheel leeft van de zelfverzonnen verzonnen "duurzaam" hype en van "duurzame" alarmistische transitie theorie, die de "duurzame" gedachtendictatuur wil vestigen en gele sterren op de jas wil laten naaien bij de kritisch wetenschappelijke andersdenkenden!

 9. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 10:34 - Antwoorden

  Directeur “Duurzaam” processen bij advocatenkantoor.

  Tja, mevrouw Bondine Kloostra. De huisadvocaat van onder meer Milieudefensie.

  Ze bestaat alleen dankzij rechtszaken voor dit soort clubjes.

  Heeft zelf nog nooit iets bijzonders gepresteerd dan alleen saaie processen voeren.

  En dan de persoon van WISE die een peperdure website in elkaar flanst en daar nog € 5000 voor tekort komt ook.

  Ik zou de factuur wel eens willen zien die ze voor die website moesten betalen.

  Kon Greenpeace dat niet even betalen? Als het al waar is….want waar dit soort organisaties geld tekort komen is iets niet pluis.

 10. JanWaalwijk 10 september 2012 om 11:54 - Antwoorden

  Bovendien, wat is er precies "vervuilend" aan "klimaatscepticus" zijn? Bovendien, afgezien van al die andere juryleden, die lul met vingers Menno Bentveld moet iets zeggen over ondernemers en mensen die over miljarden en het werk van honderduizenden mensen moeten beslissen en bedrijven die bovendien van levensbelang zijn voor de NL economie, en die Club Veronica nitwit moet daar iets over zeggen? Ga toch fietsen!!!

 11. Amadeus Gould 10 september 2012 om 12:10 - Antwoorden

  Mooie blog, dank je Theo.

  Een discussie met groenisten is vaak een zinloze verkwisting van tijd. De nuance is al ver te zoeken, laat staan een liberale houding ten aanzien van andersdenkenden.

  Bij zo’n multinational als Shell weet men altijd wel een incidentje te vinden en dat op te blazen tot een allesbepalend beeld. Je kunt namelijk altijd een stok vinden om iemand of een organisatie te slaan.

  En dat een stok vinden, dat ga ik dan ook maar effe doen…zoiets is nooit moeilijk (en als je het niet leuk vindt, kun je de rest van mijn berichtje gewoon niet lezen ;-)).

  Het regent twitter berichten op de website waarnaar linkt. Dat zo’n twitter apparaat electriciteit verbruikt, en dat een aanzienlijk deel der mensheid gewoon moet knokken voor een dagelijks bestaan geeft al aan hoe decadent dat groepje groene zeloten en groene flagellanten vaak wel niet is.

  Rotmans mag dan zijn biezen hebben gepakt. In de jury zit ook politicoloog dr. Hein-Anton van der Heijden (verbonden aan de UvA, er is een link op de vieze 50 website). Ik schat wel hoger in dan professor Rotmans. Het lijkt me binnen de discipline van politicologie vrij lastig om de grens tussen onderzoek en politieke betrokkenheid te trekken. Je kunt dan ook vrijwel ongestoord/ongestraft 😉 (eenzijdige) politieke opvattingen verkondigen.

  Het beeld dat ik van de beste man krijg is dat hij vrij links is, veel over mulieuvraagstukken, klimaatverandering, gentechnologie publiceert. Ik heb me verder niet verdiept in hoe van der Heijden aankijkt tegen individuele vrijheid en de issues die hij noemt..Ik heb wel een vermoeden.

  Zo met het oog op de verkiezingen a.s woensdag, is deze ook wel aardig..van der Heijdens analyse van de tweede kamer verkiezingen in 2010…

  http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/096440

  Dit is een publicatie, niet zomaar een artikeltje in de krant. Dan vind ik het bijv. wel curieus om de PVV aanhang alleen onder blanke boze mannen te zoeken. Een te makkelijke stereotiep wordt uit de kast getrokken. Eerste reactie die ik dan heb is alsof er geen boze blanke vrouwen etc. zijn ;-). Als politicoloog…zou je dat toch beter sociologisch willen (laten) onderzoeken.

  Daarnaast is de man ook schrijver . Zijn laatste boek is de Zomer van Godard…de hoofdpersoon gaat na het winnen van 1 miljoen Euri in TV-quiz op zoek naar zijn(jeugd)vriending Olga, die na het zien van de Jean-Luc Godard’s film Pierot le fou (geen leuke film 😉 ) plotseling uit zijn leven verdween.

  De zomer van Godard beschrijft de zoektocht naar Olga, die tegelijk een zoektocht is naar de schoonheid van musea in de Franse provincie, en naar de verhouding tussen 'sociaal bewustzijn en individuele autonomie. Evenwicht en vitaliteit. Passie voor kunst èn voor politiek. Het vermogen om oprecht te wanhopen over het lot van de wereld en tegelijk zonder krampachtigheid van het leven te genieten.

  Kijk dat is nu aardig denk ik dan. Wanhopen over het lot van de wereld, genietend van het leven na het winnen van een miljoen Euro in een TV-quiz. Had dat ook zonder de TV-quiz-prijs gekunt in de ogen van de schrijver? En laat ik zeggen, wonend in een achterstandswijk met grote problemen?

  Nog verder of topic over de EU

  Anecdotisch, maar wel waar, die Juncker barstte in snikken uit toen de EU grondwet werd weggestemd in Frankrijk en Nederland. Ja als je dit soort naieve en kinderlijke europese geesten vrij spel geeft dan is dat vragen om moeilijkheden. Maar de miljoenen die opgehoest moeten worden om de Euro te redden…de pijn dit dat kost…tja daar kun je dan geen traan om laten.

  Kort gezegd…Er is al veel sociale onrust voelbaar in veel landen…Dwaas doorlopen maakt het alleen nog maar groter en nog erger.

 12. Turris 10 september 2012 om 12:47 - Antwoorden

  @ Amadeus: Verdomd goed blogje!

  Op BBC-TV gisteravond de eerste interessante uitzending van twee delen over booming "communistisch" China gezien. (BBC heeft Uitzending Gemist alleen voor UK bewoners)

  Wat eruit sprong is, dat Mao/Tsu-En-Lai nog slechts als zonderlingen worden vereerd, maar dat er nu een gezonde consumeerderende middenklasse is ontstaan, die weldra ook democratie zal opeisen.

  Verder is China de grootste grondstoffenslurper van de wereld en potentiële werkgelegenheidskaper van de westerse wereld geworden.

  De CO2-uitstoot en luchtvervuiling in China is thans enorm, waarbij de acties in Nederland/Europa door de Groenen en GreenPeace voor een "schoner milieu/klimaat" in Nederland als volstrekt zinloos en hopeloos lachwekkend afsteken.

  Door de historie bewezen is de stelling ook voor China gewettigd, dat meer fossiele brandstoffen, mineralen en industriële productie/landbouw/veelteelt alle ons naar een betere economie, welstand, gezondheid, rijkdom en naar een democratische bestuursvorm leiden.

  Vanuit die rijkdom is de luxe van een paar geheel niets aan klimaat en milieu bijdragende windturbines als idiote groene symboolpolitiek dan wel te betalen.

 13. JanWaalwijk 10 september 2012 om 13:30 - Antwoorden

  @Turris, heb ik ook gezien, totdat de BBC mevrouw, die om 1 of andere reden een autorit in een SUV moet maken door China, begon te miepen over kolencentrales, schone lucht en "broeikasgassen". 'S lands wijs, 's lands eer doen we niet we moeten daar natuurlijk vanuit onze duurzame BBC hersenspoeling iets van vinden terwijl we ten eerste heel hypcriet zelf duizenden kilometers in een SUV rijden en ten tweede ze heel hypocriet bij de Chinese ijkeluiszoontjes langs om die te laten pochen over hun 6 Lambo's die 1 op 3 rijden, toen ben ik afgehaakt. Je kunt b.v. ook met een met 1 personpower aangedreven riksja door China gaan.

 14. DWK 10 september 2012 om 13:45 - Antwoorden

  Beste Amadeus,

  Het is werkelijk naïef om mens als Juncker “naïeve, kinderlijke geesten” te noemen.

  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-15317086.ht

  hieruit:

  „Jean-Claude Juncker ist ein pfiffiger Kopf. "Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert", verrät der Premier des kleinen Luxemburg über die Tricks, zu denen er die Staats- und Regierungschefs der EU in der Europapolitik ermuntert. "Wenn es dann kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar nicht begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter – Schritt für Schritt, bis es kein Zurück mehr gibt."“

 15. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 15:16 - Antwoorden

  Juncker is een ordinaire boef van het kaliber Barosso en Rompuy.

  Behalve dat deze troika op geen enkele wijze op democratische wijze is gekozen, zei Juncker vorig jaar letterlijk dat liegen in het belang van een zaak geoorloofd is, toen Duitse journalisten hem aan enkele vroegere uitspraken herinnerden die hij plotseling weer veranderd had.

  Het is de verpersoonlijking van (Greenpeace² + WNF²)³.

 16. Amadeus Gould 10 september 2012 om 15:20 - Antwoorden

  @DWK

  Dank voor de link en de citaten.

  Mijn woordkeus « naief en kinderlijk » m.b.t. tot Juncker etc. had beter gekund. Mee eens. Hij is een sluwe vos.

  Dat janken om de afwijzing van de EU grondwet en het bedienen van doortrapte trics en trucs om je zin door te drijven, vind ik frappant. Terwijl de burgers, die hard werkend het hoofd boven water proberen te houden, flink moeten bloeden voor die Euro, reddingsplannen etc….en daar dan geen traan om laten….Frappant vind ik dat..

  "Als of je nog in de pubertijd bent blijven hangen..denkend dat je het gelijk van de wereld hebt, dat alles om jezelf draait…je niks aantrekkend van wat de burgers (de samenlevingen) denken/menen/willen/…en jankend als je jouw zin niet kan doordrijven."

  De man schijnt zich ook helemaal niet te realiseren waar zijn stapje stapje politiek uiteindelijk -in de werkelijkheid van alledag – toe voert. M.i. veel sociale onrust, armoede, en politiek onrust (daar merkt ie misschien in Luxemburg niet veel van). Dat kan wel eens heel vervelend uitpakken in veel EU landen.

 17. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 15:26 - Antwoorden

  Yvo de Boer, ook zo'n huilebalk indertijd op Bali.

  Ze huilen wel snel de jongelui van tegenwoordig.

 18. JanWaalwijk 10 september 2012 om 15:27 - Antwoorden

  Nu het toch over Europa gaat, de Greenpeace jury gaat er middels zijn/haar keuzes vanuit dat er vanuit Nederland op duurzaam subsidie paycheck gebied iets te regelen valt, terwijl deze personen slechts zoals hier al eerder is gemeld de Europese 20% reductie ten opzichte van…iets realiseren. Gaat de Ziener, Klimatoloog, Ecoloog, Hoogleraar Transitiemanagement, Duurzaamheids-o-loog en Allround inzetbare axievist Menno Bentveld natuurlijk niet ver genoeg, het verderfelijke vervuilingsgas CO2 moet met 80% worden gereduceerd zodat hij met de trekschuit van Maastricht naar Groningen kan. Overigens wel grappig of eigenlijk niet hoezeer Shell personeel is gehersenspoeld, ik moest voor mijn nieuwe werk weer H2S en CO instructies doen via Deltalinqs waar Shell een grote meneer in is, over CO stond er iets zoals "CO wordt vaak verward met CO2, het gas dat de aarde opwarmt".

 19. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 15:38 - Antwoorden

  Even wat oud nieuws over dezelfde lanterfanten die de viezetop50 ondersteunen. Ik dacht van Geenstijl, toen nog niet tot de TMG behorend:

  Milieufreaks grootste vervuilers

  Nog even terugkomend op die VN Milieu Conferentie op Bali. Gisteren berichtte GeenStijl al over dat CO2-feestje op het hippe Indo party island, waar boom noch luchtkwaliteit noch zeespiegel wordt gespaard om maar zoveel mogelijk milieu-activisten in te vliegen. Allemaal doemdenkers die ons vervolgens gaan vertellen dat we niet meer moeten gaan vliegen. Welnu, we kunnen man en paard noemen. Wijnand Duyvendak en Diederik Samsom hebben naast elkaar in het vliegtuig naar Bali gezeten. Gewoon gezelli. Lekker kerosinedampen plempen en bossen vermoorden onderweg van Adam naar Bali. Deze twee milieuvrienden (hoebahoebahop) kennen elkaar van leuke briefwisselingen over milieuvraagstukken, en terwijl u in uw geïsoleerde AAA-huis de spaarlampen aanknipt, zit het duo hypocriete Schiphol-haterz doodleuk in het vliegtuig naar Bali voor een overbodig snoepreisje. Overbodig ja. Want de opvriezing van de aarde is in volle gang.

  De klimaattop in Bali is een groot succes! Boeing, Ritz-Carlton, Garuda en Gulfstream Charter hebben een TOPWEEK gehad. Ook de opperhuid van Duyvendak & Samsom en Boris van der Ham hebben nu een gezonde kleur. Weet u het nog? Ruim tienduizenden laagwaardigheidsbekleders en veel semi-top-ambtenaren kwamen in Bali bijeen om het klimaat te redden. Dus dan weet je het wel. Qua milieugedoe volgt nu een samenvatting. Een duidelijke doelstelling over terugdringen van vervuiling: mislukt. Amerika die targets gaat stellen voor terugdringing co2: MISLUKT. China dat targets gaat stellen voor terugdringen milieuvervuiling: mislukt. Deal over de stop kap van oerwouden vanwege toename 'schone bio-fuel': mislukt. Plan van Saudi-Arabierie om jaarlijks triljardensteun te ontvangen van ieder land ter wereld, zodra de olie op is, en ze in principe weer die klimaatneutrale kamelenzandbak van 150 jaar geleden zijn: mislukt. Aardbeving van 5,9 tijdens de klimaattop: Gelukt! Meer belangwekkend wereldreddendnieuws: nee

  En naar Kopenhagen.

  En naar Bonn.

  En naar Cancun.

  En naar Rio.

  En dit soort lozers maken een viezetop(50)17.000 van eervolle Nederlandse burgers en zakenlieden, maar waar ze in feite zelf prominent de eerste (50)17.000 plaatsen behoren in te nemen.

  Bah Bah Bah (naar Hajo)

  En tot overmaat van ramp komt die Luttikhuis om de hoek kijken met z'n klimaatvervuiling.

 20. DWK 10 september 2012 om 16:45 - Antwoorden

  Jean Paul van Soest redt het klimaat met een airo op z'n kantoorboerderij en een Landrover disco om de paardentrailer te trekken.

  Kijk maar op google maps.

  Zo kan het dus ook.

 21. Amadeus Gould 10 september 2012 om 18:25 - Antwoorden

  Kijk van dit soort berichtjes had die comissie van de vieze 50 natuurlijk geen weet…maar wedden dat ze hun keuze ermee – met terugwerkende kracht – gaan rechtvaardigen … 😉

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/10/shell-begint-

  Het berichtje in de NRC eindigt met…

  Tot ongenoegen van milieuorganisaties gaf het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken 30 augustus het groene licht voor de proefboringen.

  Dat is dus Obama’s ministerie van binnelandse zaken. Die vallen natuurlijk buiten de NLse vieze 50.

  Zo zie je maar zelfs de bondgenoot van groenisten, laat ze nu gewoon knalhard vallen. Het gaat om jobs, het gaat om betaalbare energie, het gaat om verkiezingen. En dat realiseert Obama zich donders goed.

  Wellicht denkt mij bij Shell…al die moeite om de groene kerk een beetje gewillig te zijn…en dan nog genomineerd worden voor de top vieze 50. …Nou dan boren we maar gewoon in de arctic…;-)

  Een betere pr voor Shell (wellicht lezen ze mee)..zou kunnen zijn:

  Het groene geneuzel laten vallen als een baksteen!

  En benadrukken dat men mede bijdraagt aan een welvarender wereld. Zo doet Shell proefboringen (o.a. in de arctic), om aan de stijgende vraag naar olie en gas te beantwoorden van een welvarender wordende wereldbevolking. En dat men als corporate philosophy heeft om haar werknemers goede salarissen te betalen, waarmee men ook een voorbeeld wil zijn voor landen, waar in dit opzicht nog veel te verbeteren valt. En welstand…tja dat is uiteindelijk ook beter voor onze natuurlijke omgeving, want je hoeft bijv. geen bos meer te kappen voor jouw eigen energie voorziening.

  Welbeschouwd vraag ik me af of zo’n kort tijdsvenster wel lonend is voor olie of gas winning, of – als er eenmaal een put is geslagen – onder die koude omstandigheden winning wel door kan gaan. Wellicht kan iemand mij informeren.

 22. DWK 10 september 2012 om 19:00 - Antwoorden

  Shell krijgt GROEN licht;

  niedaaizeemoor?

  Over de VS maak ik me in het geheel geen zorgen, zonder maar ook met Oboema gaan ze daar voor betaalbare energie en grondstoffen. Twee dikke nieuwe kerncentrales in aanbouw een meer in de planning, ze geven er wel een draai aan.

 23. JanWaalwijk 10 september 2012 om 19:58 - Antwoorden

  Die boringen in de arctic waarvan de geleerden/propagandasloganbedenkers van Greenpeace hadden verzonnen dat die goed waren voor 3 jaar extra olie (immers in groen groen knollenland is er consensus dat over 30 jaar de olie op is de onvolprezen Jan Rotmans wist zelfs het precieze jaar te noemen en dat was niet 21 december 2012) zijn dit??

 24. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 20:36 - Antwoorden

  Volgens de laatste nieuwe inzichten zit er in het Arctisch gebied meer aardolie dan in de Golf van Mexico waar ze al meer dan 50 jaar boren….

  Shell heeft al eerder proefboringen gedaan bij Alaska, dat was eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Meer geavanceerde digitale analyses van de resultaten van toen hebben nieuwe inzichten gegeven, die een gunstiger beeld geven van de voorraden. Maar ook de olieprijs is nu hoger waardoor winning in dit moeilijke gebied nu wèl rendabel is, terwijl het dat twintig jaar geleden niet was.

  De proefboringen van Shell bij Alaska vormen voor het bedrijf geen enkel probleem, immers onder exact dezelfde winterse omstandigheden heeft Shell bij het Russische Sachalin al veel ervaring opgedaan.

  In 1979 heeft de TUDelft, faculteit Geodesie voor Shell een paar maanden lang zwaartekrachtsmetingen op de Noordzee gedaan met de zwaartekrachtsmeter van de faculteit. Dat was machtig interessant omdat ik de eerste week mee mocht met de proefvaart aan boord van het marineschip. We hadden namelijk wat interfaces tussen de zwaartekrachtsmeter en wat computers gebouwd en die kon je niet ongetest aan Shell meegeven.:)

  De resultaten van die metingen hebben zeker het vinden van olie en gas op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat bevorderd.

  Shell heeft groot gelijk dat het de middelvinger opsteekt tegen organisaties als Greenpeace, die liever terug wil naar het stenen tijdperk met de auto van Fred Flintstone.

  Het is trouwens goed dat dit soort grote bedrijven er zijn om al die activisten, met Jan Rotmans voorop, weer hun plaats te wijzen.

 25. DWK 10 september 2012 om 20:37 - Antwoorden

  Diederik doet het voor z’n kleinkinderen,

  Peer de Rijk doet het (waarschijnlijk ook) voor z’n kleinkinderen en

  H.M. doet het ongetwijfeld ook voor haar kleinkinderen:

  Leuk voor tussen de kaas en het dessert door; de Koninklijke Shell prosperiteitshockeystick

  http://beleggen.com/royal-dutch-shell-de-koninkli

 26. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 20:59 - Antwoorden

  DWK, dat is een hockeystick die juist is omdat Shell voor jou tot op de cent nauwkeurig de kromme berekent.

  Wat dat betreft had Mann eerst even bij Shell te rade moeten gaan hoe ze dat telkens flikken.

 27. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 21:05 - Antwoorden

  Diederik doet het voor z’n kleinkinderen,

  Peer de Rijk doet het (waarschijnlijk ook) voor z’n kleinkinderen en

  H.M. doet het ongetwijfeld ook voor haar kleinkinderen

  Terug naar de Middeleeuwen? Die kleinkinderen zullen nog wel eens op opa foeteren.

  Eén ding is zeker, ze hebben tegen die tijd nog steeds fossiele brandstoffen terwijl alle windmolens al decennia liggen te verroesten in zee en in de polders omdat het onderhoud en vervanging van onderdelen toch vééééél duurder was dan opa hen altijd had beloofd.

 28. Ook Boos 10 september 2012 om 22:10 - Antwoorden

  Er wordt dan wel gezegd dat men het voor de kleinkinderen, nageslacht etc. doet, maar in feite houden de AGW aanhangers en gelovigen elkaar in de houdgreep. Zeker de "bedrijfscommunicatieadviseurs" of "voorlichters" van Shell, EON en noem verder alle grote bedrijven maar op die te maken hebben met CO2 uitstoot.

  Onlangs maakte ik een presentatie mee bij zo'n grote onderneming. Ongeveer 75% van de aanwezigen begreep het verschil niet tussen CO en CO2.

  De voorlichter was zo zenuwachtig dat hij niet op die thematiek inging, maar de nadruk legde op het maatschappelijk belang van een goed milieu. Alles wat jonger was dan 35 kreeg door hem bijna de indruk dat de jaren 60 en 70 gehuld waren in donkergrijze kolenstofwolken (vandaar zwart-wit TV mopperde ik nog)en dat dankzij de milieusparende maatregelen van deze grote industriële onderneming de wereld er stukken beter voorstond.

  Kijk, dat soort ondernemingen wil gewoon vriendjes blijven met BNR Nieuwsradio of de Van Soestjes, Samsonnetjes, Rotmansjes, Ockeltjes etc. die ontzettend mediageniek kunnen zijn.

  Ooit zei iemand van de DSM tegen mij dat veiligheid in alle opzichten op het allerhoogste niveau stond. De investeringen in de onderneming waren dermate groot, dat je je geen fouten of vijanden meer kunt permitteren. Juist op die vorm van machteloosheid spelen voornoemde parvenu's of Greenpeace probleemloos in om zichzelf weer lekker in de spotlight te krijgen.

 29. Niek Rodenburg 10 september 2012 om 22:22 - Antwoorden

  Klimaatcatastrofe in Duitsland?

  Nee hoor, zegt de Duitse Academie van Wetenschappen.

  Niets om je zorgen over te maken. Daar kunnen we goed mee leven.

  Ook voor Greenpeace, de Sapjes, van Soestjes, ik kwam ze allemaal vanavond al eerder tegen, lees even mee op:

  http://notrickszone.com/2012/09/10/german-academy

 30. Amadeus Gould 11 september 2012 om 08:33 - Antwoorden

  Ooit afgevraagd waarom grachtengordeldieren …vaak zo links zijn ….zo van de overheid moet dit of dat groen gaan regelen….tja als ze in de watten wordt gelegd…wat weet je dan van knokken voor een boterham…
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12923184/__Sub

  Ik schrok er ook van. Zal in Utrecht, Delft etc. natuurlijk niet veel beter zijn. Ben wel nieuwsgierig.

Geef een reactie